Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2021 18:26 | Správy | Politika

Publicista odkryl skutočné pozadie koaličnej krízy: Hra, ktorej sa normálny politik vyhýba

Tlak na rekonštrukciu vlády, ktorý vyvíjajú dve vládne strany, SaS a Za ľudí, podľa publicistu Juraja Hrabka automaticky neznamená, že Igor Matovič (OĽANO) stratil šancu na udržanie premiérskeho postu.

"Závisí to od rokovaní. Začína sa tu hrať hra na Čierneho Petra, to je najhoršia z politických hier. Tomu sa každý normálny politik vyhýba," povedal Hrabko v diskusii na TASR TV. Pripomenul, že takýto Čierny Peter už raz ostal v rukách Richarda Sulíka (SaS) za to, že spôsobil pád vlády Ivety Radičovej.

Z troch základných možných scenárov riešenia vládnej krízy je podľa Hrabka z krátkodobého hľadiska najmenej bolestivý ten, ktorý by priniesol výmenu niektorých ministrov, zachovanie štvorkoalície, aj Igora Matoviča na poste predsedu vlády. "Pri tomto scenári by Čierny Peter neostal nikomu. Ak by ostala dnešná štvorkoalícia a pomenili by sa na základe jej dohody iba nejakí ministri, tak by Čierny Peter ostal ešte pod stolom. Otázka je, ako dlho by to vydržalo," poznamenal Hrabko.

Druhá možnosť podľa neho je, že by padol premiér. "Môže mu byť vyslovená nedôvera v parlamente, alebo on sám podá demisiu. Ale ak by to urobil, Čierny Peter ostane jemu. V jednom aj druhom prípade sa veľmi silnou hráčkou v politickom prostredí stáva prezidentka Zuzana Čaputová," dodal.

 

Aj keď spúšťačom aktuálnej vládnej krízy bol nákup ruských vakcín Sputnik V, Hrabko za skutočnú príčinu považuje nezvládnutý boj proti pandémii nového koronavírusu. "Minulý rok bola situácia úplne iná a vláda pandémiu zvládla na jednotku. A všetko to pokazili na jeseň minulého roka. Pokazila to celá vláda, nie iba premiér," tvrdí Hrabko. "Asi si uvedomili, že takto to už ďalej nejde, čo je pravda. Pamätáme si, ako hovorili, že celoplošné antigénové testovanie má byť posledný krát a pritom funguje naďalej," pripomenul publicista. Celoplošné antigénové testovanie, ako aj čiastočné otvorenie škôl sú podľa neho faktory, ktoré zvyšujú mobilitu občanov. Zároveň vláda prijala niektoré opatrenia, ktoré majú mobilitu znížiť. "Zásadné zmeny v zmysle tvrdšieho lockdownu nenastali, zmeny sú podľa mňa skôr kozmetické. Myslím si, že veľmi nepomôžu," odhadol Hrabko.

Ako reálne východisko sa podľa neho ukazuje očkovanie a kľúčovým problémom je nedostatok vakcín. Samotný dovoz ruských vakcín na Slovensko preto podľa Hrabka nemusel byť problémom. "Cez vládu to neprešlo vzhľadom na veto Veroniky Remišovej (Za ľudí), ale aj ona uznala, že zodpovednosť môže prevziať minister Marek Krajčí (OĽANO). A jedna vec je doviezť sem Sputnik V a druhá s ním začať očkovať," povedal.

Problémom bola podľa Hrabka forma, akú premiér zvolil a aj to, že obišiel rezort zahraničných vecí, s ktorým sa mal v takejto záležitosti radiť. "Premiér z toho nemusel robiť také kino, aké z toho urobil. Ale Igor Matovič je v politike jednoducho taký. Kamery sú mu prednejšie ako hľadanie dohody a konsenzu vo vládnej koalícii," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?