Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2021 09:45 | Tip od Vás | Slovensko

Školáčka Agátka je vychádzajúcou šachovou hviezdou: Naša Queen´s Gambit remizovala s ruským veľmajstrom!

Dievčatko z osady žne úspechy za šachovnicou. Agátka Berková (11) z Katarínskej Huty pri Cinobani (okr. Poltár) vyrastala v zlých podmienkach, no napriek tomu sa stala prvou rómskou šachistkou so skvelým logickým i kombinačným myslením.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Školáčka, ktorá pripomína hlavnú postavu hviezdnej minisérie The Queen´s Gambit, zaujala aj ruského šachového veľmajstra Anatolija Karpova.

Milan si našiel lásku v rómskej osade pri Starej Kremničke, kde žili bez vody a elektriny a narodila sa im dcérka Agátka. Vzťah však skončil a on sa rozhodol o svoje dieťa bojovať. Napokon ju ako dvojročnú dostal do výchovy. „Som otcom, mamou a aj trénerom. Na začiatku to bolo poriadne náročné, no naučil som sa postarať o dcérku,“ hovorí Milan, ktorý sa s kolegom Michalom Lakatošom z komunitného centra v Hrochoti rozhodli založiť šachový krúžok. Táto náročná hra kráľov zaujala na počudovanie najmä rómske deti. Chytila sa aj 5-ročná škôlkarka Agátka. „Ešte poriadne ani nepoznala písmenká a už sme ju brali na prvý turnaj, kde skončila v prvej desiatke. Potom to už išlo samo. Dokonca bola kapitánkou našich Hrochotských jazdcov,“ prezrádza.

 

Nepríjemné zážitky

Hŕstka rómskych chlapcov spolu s jediným dievčatkom pútali pozornosť na všetkých turnajoch, no najprv sa stretli aj s predsudkami. „Súťažiaci neboli zvyknutí na Rómov. Dokonca dámy si chytali kabelky a kontrolovali, či majú veci na mieste. Bolo to veľmi nepríjemné, videli to aj deti,“ potvrdil Milan s tým, že im veľmi pomohlo zlúčenie so ŠK Junior Banská Bystrica, kde sa Agátky ujal tréner Zdeněk Gregor.

Jediná rómska šachistka na Slovensku vyhrala ako 8-ročná semifinále GPX SR v rapid šachu a na majstrovstvách EÚ skončila šiesta. Dokonca remizovala s medzinárodným majstrom Kanady z roku 2016 Tomášom Krňanom a veľmajstrom Karpovom. „Splnil sa mi sen, no priznám sa, že som mala poriadnu trému, aj som sa zapotila,“ spomína si Agátka. V 9-ich rokoch pomáhala oteckovi pri trénovaní stredoškolákov, ktorí vďaka nej skončili na banskobystrickom turnaji štvrtí.

Hranie jej pomáha

Aj keď nedávno prežili Milan s dcérkou náročné obdobie, na šach nikdy nezanevreli a piatačke dokonca pomáha aj v boji s tetániou. „Venuje sa šachu a choroba jej ustúpila. Hranie jej psychicky ozaj pomáha,“ ozrejmil otecko, ktorý je aktuálne bez práce, opatruje otca, musí teda otáčať každé jedno euro.

Otvoriť galériu
„Keby nebolo Divých makov, nevedela by sa Agátka ani online učiť a trénovať šach,“ povedal jediný rómsky tréner, ktorý túži založiť v Poltári šachový krúžok pre deti a vydať knižku šachu pre škôlkarov a školákov. Na to však potrebuje financie. Prvoradá je naďalej výchova dcérky a najmä jej vzdelanie. „Chcem byť rozvodovou právničkou alebo lekárkou, aby som vymyslela liek pre autistických bračekov,“ prizná sa dievčatko a jej otecko dodáva: „Nemusí byť dobrou šachistkou či žiačkou, nech je len dobrým človekom.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!