Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2021 12:44 | Správy | Domáce správy

Vodohospodársky podnik zúri pre analýzu NKÚ: Závery sú nepresné, takáto je pravda

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nestotožňuje so závermi analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Považuje ich za nepresné, vytrhnuté z kontextu. Úrad analyzoval výdavky použité na výstavbu protipovodňových opatrení. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.

Metóda použitá v analýze NKÚ nezohľadňuje konkrétne špecifiká jednotlivých stavieb vzhľadom na ich charakter, konštrukčné riešenie, tvar, či vzdialenosť od najbližšej dodávky materiálu, tvrdí SVP.

Hodnotiaci mali podľa SVP k dispozícii všetky projekty protipovodňovej ochrany, no poukázali na cenníkové položky v projektoch, ktoré mali jednotkové orientačné ceny vyššie o 20 percent, ako smerné orientačné ceny.

 

"Z analýzy vyšlo, že rozdiely v jednotkových cenách existovali a v prípade SVP boli v objeme takmer štyri milióny eur, avšak tá istá analýza konštatuje, že značná časť stavebných položiek mala jednotkovú cenu nižšiu, ako ich zhodné smerné orientačné ceny," podotýka Bocák. Pokračuje, že najväčšiu hodnotu úspor pri týchto položkách zrealizoval SVP v objeme 26 miliónov eur. Z analýzy NKÚ vyplýva, že SVP mal ušetriť 22 miliónov eur. Konštatovanie NKÚ o ušetrení 22 miliónov eur nie je podľa SVP objektívne a "nemá žiadnu relevantnú výpovednú schopnosť".

Procesom verejného obstarávania a čerpania finančných zdrojov došlo k objektivizácii obstarávaných cien projektov protipovodňovej ochrany. "Tak, ako nie je správne vybrať (účelovo) "najdrahšie" položky, nie je reprezentatívne vybrať "najlacnejšie" položky," poznamenal Bocák.

Pripomína, že v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní je SVP oprávnený preverovať a pýtať sa na mimoriadne nízke ponuky, v prípade vysokých ponúk mu to zákon neumožňuje.

Podnik konštatuje, že pri použití metodiky z analýzy NKÚ, ušetril pri protipovodňových ochranách financovaných z Operačného programu Kvalita životného prostredia v porovnaní so smernými orientačnými cenami vyše 31 miliónov eur. To predstavuje rozdiel medzi predpokladanou hodnotou zákazky viac ako 108 miliónov eur a hodnotou víťazných ponúk vyše 76 miliónov eur. "SVP vždy koná pri verejnom obstarávaní len v zmysle platnej legislatívy, ktorá je najmä pri čerpaní finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie prísne kontrolovaná a posudzovaná," hovorí Bocák.

NKÚ zistil predraženia stavebných položiek na výstavbu protipovodňových ochrán. Išlo o 286 prípadov z 1200. Niektoré ceny boli desaťnásobne vyššie oproti ich orientačným cenám. Ušetriť sa podľa NKÚ mohlo viac ako šesť miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ