Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2021 10:58 | Správy | Politika

Rezort financií: Plán obnovy ráta do roku 2026 s výstavbou nových zdrojov

Na Slovensku by mali do roku 2026 pribudnúť nové zdroje elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) s výkonom 130 megawattov (MW).

Na rozdiel od súčasnosti, keď sú OZE podporované doplatkom alebo príplatkom k cenám energie, by mal štát ich výstavbu podporiť investičnými stimulmi. Vyplýva to plánu obnovy, ktorý na legislatívno-právnom portáli Slov-lex zverejnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní Ministerstvo financií (MF) SR.

Investičnú podporu získajú podľa navrhovaného materiálu projekty s plánovanou kapacitou od 10 kilowattov (kW) až po 50 MW v aukciách, a to bez ohľadu na technológiu OZE. Kapacita projektov, ktoré sa v dohodnutých termínoch nezrealizujú, bude ponúknutá v poradí ďalším neúspešným záujemcom za pôvodne vysúťažených podmienok. "Opatrenie bude mať formu investičnej pomoci a bude mať za následok zníženie dosahu na výšku koncovej ceny elektriny prostredníctvom regulovanej tarify za prevádzkovanie systému," uviedol rezort financií. Návrh ráta s investičnou pomocou štátu vo výške 100 miliónov eur.

Ďalších 60 miliónov eur by mal štát použiť na predĺženie technologickej životnosti existujúcich kapacít a zvýšenie efektívnosti OZE v celkovom objeme 150 MW inštalovaného výkonu. Tento zámer sa týka najmä výroby elektriny vo fotovoltických elektrárňach a z bioplynu, ktorým končí prevádzková podpora v rokoch 2025 - 2028, ale aj výroby elektriny z vodnej energie. Prevádzka viacerých zdrojov OZE po ukončení ich prevádzkovej podpory nebude rentabilná. Napríklad elektrárne využívajúce ako palivo na výrobu elektriny bioplyn nebudú konkurencieschopné vzhľadom na cenu a dostupnosť suroviny.

 

Rozvoj kapacít OZE však nebude možný bez investícií do zvyšovania flexibility elektrizačnej sústavy. Navrhovaný plán obnovy ráta do roku 2026 s investíciami v sume ďalších 60 miliónov eur do zvýšenia kapacít skladovania energie o 35 MW a zvýšenia regulačného rozsahu u rekonštruovaných zariadení najmenej o štvrtinu. Slovensko má pomerne nízky inštalovaný výkon elektrární, ktoré dokážu flexibilne reagovať na aktuálne požiadavky sústavy, a tie sa budú s rozvojom výkonovo nestabilných zdrojov OZE stále zvyšovať.

Štát by mal podporovať napríklad projekty na skladovanie energie vrátane výroby vodíka z OZE či aplikáciu regulačných projektov pre komunity vyrábajúce energiu z OZE. Dôležitý je tiež rozvinutý systém zberu, zdieľania, spracovania a sprístupňovania dát. Plán obnovy sa venuje aj rozvoju OZE v sektore teplárenstva. Ich financovanie je však plánované prostredníctvom Modernizačného fondu a eurofondov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu