Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2021 20:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Bývalá Playboy modelka sa gynekológovi roky sťažovala na bolesti: Konečná diagnóza ju položila

Bývalá Playboy modelka sa dlhé roky sťažovala na silné bolesti. Lekári ju však vždy odbili s tým, že ide o bežné ženské veci. Nemohli byť viac na omyle!

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Sarah Longbottom (38) mala silné menštruačné bolesti a syndróm dráždivého čreva. Neskôr jej však diagnostikovali endometriózu. Týmto ochorením trpí približne každá desiata žena, informuje portál Mirror.

Bývalá modelka porozprávala o problémoch s ktorými sa denne potýka a varuje ženy, aby si dávali veľký pozor na príznaky. Jej neustále bolesti totiž neskôr odhalili nádor na maternici. Sarah žila s týmto ochorením už roky, ale lekári ju nestále odbíjali a tvrdili, že ide len o menštruačnú bolesť. Veľmi sa však mýlili.

Endometrióza je najčastejším gynekologickým ochorením žien v reprodukčnom veku. Sarah chce teraz o tomto stave zvýšiť povedomie u širšej verejnosti. Maternicové tkanivo môže rásť v iných oblastiach, ako sú vajíčkovody a to vedie k silným bolestiam, problémom s plodnosťou alebo dokonca k depresiám, informuje Lancashire Live.

 

„Endometrióza postihuje jednu z 10 žien, čo je niečo, o čom sa v skutočnosti nehovorí,“ uviedla modelka. Bolesti opísala ako stav pred pôrodom: „Bolo to pre mňa také bolestivé, že som potrebovala morfín. Ako kontrakcie. Cítila som sa, akoby som znova rodila.“

Pred stanovením diagnózy utrpela Sarah v dospievaní silné bolesti žalúdka, ale lekári jej vždy hovorili, že ide len o syndróm dráždivého čreva. Odporúčali je paracetamol, a ignorovali ochromujúcu bolesť, ktorú prežívala. Musela sa veľmi dožadovať poriadnej prehliadky, ktorá nakoniec odhalila pravdu.

V roku 2019 Sarah porodila svoje druhé dieťa, začala však pociťovať bolesti a problémy so žalúdkom. Potom, čo sa roky hovorilo, že jej bolesť spočívala v problémoch s črevom, podstúpila Sarah laparoskopiu. Modelke povedali, že mala na pravom vaječníku nádor, ktorý bol spôsobený endometriózou.

„Boli to rakovinotvorné bunky, ale nešlo o rakovinu. Endometrióza mi tlačila na nervy a spôsobovala bolesti nôh a krížov. Nádor mi odstránili v máji 2019,“ povedala. V decembri 2020 sa dvojnásobná mama podrobila chemoterapii, ktorá jej mala pomôcť v boji proti endometrióze.

„Chemoterapia sa používa na rôzne veci, no keď sa o nej hovorí, ľudia si hneď pomyslia na rakovinu. U mňa to zabránilo produkcii vaječníkov a prestala som menštruovať. Bolo to ťažké, prišla som o vlasy a tri mesiace som trpela chronickou únavou... Ale to všetko bola malá cena za to, že teraz ma nič nebolí. Prvé tri mesiace bol boj, ale teraz som opäť sama sebou a nemám bolesti.“ povedala Sarah.

Teraz dúfa, že sa o svoj príbeh podelí s inými ženami, a vyzvala ich, aby dávali pozor na príznaky tohto ochorenia. Medzi príznaky parí napríklad silné krvácanie, bolestivá menštruácia, bolesti pri pohlavnom styku alebo pri používaní toalety. Sarah nabáda ženy, ktoré tieto príznaky pozorujú, aby navštívili lekára a nenechali sa odbiť. Môže im to zachrániť život.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny