Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Päť mýtov o laserových operáciách očí

Rozmýšľate o laserovej operácii očí, ale dostali sa vám do uší niekedy nejaké príbehy, ktoré vás odrádzajú a ktorých pravdu si neviete overiť?

Pomôžeme vám sa v tom zorientovať, aby ste vedeli, čo je pravda a čo mýtus. Poradíme vám tiež, čo by ste mali robiť, ak sa chcete rýchlo, bezbolestne a bezpečne zbaviť okuliarov či kontaktných šošoviek.

Bolí to počas a po operácii?

Najviac rozšírenou fámou o laserových operáciách je tá, že pacient cíti bolesť počas, respektíve najmä po zákroku. Fakt je, že to nemôže bolieť, pretože pred samotnou operáciou dostane pacient kvapky na lokálne znecitlivenie, ktoré sa postarajú o to, že počas zákroku pacient nič necíti. Bolesť pacient necíti ani po odznení anestézie. Teda, ak neabsolvoval operáciu starším typom laserov, ktoré sa stále používajú a sú aj najlacnejšie. Ak sa rozhodnete podstúpiť operáciu v očnej klinike iClinic, ktorá používa najnovšie technológie, napríklad tretej generácie laserových operácií metódou Relex Smile 3D, tá vám zaručí bezbolestnú operáciu aj pooperačný priebeh. Tento typ zákroku sa robí iba s femtosekundovým laserom od výrobcu Carl Zeiss, počas ktorého nedochádza k páleniu tkaniva rohovky či vytvoreniu rezu. Aktuálne metódou SMILE bolo vo svete zrealizovaných už viac ako 4 milióny laserových operácií, vrátane pacientov zoperovaných v očnej klinike iClinic.

Otvoriť galériu
Zdroj: iclinic

Môžem oslepnúť?

Vo svete sa vykonali už desiatky miliónov laserových operácií očí, ale ani v jednom prípade nebolo zistené oslepnutie. Moderné laserové operácie sa robia na povrchu oka a špičkové lasery vedia prerušiť operáciu aj pri tom úplne najmenšom pohybe oka. Preto je dôležité zvoliť si takú očnú kliniku, ktorá je vybavená najnovšími a overenými lasermi a ktorá pravidelne svoje technologické vybavenie obnovuje. Hlavný očný lekár z očnej kliniky iClinic, MUDr. Ivo Ďurkovič, MPH, vysvetľuje, že jestvujú niektoré zavádzajúce a nepravdivé štúdie, ktoré laik nevie objektívne posúdiť a upozorňuje na to, že takzvané haló efekty sú určitý čas po operácii normálne. „Operáciou sa totiž mení optický systém oka, mení sa fyzikálna stránka videnia. Po absolvovaní zákroku potrebuje rohovka istý čas na to, aby sa ‚preskladala‘ a mozog človeka si musí na túto novú situáciu zvyknúť,“ doplňuje. Pri rozhodovaní je preto podstatné, zvoliť si kvalitnú kliniku so špičkovými odborníkmi, ktorí pacientovi urobia precízne komplexné vyšetrenie a navrhnú mu tú najvhodnejšiu operačnú metódu pre jeho zrakový problém.

Je operácia vhodná iba pre krátkozrakých?

Toto tvrdenie už v súčasnosti neplatí. Dnes je možné zoperovať nielen krátkozrakosť, ale aj ďalekozrakosť či astigmatizmus, ale len v rámci určitého rozsahu tej-ktorej očnej chyby:

• krátkozrakosť: do -10 dioptrií
• ďalekozrakosť: do +6 dioptrií
• astigmatizmus: do 5 cylindrov

Uvedené hodnoty sú iba orientačné, pretože každý ľudský organizmus je svojím spôsobom jedinečný. V súčasnosti medzi často realizované zákroky patrí refrakčná výmena vnútroočnej šošovky (operačná metóda PRELEX), ktorá poskytuje pacientovi možnosť zbaviť sa okuliarov na všetky vzdialenosti – do blízka (napr. pri čítaní), strednú vzdialenosť (napr. pri pozeraní na monitor počítača) a do diaľky (metóda FEMTO Z-PRELEX). Všetky druhy laserových operácií vykonávané v očnej klinike iClinic sú bezbolestné, pretože klinika pri zákrokoch využíva najmodernejšie technológie. Aktuálne najnovšia, tretia generácia týchto operácií (zákrok metódou ReLEx SMILE 3D), je dokonca už bez potreby vytvorenia lamely na rohovke, a tiež aj bez nutnosti pálenia rohovky excimerovým laserom.

Nie je každý vhodný na operáciu očí?

„Ak je dioptrická chyba oka veľmi silná a lekár zhodnotí, že nie je vhodná na vykonanie laserovej operácie oka, máte aj inú možnosť, a to absolvovať vnútroočný zákrok – refrakčnú výmenu vlastnej šošovky za novú, umelú,“ vysvetľuje možnosti MUDr. Ďurkovič, MPH. Tento typ operačnej metódy sa volá PRELEX a odporúča sa pacientom približne po 45. roku, keďže laserová operácia už pre nich zvyčajne nie je vhodná. Dôvod je ten, že v tomto veku už prichádza k prirodzenému starnutiu oka a väčšina ľudí už potrebuje okuliare na čítanie. iClinic ponúka pacientom bezbolestnú operáciu metódou FEMTO Z-PRELEX s využitím femtolaseru, ktorý nahrádza ostrý skalpel, čo uvítajú najmä tí, ktorí sa boja ostrých operačných nástrojov. Jej výhodou je predovšetkým trvalé odstránenie dioptrickej chyby na všetky vzdialenosti výmenou vlastnej šošovky za umelú trifokálnu šošovku a odstránenie rizika vzniku šedého zákalu.

Je zákrok veľmi drahý?

Niekto môže vnímať ceny za jednotlivé laserové operácie ako vysoké, ale ak sa pozrieme na fakty, dospejeme pravdepodobne k inému záveru. Okuliarové sklá a rámy neraz vyjdú človeka aj na stovky eur, ktoré navyše počas života aj mení a vie ich poľahky pokaziť. U šošoviek je zas nevýhodou, že je potrebné ich meniť ešte častejšie ako dioptrické okuliare, čo má tiež celkom slušný finančný dopad na peňaženku. Ak by sme si totiž prepočítali celkové finančné prostriedky, ktoré počas svojho života minieme na okuliare či šošovky, zistili by sme, že operácia laserom vychádza v konečnom dôsledku lacnejšie. Ide o jednorazovú investíciu a navyše, jej výhodou je aj to, že sa na ňu vzťahuje doživotná záruka, a to vám dnes garantujú naozaj málokde. Očná klinika iClinic ponúka možnosť darovať operáciu, alebo príspevok na operáciu pre vašich blízkych formou zakúpenia darčekového poukazu. Počas roka tiež pripravuje pre svojich pacientov rôzne zľavy, čím si dokážete náklady na operáciu očí výrazne znížiť.

Očná klinika iClinic

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky