Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2021 05:45 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Predajcovia na trhoviskách sú zúfalí: Nezmyselné opatrenia, už teraz ledva zarobíme na cestu!

Nezmyselné nariadenia! Aj takto reagujú na rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) predajcovia na trhoviskách.

Niektorí z nich boli nútení zatvoriť po tom, čo bratislavskí hygienici na základe vyhlášky ÚVZ informovali, že prevádzkovanie trhových stánkov nie je povolené. Pre mnohých však ide o jediný zdroj príjmu a obávajú sa, čo bude ďalej...

Prvé trhoviská v hlavnom meste zavreli svoje brány vo štvrtok 11. marca. Staré Mesto totiž reagovalo na rozhodnutie RÚVZ a trh na Žilinskej či street food na Poľnej ulici museli dať zatvoriť. Mestská časť s týmto nariadením však celkom nesúhlasí, a tak sa starostka Zuzana Aufrichtová rozhodla oficiálnym listom požiadať hlavného hygienika, aby usmernenie prehodnotil.

„Požiadali sme, aby odstránili disproporciu v rámci vyhlášky, ktorá bola vytvorená s cieľom znížiť mobilitu, no paradoxne, má presne opačný efekt a mobilitu zvyšuje. Ľudia totiž za službami a tovarom, ktorý zvykli nakupovať na trhoviskách v blízkosti bydliska, idú na iné, často vzdialenejšie miesta, prípadne na trhoviská, ktoré ešte ostali otvorené,“ prezradila Aufrichtová s tým, že vyhláška má právne nedostatky a je nejednoznačná.

 

Petícia za stolový predaj

Situácia sa nepáči stánkarom, ktorí rozbehli petíciu za obnovenie stolového predaja. „Jeho zákaz v období predaja prvej jarnej zeleniny a rastlinných priesad bude mať katastrofálny dopad na malých lokálnych pestovateľov aj návštevníkov trhoviska,“ upozornili v petícii. Zatvoriť predaj ovocia a zeleniny musela aj Nová tržnica na Trnavskom mýte a Fresh Market - farmárska tržnica.

Ten však našiel spôsob, ako stánkársky zelovoc zachovať. Z predajných stolov, ktoré nie sú povolené, ich presunul do klasických prevádzok. Kedy a či vôbec však dôjde k znovuotvoreniu trhovísk, známe nie je. „Pripravujeme návrh na fungovanie tržníc a trhovísk s regulovanými podmienkami. Bude však potrebné to prediskutovať na pandemickej komisii,“ informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Čo hovorí vyhláška?

Vyhláškou ÚVZ SR č. 98 sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Zároveň sú v nej uvedené prevádzky a služby, na ktoré sa tento zákaz nevzťahuje. Medzi takýmito výnimkami nie sú uvedené tržnice a trhoviská. Všetky takéto prevádzky musia byť podľa platnej vyhlášky zatvorené a aj na základe aktuálneho stanoviska ÚVZ SR zo dňa 23. 2. 2021.

Zákaz sa podľa vyhlášky nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Ambulantný predaj potravín, pokrmov a nápojov, stánkový predaj nie je podľa §1 vyhlášky ÚVZ SR č. 98 povolený, preto je zakázaný.

Čo na nariadenie hovoria stánkari?

Nezarobím ani na cestu

Otvoriť galériu

- Vieme, že ostatné trhoviská v meste už zatvorili, a preto počítame s tým, že zatvoria aj nás. Neviem si však predstaviť, ako to bude. Je to moje jediné živobytie a musíme platiť účty, odvody, účtovníčku, okrem toho mám aj dvoch zamestnancov. Len za prenájom priestorov platíme každý mesiac 424,50 a 40 eur za parkovanie. Od 19. decembra, odkedy platí zákaz vychádzania, sem chodí o dosť menej ľudí. Každý deň je iný, ale niekedy nezarobím ani na cestu. Zatvorili nás aj minulý rok, 11. marca na 5 týždňov. Vtedy nám nevrátili ani peniaze za prenájom priestorov, ktorý sme si zaplatili na mesiac vopred.

Je to nezmyselné nariadenie

Otvoriť galériu

- Zatiaľ predávame a uvidíme, ako to bude ďalej. Tie nariadenia sú nezmyselné. Kde sa nakazí človek skôr? Tu, na čerstvom vzduchu, kde je menej ľudí, alebo v supermarketoch, kde sú natlačení na seba? Niekedy si človek už až namýšľa, či to nerobia tie reťazce naschvál, aby nás odstavili. Mesačné náklady mám približne 1 000 eur a ledva mám niečo do plusu. S bratmi sa venujeme výrobe medu, to nás živí, no neviem, ako to pôjde ďalej, keď tu nebudem môcť predávať. Chcú znižovať mobilitu, no tým, že nás zatvoria, ju iba zvýšia, pretože sa všetci budú hromadiť v obchodoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!