Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Polícia monitorovala lekárov, komora hromží: To je vrchol!

Polícia v Košickom kraji vykonávala počas štvrtka (4. 3.) monitoring lekárov, a to najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v nemocniciach a možnosťou uloženia pracovnej povinnosti zdravotníckemu personálu pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu.

Informovala o tom v piatok košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru bolo podľa nej požiadané o súčinnosť pri vykonávaní monitoringu lekárov pre potreby auditu, a to na základe záverov, ktoré vyplynuli z rokovaní krajskej pandemickej komisie a hlavného lekára Košického samosprávneho kraja (KSK).

 

Monitoring vykonávali neuniformovaní príslušníci polície v rámci už prebiehajúcich opatrení v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou. "Avšak treba dôrazne upozorniť, že v tomto prípade zo strany Policajného zboru nešlo o dehonestáciu ani ponižovanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ale o súčinnosť, o ktorú bol Policajný zbor požiadaný. Všetky získané informácie a výsledky tohto monitoringu boli ihneď po jeho ukončení odovzdané hlavnému lekárovi Košického samosprávneho kraja pre jeho ďalšie interné potreby," uviedla Ivanová.

Podľa stanoviska Úradu KSK sa preventívne kontroly v ambulanciách lekárov nekonajú na základe iniciatívy samosprávneho kraja, ten poskytol polícii súčinnosť súvisiacu s vyžiadaním informácií. Hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková uviedla, že polícia reaguje na podnety Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, ktoré záchranári predniesli na Krízovom štábe Okresného úradu Košice. "Na linke 155 sa podľa ich slov množia telefonáty pacientov, ktorí sa na núdzové číslo obracajú, pretože sa nevedia dovolať svojim ambulantným lekárom. Polícia SR požiadala Košický samosprávny kraj o zoznam ambulantných lekárov, informácie o mieste výkonu práce a ordinačných hodinách," konštatovala.

Samosprávny kraj si podľa jej slov váži prácu ambulantných lekárov a vníma zvýšený nápor na tieto ambulancie v čase pandémie. "Je pochopiteľné, že nie je v kapacitách ambulancií fyzicky vyšetrovať pacientov a zároveň v plnej miere obsluhovať telefonické linky. Hlavným cieľom kontrol je odbremeniť záchranárov od telefonátov pacientov, ktorých problémy dokážu vyriešiť aj ambulantní lekári. Tieto kontroly sú preventívneho charakteru, lekárom nie sú udeľované sankcie v prípade neprítomnosti," dodala Terezková. Cieľom je podľa nej preveriť a prípadne vyvrátiť dezinformácie o tom, že ambulantní lekári v Košickom kraji riadne neordinujú.

Regionálna lekárska komora (RLK) Košice vyjadrila vo štvrtok rozhorčenie a pobúrenie nad informáciami, že policajné zložky v kraji chodia po ambulanciách všeobecných lekárov a kontrolujú, či sú v práci. "Takéto konanie považujeme za vrchol dehonestácie a doslova ponižovanie lekárov a všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí denne bojujú za zdravie a životy svojich pacientov," uviedla prezidentka regionálnej komory Valéria Vasiľová. Všeobecní lekári majú podľa nej denne v priemere 70 pacientov, z toho desiatky telefonických konzultácií a mnohí sú na pokraji vyčerpania. "Chápeme síce, že mnohí pacienti sú nespokojní a často sa nevedia dovolať svojmu lekárovi, ale to neznamená, že lekári nie sú v práci," konštatovala Vasiľová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov