Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2021 08:00 | Správy | Politika

Matovič urazil Ukrajincov a rozpútal medzinárodný škandál: Expert nad jeho vtipom krúti hlavou

Toto je po prvýkrát. Premiér Igor Matovič (47) popri rozpútaní vládnej krízy stíha zvládať aj ďalšie veci.

Okrem iného sa pokúsil o nešťastný vtip na adresu nášho východného suseda Ukrajiny. V rozhovore povedal, že za vakcínu Sputnik V sľúbil Rusom Zakarpatskú Ukrajinu. To spustilo diplomatický škandál, keď sa voči vyjadreniu premiérovi ozval tamojší minister zahraničných vecí a dokonca zaslal na Slovensko demarš. Nový Čas sa pozrel aj na to, čo si o tom myslia Ukrajinci žijúci na Slovensku.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V Rádiu Expres sa moderátor spýtal, čo za nákup vakcíny Sputnik V Ruskej federácii premiér sľúbil. Matovič odvetil: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ K tomu následne dodal, že „nič som nesľuboval. Len som sa snažil zabezpečiť vakcínu.“ Napriek tomu, že Matovič naznačil, že išlo o žart, tak to spôsobilo poriadnu medzinárodnú roztržku. O pár hodín na to reagoval ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

„Nech ich vymení za niekoľko slovenských regiónov,“ napísal na Twitteri Kuleba a doplnil, že je nešťastné, že „slovenský premiér svojimi nevhodnými vyjadreniami kazí priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom“. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si predvolalo chargé d‘affaires Slovenska na Ukrajine a na naše ministerstvo dorazil demarš.

Zároveň žiadali od Matoviča oficiálne ospravedlnenie. Problémom totiž je, že aj keď išlo o žart, tak podľa Kulebu to „znie obzvlášť urážlivo pre ukrajinský ľud trpiaci ruskou agresiou a ruskou okupáciou Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ, ako aj častí ukrajinského Donbasu“. Po týchto výrokoch najskôr zachraňoval situáciu minister zahraničia Ivan Korčok, ktorý povedal, že ho to mrzí. O pár hodín nato nasledoval aj premiér Matovič: „Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie.“

 

Expert na Ukrajinu Alexander Duleba: „Ukrajinci považujú Igora Matoviča za predsedu slovenskej vlády, a ak premiér hoci aj ako vtip povie takú nehoráznosť, že vymení Zakarpatskú Ukrajinu za Sputnik, tak tomu nemôžu rozumieť.“ Dodal, že Matovič v zahraničnej politike ukazuje, že nedorástol na svoju funkciu.

 

Je to urážka

Ľudmila Verbická, podpredsedníčka Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy

- Žart premiéra znie urážlivo pre ukrajinský ľud trpiaci ruskou agresiou a ruskou okupáciou Krymskej autonómnej republiky, ako aj časti ukrajinského Donbasu. Taktiež je dôkazom toho, ako premiér „úspešne“ rozvíja zahraničnú politiku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bre, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!