Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2021 09:22 | Správy | Zahraničné správy

Bojíte sa zaočkovať kvôli svojej plodnosti? Vedci vyvrátili ďalšiu dezinformáciu

Amy Taylorová sa s kamarátkami rozprávala cez video aplikácie Zoom, keď ich rozhovor nabral nečakaný smer.

Jedna zo skupinky žien - všetky tesne po tridsiatke, väčšinou vysokoškolsky vzdelané a s dobrým zamestnaním - sa zmienila, že má obavy z očkovania proti Covid-19, pretože by za rok alebo dva chcela skúsiť otehotnieť, napísal spravodajský server The Guardian.

"Prekvapilo ma, keď ostatní povedali, že majú tiež trochu strach. A potom som si začala hovoriť: Možno by som tuež mala mať obavy, aj keď som pre očkovanie a viem, že je to spôsob, ako prekonať pandémiu," povedala Taylorová.

"Neistota ohľadom vlastnej plodnosti, ktorou veľa žien po tridsiatke tak ako tak trpia, sa týmto ešte zvyšuje. Neodkladala som tehotenstvo veľmi dlho? Čo ak budem potrebovať umelé oplodnenie? Nemala by som si nechať zmraziť vajíčka? Nechceme, aby niečo ďalšie ohrozilo našu šancu na materstvo, "dodala.

 

Obavy týkajúce sa plodnosti sú jedným z hlavných dôvodov, prečo niektorí ľudia váhajú nechať sa očkovať, a to napriek jednoznačnému uisťovanie od lekárov a vedcov. Poradca britskej vlády Jonathan Van-Tam označil špekulácie o tom, že by očkovanie proti covidu mohlo ovplyvniť plodnosť, za "nezmysel". V relácii Good Morning Britain minulý týždeň vyhlásil, že "neexistuje vôbec žiadny dôkaz, že by tu bol nejaký problém pridelený pre plánovanie rodiny alebo plodnosťou".

Vyhlásenie v rovnakom zmysle zverejnili aj lekárske vysoké školy či Britská spoločnosť pre plodnosť (BFS) a Zväz klinických a reprodukčných vedcov (ARCS). "Neexistujú absolútne žiadne dôkazy ani teoretický dôvod, že by ktorákoľvek z vakcín mohla ovplyvniť plodnosť žien alebo mužov," uviedol ARCS.

V súbore odporúčaní ARCS dodáva, že ľudia môžu začať liečbu neplodnosti okamžite po očkovaní a tí, ktorí darujú vajíčka alebo spermie, sa môžu nechať očkovať. Nie je tiež dôvod, aby očkovanie odkladali ženy, ktoré prekonali opakované potraty, ani tie, ktoré sa teraz snažia počať, uvádza ARCS.

Raj Mathur, predseda výkonného výboru BFS, povedal, že existuje veľmi málo údajov o tom, koľko ľudí váha s očkovaním, alebo o tom, aké dôvody ich k tomu vedú. "Ale doniesli sa ku mne podobné obavy, rovnako ako k mojim kolegom, a v niektorých prípadoch dokonca od zamestnancov v zdravotníctve," povedal Mathur.

"Tieto obavy sú založené na dezinformáciach, ale bohužiaľ tu sú. Avšak očkovanie vám nezabráni otehotnieť a nechať sa očkovať je najlepší spôsob, ako znížiť riziko nákazy covidom počas tehotenstva," dodal Mathur.

Tiež Virginia Beckettová, klinická vedúca reprodukčnej medicíny Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust uviedla, že sa dopočula o prípadoch, keď sa ženy v plodnom veku zdráhali prijať očkovanie.

"Mali sme tu prípady zdravotníčok, ktoré z tohto dôvodu odmietli očkovanie, a to môže poslúžiť ako včasné varovanie, pretože väčšine žien v tomto veku zatiaľ ešte ani nebolo očkovanie ponúknuté," dodala.

Dezinformácie kolujúce online podľa jej slov prevažne vychádzajú z komentáru bývalého zamestnanca firmy Pfizer, že imunitné reakcie vyvolané vakcínou môže napadnúť placentu. Daný komentár už bol medzitým z internetu zmazaný a vierohodnosť jeho obsahu vyvrátená.

"Ale táto mylná informácia sa medzitým nevyhnutne začala šíriť, predovšetkým potom medzi ľuďmi, ktorí už tak mali ohľadom vakcíny pochybnosti. Je veľmi ťažké podobnú chybnú informáciu vyvrátiť. Sociálne siete hrajú veľmi dôležitú úlohu v živote mnohých ľudí a ľahko ich zatiahnu do svojich konšpirácií. Pokiaľ už niekto trpí nejakou úzkosťou, nájde na nich veľa vecí, ktoré ju posilní, "uviedla Beckettová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?