Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2021 15:50 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Z malých detí hrdinovia: Škôlkari sa naučia zachraňovať životy, TOTO budú vedieť už 5-roční!

Celoerópsky projekt vedie detičky od 5 rokov, aby vedeli zachraňovať životy.

Aj deti zo slovenských materských a základných škôl sa môžu zapojiť do celoeurópskej iniciatívy Hrdinovia FAST. Projekt, ktorý sa realizuje pod odbornou garanciou Svetovej organizácie pre cievne mozgové príhody (WSO) a iniciatívy Angels, má za cieľ vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na Slovensku realizuje kampaň pacientská organizácia Sekunda pre život, ktorá už oslovila slovenské školy, aby sa zapojili do päť týždňového vzdelávacieho programu HRDINOVIA FAST. Kampaň prebieha vo väčšine európskych krajín, ktoré majú spoločne vytvoriť svetový rekord v tejto vzdelávacej aktivite, čo sa počtu zapojených detí týka. Na Slovensku preberá nad kampaňou záštitu Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR.

Detičky budú vedieť pomôcť svojim najbližším. „Sú to práve starí rodičia, ktorí trávia veľa času s deťmi – svojimi vnúčatami. Vyzdvihnú ich zo škôlok, školských klubov a starajú sa o deti až do príchodu ich rodičov z práce. Starí ľudia patria medzi najrizikovejšiu skupinu ľudí, ktorým hrozí cievna mozgová príhoda. Aj preto je tento vzdelávací program určený práve deťom, aby sa stali záchrancami svojich starých rodičov. Aby sa stali hrdinami FAST a volali prvú pomoc včas,“ vysvetľuje Richard Fides z pacientskej organizácie Sekunda pre život.

Otvoriť galériu
Aj deti sa môžu stať hrdinami.
Zdroj: Hrdinovia FAST

 

Kampaň podporili aj známe slovenské osobnosti, Lenka Šóošová, Veronika Ostrihoňová, Kristína Tormová, Laci Strike, Matej Tóth, Miro Jaroš, Samuel Tomeček, Dominika Kavaschová, Nela Pocisková, Patrícia Vitteková, Richard Čanaky a Mária Podhradská, ale aj mnohí ďalší, ktorí si uvedomujú, aké dôležité je v prípade cievnej mozgovej príhody okamžite reagovať a volať lekársku pomoc.

A prečo Hrdina FAST? Názov FAST pochádza z anglickej skratky, ktorá popisuje príznaky cievnej mozgovej príhody. F - face, znamená tvár, A – arm, končatina, S – speaking,  reč, T – time, teda čas. „Jeden zo štyroch z nás prekoná v živote cievnu mozgovú príhodu. Celosvetovo ide o druhú hlavnú príčinu smrti a tretiu najčastejšiu príčinu zdravotného postihnutia. Cievna mozgová príhoda sa však napriek tomu dá liečiť – ak zareagujeme včas. Ľudia, ktorí majú cievnu mozgovú príhodu potrebujú čo najrýchlejší prístup k lekárskej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetľuje neurologička, prof. Dr. Sheila Martinová zo Svetovej organizácie pre mozgové príhody.

Základné a materské školy, ale aj jednotlivci, sa môžu prihlásiť do päťtýždňového vzdelávacieho programu Hrdinovia FAST cez oficiálnu webovú stránku, na ktorej nájdu aj doplňujúce informácie k samotného projektu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!