Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2021 16:49 | Šport | Cyklistika
Foto

Sagan v kopcovitej etape vpredu chýbal, z víťazstva sa tešil Alaphilippe

Druhá etapa cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico sa stala korisťou úradujúceho majstra sveta Francúza Juliana Alaphilippa (28).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Cyklista tímu Deceuninck - Quick Step zaútočil v posledných desiatkach metrov cieľového stúpania, keď predstihol svojho tímového kolegu Joaa Almeidu. Druhý napokon skončil Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a tretí bol Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma). Víťaz prvej etapy Van Aert si udržal modrý dres lídra celkovej klasifikácie o 4 sekundy pred Alaphilippom a 8 sekúnd pred Van der Poelom. Slovák Peter Sagan obsadil 133. miesto s mankom 15:01 min. V celkovom hodnotení klesol na 109. pozíciu. Z tímu Bora-Hansgrohe bol v cieli najlepší Talian Giovanni Aleotti na 15. mieste.

Peter Sagan sa vrátil do súťažného diania po 135 dňoch. Súťažný rok 2021 mal pôvodne začať v Argentíne, neskôr v Belgicku, ale napokon neabsolvoval ani prvú väčšiu klasikársku skúšku sezóny Strade Bianche v Taliansku. Dôvodom bola vyše mesačná izolácia po nákaze koronavírusom, keď sa poriadne nemohol venovať tréningu. Pre trojnásobného majstra sveta je Tirreno-Adriatico príprava na prvý monument sezóny Miláno - San Remo (20. 3.).

Prvá z troch vyše 200 km etáp na 56. ročníku Tirreno-Adriatico mala štart v Camaiore a cieľ v ďalšom toskánskom meste Chiusdino. Merala 202 km a najmä v druhej polovici mala výrazne zvlnený profil. V úniku dňa sa ocitlo šesť cyklistov vrátane talianskeho držiteľa vrchárskeho dresu Vincenza Albanese (EOLO-Kometa) a tiež Saganovho kolegu z tímu Bora-Hansgrohe Marcusa Burghardta. Chvíľami si vypracovali náskok až päť a pol minúty, ale podľa predpokladov to nedotiahli do konca. Tridsaťštyri kilometrov pred cieľom už bol "balík" pohromade, aj keď len veľmi krátko.

Potom sa zrodil únik štvorice silných vrchárov v zložení Simon Yates (BikeExchange), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Mikel Landa (Bahrain-Victorious), Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step). Vlaňajší šampión Tirrena S. Yates ovládol horskú prémiu na Poggio alla Croce (3,5 km / 6,9%) a pripísal si 5 bodov do súťaže o najlepšieho vrchára. Vedúca štvorica si neskôr utvorila 20-sekundový a 12 km pred cieľom dokonca 32-sekundový náskok.

 

Rus Sivakov sa stal víťazom rýchlostnej prémie, na ktorej získal okrem 5 bodov do bodovacej súťaže aj 3 bonifikačné sekundy do celkovej klasifikácie. Do posledných piatich kilometrov vstupovala štvorka vpredu s náskokom 23 sekúnd a nič nenasvedčovalo tomu, že by mala byť dostihnutá. To už cyklisti prekonávali záverečné 7 km dlhé stúpanie, ktorého najstrmšie časti mali sklon 5,5%.

Vedúca štvorica napokon nevydržala so silami. Ako prvý odpadol z boja o víťazstvo S. Yates a v posledných dvoch kilometroch pred cieľom boli dostihnutí aj Sivakov a Landa. Almeida im dvakrát nastúpil a zdalo sa, že druhý nástup už bude víťazný. Lenže Portugalčan to napokon nezvládol a 300 m pred cieľom kapituloval pred hrubou silou hlavného poľa rýchlych klasikárov a skončil až siedmy. Napokon ho však môže tešiť víťazstvo tímového kolegu Alaphilippa.

Tirreno - Adriatico - 2. etapa (Camaiore - Chiusdino, 202 km):
1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step 5:01:32 hod,, 2. Mathieu van Der Poel (Hol./Alpecin-Fenix), 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 5. Alex Aranburu Deba (Šo./Astana), 6. Robert Stannard (Austr./BikeExchange), 7. Joao Almeida (Port./Deceuninck-Quick-Step), 8. Greg van Avermaet (Belg./AG2R Citroen), 9. Tim Wellens (Belg./ Lotto-Soudal), 10. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) všetci čas ako víťaz,... 133. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +15:01 min.
      
Poradie po dvoch etapách: 1. Van Aert 8:37:35 hod, 2. Alaphilippe +4 s, 3. Van Der Poel +8, 4. Pavel Sivakov (Rus./Ineos Grenadiers) +11, 5. Mikel Landa Meana (Šp./Bahrajn Victorious) +13, 6. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroen) +14,... 109. SAGAN +15:15 min

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!