Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2021 16:00 | Správy | Servis

Revolúcia v prideľovaní značiek, odborník zmenu víta: Ako mať to isté EČV celý život?

Prirástlo vám evidenčné číslo vášho auta k srdcu? Od marca 2022 si ho môžete ponechať na celý život bez ohľadu na to, či si kúpite nové auto, alebo či sa odsťahujete do iného okresu.

Navyše, po novom autá dostanú nové evidenčné čísla v celoslovenskej verzii AA000AA. Túto revolúciu v prideľovaní ŠPZ schválila vláda i parlament.

Jedno číslo si tak budete môcť prenášať zo starého auta na nové. V praxi to bude vyzerať tak, že keď budete predávať svoje auto novému majiteľovi, môžete ho predať aj so svojím evidenčným číslom (EČV). Ak však budete chcieť, svoje „staré“ číslo si zoberiete a dáte si ho na svoje nové vozidlo. Na pridelenie naň budete mať rok.

Týmto vám zároveň odpadne aj povinnosť meniť evidenčné číslo pri zmene trvalého bydliska. Postupne tak nebude platiť, že napríklad auto s „ešpézetkou“ BL patrí automaticky majiteľovi, ktorý býva v Bratislave. „Viazanosť EČV na okres trvalého pobytu vlastníka vozidla sa úplne vypúšťa,“ uviedlo ministerstvo vnútra v dôvodovej správe k novele.

 

Novela ráta so zavedením celoslovenskej „ešpézetky“ AA000AA, začnú sa vydávať od čísla AA-001AA postupne ďalej. Zmeny budú mať vplyv na rozpočet štátu - ministerstvo dopravy budú stáť nevyhnutné úpravy Jednotného informačného systému v cestnej doprave (JISCD) 400-tisíc eur a úpravy v informačných systémoch Národnej diaľničnej spoločnosti, týkajúce sa diaľničnej známky a výberu mýta, pol milióna eur.

Otvoriť galériu
Ako si na aute ponechať ŠPZ
Zdroj: Infografika Nového Času

Aj naďalej si môžete vytvoriť svoju ŠPZ

Možnosť vytvorenia vlastného EČV sa ponecháva, no nebude možné si vytvoriť evidenčné číslo v štandardnom formáte ani evidenčné číslo, ktoré sa prideľuje tzv. diplomatickým vozidlám, či zvláštne alebo osobitné evidenčné číslo. Aj po účinnosti nových zmien sa však umožní dovydávať tabuľky zo skladových zásob.


Koľko stojí vlastná ŠPZ-ka


Vydanie voliteľných alebo zlatých tabuliek s EČV bude možné aj po novom. Vyjde vás to na 165,50 eura za každý kus. Spolu tak pri osobnom automobile zaplatíte 331 eur - kupujete dva kusy. Pri motocykloch platíte len za jednu takúto tabuľku s EČV, teda 165,50 eura.

 

Ako a kde vybavíte EČV

Evidenčné číslo vozidla vybavíte na dopravnom inšpektoráte v mieste
svojho bydliska. Správne poplatky za evidenciu vozidiel možno platiť kolkami, v hotovosti priamo na príslušnom inšpektoráte, ale aj poštovou
poukážkou a bankovým prevodom. Ak si vyberiete kolky alebo hotovosť, môžete takto zaplatiť poplatky do výšky
300 eur.

Registrácia auta bude jednoduchšia

Podľa novej právnej úpravy sa tiež zruší tzv. dvojkrokové oznamovanie prevodu držby vozidla na inú osobu. „Ak majiteľ doteraz predával vozidlo,
musel ísť na dopravný inšpektorát, kde ho na základe splnomocnenia nového majiteľa odhlásil, a nový majiteľ musel ísť na inšpektorát do svojho okresu, kde si ho prihlásil. Teraz sa to bude dať urobiť naraz na jednom mieste kdekoľvek na území Slovenska.

Je to praktické

Otvoriť galériu


- Zmenu zákona veľmi vítam. Nielen preto, že ide o zjednodušenie pre ľudí, ktorí si môžu ponechať EČV, na ktoré boli zvyknutí, ale aj preto, že sa
nebudú donekonečna vyčerpávať čísla sérií, čo by v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že sme mohli mať aj osem- či deväťmiestne EČV, ktoré sú už ťažko zapamätateľné. Štátne informačné systémy budú ľahšie rozpoznávať EČV. Niektoré krajiny, ktoré vydávali série donekonečna, vyčerpali svoje série, museli ich natiahnuť na viac znakov a sú nečitateľné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov