Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Po oboch stranách Dunaja sa riešia problémy s odstavenými autami: Zachránia situáciu v Bratislave parkovacie domy?!

Zavedenie celomestskej parkovacej politiky nejde podľa plánu! Pôvodný termín, kedy malo všetko fungovať ako po masle, si magistrát stanovil na začiatok tohto roka.

Potom sa spustenie posunulo na jeseň. Dôvodov je niekoľko. Okrem pandémie aj problémy s výberom vhodných plôch v jednotlivých mestských častiach. Niektoré z nich prezradili, že by chceli postaviť parkovacie domy, ktoré by tento problém mohli vyriešiť. Musia to však konzultovať s mestom aj s obyvateľmi.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Realizácia projektu naberá meškanie a objavujú sa aj problémy so samotnými stojiskami. Súčasťou prípravy spustenia celomestskej parkovacej politiky je aj mapovanie lokalít a pozemkov, v spolupráci s mestskými časťami, na ktorých by mohli dodatočné parkovacie miesta vzniknúť.

„Aktuálne zoznam potenciálnych lokalít ešte len finalizujeme, preto zatiaľ nemohol byť odprezentovaný,“ uviedla hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová. Dodala, že v tejto fáze ide iba o zoznam možných pozemkov v nadväznosti na potreby parkovania v jednotlivých lokalitách.

Otvoriť galériu
Tu by mohli byť poschodové parkoviská.
Zdroj: Infografika Nového Času

„Prvým krokom pred napredovaním projektov v ktorejkoľvek z vybratých lokalít bude komunikácia priamo s obyvateľmi danej lokality, aby projekty čo najviac vychádzali z potrieb rezidentov v priamom okolí,“ vysvetlila s tým, že s mestskými časťami pripravuje samospráva rozbeh budovania parkovacích domov na miestach s kritickou situáciou pre obyvateľov, na vstupoch do Bratislavy zase budovanie záchytných parkovísk.
 


Navrhujeme najmä nadstavby parkovísk

Otvoriť galériu
Ján Hrčka
Zdroj: anc

- Navrhli sme mestu nadstavby v rámci parkovísk a na miestach, ktoré sú dosť frekventované počas dňa. Zoznam konkrétnych lokalít ešte nie je známy. Ide najmä o nadstavby v rámci parkovísk, napríklad Budatínska, Šintavská ulica a na frekventovaných miestach počas dňa, napríklad Jungmannova ulica.

Záujem o celomestskú politiku máme

Otvoriť galériu

- V Devíne bola od roku 2005 zavedená nútená správa. Je to režim, v ktorom smieme finančné prostriedky využívať výlučne na plnenie zákonných povinností obce. Vytváranie parkovacích miest ako povinnosť obci žiaden zákon neukladá. Žiaľ, fakt Devín nevlastní žiadne pozemky. Záujem zapojiť sa do systému celomestskej parkovacej politiky sme prejavili už v predchádzajúcich volebných obdobiach, ten pretrváva naďalej za podmienky, že akékoľvek investície bude znášať mesto.

Máme vybraté lokality

Otvoriť galériu
Dana Čahojová
Zdroj: anc

- Máme vytipované lokality, ktoré vlastní mesto a bola by tam možná výstavba parkovacích domov. Prvou väčšou investíciou bude nadstavba existujúceho parkoviska na Ulici Ľudovíta Fullu, ktorá sa pripravuje v spolupráci s mestom. Je nutné pokračovať v podobných projektoch, ale naši obyvatelia si želajú, aby sa nestavalo na zelených plochách, ale na miestach, kde už stojí napríklad staré parkovisko alebo iná spevnená plocha. Súčinnosť s mestom považujeme za nevyhnutnú.

Už sme vytipovali asi 10 miest

Otvoriť galériu
Martin Chren
Zdroj: anc

- Už asi pred rokom som rokoval so zástupcami magistrátu a vytipovali u nás asi 10 miest, kde by mohli časom vzniknúť parkovacie domy. Magistrát bude riešiť tie, ktoré môžu slúžiť ako záchytné, Ružinov zas tie, ktoré budú pre obyvateľov. Uvažujeme o Rumančekovej, parkovisku pri reštaurácii U deda, starej betónovej ploche na Pošni, ale aj parkovisko pri Štrkovci. Práve tu by pod úrovňou parkoviska vzniklo ešte jedno podzemné podlažie. Parkovisko by bolo prekryté a zatrávnené z terasy až na breh jazera.

Táto téma je pre nás irelevantná

Otvoriť galériu

- Vzhľadom na to, že v tunajšej mestskej časti je takmer výlučne zástavba rodinných domov, téma parkovacích domov je pre mestskú časť irelevantná.

Na parkovacie domy nebudú financie

Otvoriť galériu
Michal Drotován
Zdroj: anc

- Spoločne pripravujeme tento rok spustenie parkovacej zóny Krasňany, bude súčasťou celomestskej parkovacej politiky. Tam budú môcť v noci parkovať iba rezidenti danej zóny. Projekt by sa mal priebežne spustiť v októbri 2021. Mesto má vytipovaných viacero lokalít ohľadom parkovania, napríklad oblasť bývalého Technomarketu na Púchovskej, kde by malo byť záchytné parkovisko. Prípravujeme rekonštrukciu základnej školy, nebudeme mať zdroje na vlastné parkovacie domy.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?