Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2021 18:26 | Správy | Politika

Publicista odkryl skutočné pozadie koaličnej krízy: Hra, ktorej sa normálny politik vyhýba

Tlak na rekonštrukciu vlády, ktorý vyvíjajú dve vládne strany, SaS a Za ľudí, podľa publicistu Juraja Hrabka automaticky neznamená, že Igor Matovič (OĽANO) stratil šancu na udržanie premiérskeho postu.

"Závisí to od rokovaní. Začína sa tu hrať hra na Čierneho Petra, to je najhoršia z politických hier. Tomu sa každý normálny politik vyhýba," povedal Hrabko v diskusii na TASR TV. Pripomenul, že takýto Čierny Peter už raz ostal v rukách Richarda Sulíka (SaS) za to, že spôsobil pád vlády Ivety Radičovej.

Z troch základných možných scenárov riešenia vládnej krízy je podľa Hrabka z krátkodobého hľadiska najmenej bolestivý ten, ktorý by priniesol výmenu niektorých ministrov, zachovanie štvorkoalície, aj Igora Matoviča na poste predsedu vlády. "Pri tomto scenári by Čierny Peter neostal nikomu. Ak by ostala dnešná štvorkoalícia a pomenili by sa na základe jej dohody iba nejakí ministri, tak by Čierny Peter ostal ešte pod stolom. Otázka je, ako dlho by to vydržalo," poznamenal Hrabko.

Druhá možnosť podľa neho je, že by padol premiér. "Môže mu byť vyslovená nedôvera v parlamente, alebo on sám podá demisiu. Ale ak by to urobil, Čierny Peter ostane jemu. V jednom aj druhom prípade sa veľmi silnou hráčkou v politickom prostredí stáva prezidentka Zuzana Čaputová," dodal.

 

Aj keď spúšťačom aktuálnej vládnej krízy bol nákup ruských vakcín Sputnik V, Hrabko za skutočnú príčinu považuje nezvládnutý boj proti pandémii nového koronavírusu. "Minulý rok bola situácia úplne iná a vláda pandémiu zvládla na jednotku. A všetko to pokazili na jeseň minulého roka. Pokazila to celá vláda, nie iba premiér," tvrdí Hrabko. "Asi si uvedomili, že takto to už ďalej nejde, čo je pravda. Pamätáme si, ako hovorili, že celoplošné antigénové testovanie má byť posledný krát a pritom funguje naďalej," pripomenul publicista. Celoplošné antigénové testovanie, ako aj čiastočné otvorenie škôl sú podľa neho faktory, ktoré zvyšujú mobilitu občanov. Zároveň vláda prijala niektoré opatrenia, ktoré majú mobilitu znížiť. "Zásadné zmeny v zmysle tvrdšieho lockdownu nenastali, zmeny sú podľa mňa skôr kozmetické. Myslím si, že veľmi nepomôžu," odhadol Hrabko.

Ako reálne východisko sa podľa neho ukazuje očkovanie a kľúčovým problémom je nedostatok vakcín. Samotný dovoz ruských vakcín na Slovensko preto podľa Hrabka nemusel byť problémom. "Cez vládu to neprešlo vzhľadom na veto Veroniky Remišovej (Za ľudí), ale aj ona uznala, že zodpovednosť môže prevziať minister Marek Krajčí (OĽANO). A jedna vec je doviezť sem Sputnik V a druhá s ním začať očkovať," povedal.

Problémom bola podľa Hrabka forma, akú premiér zvolil a aj to, že obišiel rezort zahraničných vecí, s ktorým sa mal v takejto záležitosti radiť. "Premiér z toho nemusel robiť také kino, aké z toho urobil. Ale Igor Matovič je v politike jednoducho taký. Kamery sú mu prednejšie ako hľadanie dohody a konsenzu vo vládnej koalícii," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?