Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2021 12:55 | Správy | Zahraničné správy

EÚ štátom, ktoré nakupujú ruské či čínske vakcíny: Ponesiete za ne zodpovednosť

Členské krajiny Európskej únie majú právo si nezávisle od Európskej komisie (EK) a jej spoločnej nákupnej stratégie vakcín zakúpiť ruské alebo čínske vakcíny proti COVID-19, ale ponesú zodpovednosť za prípadné následky ich používania. Uviedol to hovorca EK Eric Mamer.

Hlavný hovorca EK spolu s hovorkyňou exekutívy EÚ pre zdravotnú politiku Miriam Garciovou Ferrerovou v piatok čelili sérii otázok zo strany novinárov zameraných na mechanizmus zakazujúci vývoz vakcín vyrobených v Európe do štátov mimo Európskej únie, harmonogram dodávok vakcín či na proces predbežného hodnotenia vakcíny Sputnik V, ktorý vo štvrtok spustila Európska agentúra pre lieky (EMA).

Mamer v tejto súvislosti zopakoval, že členovia EÚ nemôžu mať separátne dohody s výrobcami vakcín z tzv. spoločného portfólia, kam patria Pfizer/BioNTech, Moderna či Johnson & Johnson. Na strane druhej sa však pod tlakom krízovej situácie môžu dohodnúť na nákupe vakcín z Ruska alebo Číny, ktoré neprešli hodnotením agentúry EMA - v tomto prípade však tieto krajiny eurobloku ponesú zodpovednosť za prípadné následky ich používania.

Hovorca EK rovnako zdôraznil, že hodnotenie ruskej vakcíny nemá nič spoločné s geopolitikou. "Hodnotenie je založené na údajoch, ktoré výrobca poskytuje," uviedol Mamer. Týždenník Politico však v tejto súvislosti upozornil, že vyhlásenia eurokomisie nevyvrátili obavy časti poslancov Európskeho parlamentu (EP) ohľadom kvality ruskej vakcíny a poskytnutých údajov.

 

Nemecký europoslanec Peter Liese, hovorca Európskej ľudovej strany (EPP) pre zdravotnú politiku, upozornil, že údaje z klinických testov, ktoré predložila ruská strana, "predstavujú veľký otáznik". A dodal, že aj zverejnenie údajov o Sputniku V vo vedeckom časopise The Lancet vyvolalo "kritické otázky". Liese má pochybnosti, či sa klinické skúšky uskutočňovali na dostatočne reprezentatívnej vzorke ľudí a či "takzvaní" dobrovoľníci z prostredia armády, pravdepodobne mladší a zdravší než priemerní Európania, údaje testovania neskreslili.

Nemecká europoslankyňa Viola von Cramonová-Taubadelová z Výboru EP pre zahraničné veci však zaujala skeptickejší postoj a naznačila, že EMA nemusí akceptovať údaje z ruských klinických štúdií, lebo tie nemuseli byť získané podľa noriem EÚ.

"Vzhľadom na relatívne nízku zaočkovanosť v Rusku je vidieť, že Rusko používa Sputnik V ako politický nástroj," uviedol ďalší nemecký europoslanec Christian Ehler.

Podľa Politico je však geopolitický aspekt okolo Sputnik V v Bruseli citeľný. Litovský veľvyslanec pri EÚ Simonas Šatúnas napríklad upozornil, že Únia má v súčasnosti prebytok vakcín aj v dôsledku nižšej miery ich podávania v niektorých členských krajinách. A dodal, že je "zaujímavé", že Rusko ponúka vakcíny tretím krajinám aj napriek tomu, že zaočkovanosť ruskej populácie je stále veľmi nízka. Litva a Poľsko patria ku krajinám, ktoré jasne odmietli nákup ruskej vakcíny.

Agentúra EMA vo štvrtok oznámila, že má k dispozícii údaje o vakcíne Sputnik získané z laboratórnych a klinických štúdií na dospelých osobách. Zároveň však platí, že súčasná očkovacia stratégia Európskej únie sa nemení, lebo Európska komisia - rovnako vo štvrtok - potvrdila, že nevedie rozhovory o možných nákupoch ruskej vakcíny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!