Streda 23. 6.
Sidónia
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Špargľa chutila faraónom, chutí aj nám

Je krehká, lahodná, s jemnou až maslovou chuťou. Jej pestovanie siaha ďaleko do histórie a o jej účinkoch na zdravie hovorili už starovekí Gréci. Čoraz častejšie sa udomácňuje aj u nás – na poliach i na tanieri. Reč je o špargli, ktorej sezóna sa práve začína.

Ak chceme byť presnejší - hlavná sezóna špargle trvá od konca marca alebo začiatku apríla do začiatku júna. Samozrejme, závisí to od počasia, pretože táto jemná zelenina sa pestuje pod fóliou na poliach. Ak ste fanúšikom špargle, viete, že v tomto období ju čerstvú nájdete aj v ponuke reťazcov. V prípade, že ste ju doteraz nezaradili do svojho jedálneho lístka, mohli by ste to vyskúšať. Aspoň zistíte, prečo chutila už faraónom či Madame de Pompadour.

KRÁĽOVSKÁ ZELENINA

Tento prívlastok získala za vlády Ľudovíta XIV. Práve za jeho vlády sa pestovanie špargle rozšírilo do Európy. Podľa historických záznamov si však lahodné výhonky vychutnávali dávno predtým egyptskí faraóni či antickí Gréci. Jedávala ju vraj Madame de Pompadour a impresionista Manet dokonca zvečnil zväzok špargle na obraze „Une Botte d´Asperges“ v roku 1880. Liečivú silu tejto zeleniny obhajoval už Hippokrates a aj dnes je známe, že obsahuje veľa vitamínov, minerálov, vody a je málo kalorická. Preto patrí k diétnym druhom zelenín. Dosť dôvodov na to, ochutnať ju...

AJ SLOVÁCI JU PESTUJÚ VO VEĽKOM

Spoločnosť Asparagus a konzorcium firiem pestuje špargľu na Slovensku na rozlohe 282 hektárov. V roku 2007 prešla na ekologickejšie pestovanie. Čo to znamená?

„Prispôsobili sme sa požiadavkám zákazníkov. Všimli sme si, že stále častejšie uprednostňujú ekologickú produkciu. Je to veľmi náročná práca, pretože pri pestovaní špargle ide hlavne o ručnú robotu, aj burinu trháme ručne. Na ochranu nepoužívame chemické, ale výlučne ekologické ochranné prostriedky,“ vysvetľuje Rudolf Ponca, manažér firmy Asparagus, ktorá dodáva čerstvú špargľu do siete predajní Kaufland. O tom, že je kvalitná, svedčí aj záujem zahraničia, kam smeruje až 70 % produkcie.

Počas sezóny dodávajú do reťazca najmä bielu a v menšom množstve aj zelenú špargľu. „Našou prioritou je kvalita a čerstvosť. Verím, že to oceňujú aj naši odberatelia. Ráno špargľu zozbierame, zachladíme, pretriedime podľa veľkosti, zabalíme a dodáme do skladu Kauflandu v Ilave,“ vysvetľuje postup R. Ponca. Zo skladu potom putuje priamo na pulty predajní.

Zdá sa, že túto kráľovskú zeleninu si Slováci vychutnávajú čoraz častejšie – dodávky pestovateľa do predajní každý rok rastú v priemere o 10 %. Súhlasí aj Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska: „Slováci objavili a stále objavujú špargľu. Potvrdzujú to aj čísla – kým v roku 2015 sa táto zelenina pestovala u nás len na ploche 184 hektárov, v roku 2019 sa výmera rozšírila na 239 hektárov a rastie ďalej.“

Otvoriť galériu
Zdroj: AdobeStock

VIETE SI SPRÁVNE VYBRAŤ A PRIPRAVIŤ JU?

Viete si overiť čerstvosť špargle a potom ju správne uskladniť a chutne pripraviť? Poradíme vám.

• Čerstvú špargľu rozoznáme tak, že stlačíme spodnú časť stonky, alebo ju jemne pritlačíme nechtom a objaví sa šťava.
• Ak je stonka príliš ohybná, nie je už najčerstvejšia. Tiež si treba všimnúť, či nezačína plesnivieť v mieste, kde je odrezaná.
• Keď čerstvú špargľu zabalíme do vlhkej utierky, v chladničke vydrží aj týždeň.
• Pred kuchynskou úpravou odrežeme zospodu asi centimetrový okraj, potom ju očistíme zhora dolu okrem hlavičky.
• Zelenú špargľu netreba lúpať.
• Pri varení pridáme do vody trošku soli, cukru a plátok citrónu, bude lahodnejšia.
• Bielu špargľu uvaríme za 12 minút, zelenú za 8 minút.
• Špargľu môžeme aj blanšírovať, pripraviť na pare, na grile, zapekať aj vysmážať.

Špargľová sezóna je krátka, trvá prakticky len čosi vyše dvoch mesiacov. Mali by sme si ju užiť a spestriť si vyvážený jedálny lístok. S dobrým pocitom, že sme niečo urobili pre svoje zdravie a popri tom sme podporili úspešného domáceho pestovateľa. Balíček čerstvej špargle v sebe skrýva nielen kopu vitamínov a minerálov, ale aj kus poctivej roboty našich ľudí.

Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Nové Zámky ohlásili prvého legionára: Prichádza Američan, ktorý hrával vo Švédsku
Inda, plaviaceho sa po rieke Ganga, čakalo obrovské prekvapenie: Sila, čo objavil!
Vieme kde a kedy: Na hraničných priechodoch budú intenzívne kontroly
V Toskánsku sa stratil 21-mesačný chlapček: Sila, v akých podmienkach prežil a kto ho zachránil!
Španielsko ocenilo siedmich vedcov za vývin vakcín proti COVID-19: Dostali štedrú prémiu
Akoby sa pod zem prepadol, polícia pátra po Josefovi: Manželka ho naposledy videla v pondelok
Tvrdé opatrenia Izraelu z dôvodu šírenia variantu delta: Aj zaočkovaní budú musieť do karantény!
Desivý odhad odborníkov: Variant delta počas leta naplno udrie!
Pirát posiela ostrý odkaz Vémolovi: Náklad, aký Terminátor ešte nedostal!
Zuzana Kronerová o zákulisí filmu Muž so zajačími ušami: Spolupráci s týmto mužom nemohla odolať!
Aktualizované
Čo sa to deje? V dome ministra vnútra Mikulca zasahuje polícia!
Spoločnosť Lama SK sa ohradila voči tvrdeniam Fica: Nenechá to bez ráznej reakcie