Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Pre Sputnik V sa otriasa politická scéna, zodpovednosť za očkovanie hodili na lekárov: Varovné slová profesora Krčméryho!

Uviedol Sputnik V do života! Minister zdravotníctva Marek Krajčí už povolil použitie ruskej vakcíny v prvom zdravotníckom zariadení.

Očkovať sa Sputnikom nedám

Otvoriť galériu

- Pokiaľ vakcínu Sputnik V neschváli Európska lieková agentúra, osobne sa ňou zaočkovať nedám. Neberiem ľuďom ich slobodnú voľbu, ale ctím si pravidlá Európskej únie. Keď schváli vakcínu EMA (Európska lieková agentúra), uverím, že je bezpečná a efektívna.

 

Je to slušne povedané alibizmus

Otvoriť galériu

- Prenesenie zodpovednosti na lekárov je, slušne povedané, alibizmus. Keďže o tejto vakcíne rozhodol pán premiér s pánom ministrom, očakávali by sme, že túto zodpovednosť zoberie na seba pán minister. My sme boli svedkami pompézneho príchodu vakcín a bolo by chlapské, aby zodpovednosť zobral pán minister.

Odo mňa ako lekára sa čaká, že budem dodržiavať štandardné lekárske postupy a pacientovi nemáme škodiť. Ja neviem, či je tá vakcína dovezená z Ruska bezpečná, pretože neprešla schvaľovacím procesom a nemáme k tomu dáta, môžeme sa len domnievať. V tomto smere sa za tú vakcínu nedá zaručiť. Ak prejde schvaľovacím procesom, budem Sputnikom očkovať tak ako ostatnými. Ale pokiaľ neprešla schválením, ja za to nemôžem zobrať zodpovednosť.

 

Zodpovednosť nemôže niesť len lekár

Otvoriť galériu

- Podporujeme podávanie akejkoľvek novej vakcíny, aj pokiaľ nie je zaregistrovaná v rámci klinickej štúdie. Do takejto štúdie môže byť zaradených aj stotisíc obyvateľov. Podobne to bolo aj pri vakcíne Pfizer, kde bolo v štúdiách zaradených vyše 80-tisíc subjektov.

V rámci takejto štúdie jednak sprístupníme vakcínu záujemcom, ktorí by sa dostali na očkovanie možno až v lete a zároveň prijímateľ vakcíny, ako aj ošetrujúci lekár, štandardne vyplňujú protokol, ktorý podpisuje aj pacient, aj lekár. Preto si myslím, že zodpovednosť za podávanie akéhokoľvek nového lieku nemôže byť len na pleciach lekára, ale aj pacienta, ktorý sa tak môže dobrovoľne rozhodnúť.

 

Skomplikuje vám Sputnik V cestovanie?!

- Pre vycestovanie do zahraničia budeme potrebovať v rámci EÚ tzv. COVID-19 pass. Na Slovensku zatiaľ očkujeme 2 druhmi vakcín, pričom ľudia si nemôžu vybrať, ktorým typom budú očkovaní. „Tento mesiac prezentujeme legislatívny návrh pre Digitálny zelený pas. Jeho účelom je poskytnúť dôkaz, že daná osoba bola očkovaná, výsledok testov tých, ktorí zatiaľ neboli vakcinovaní a informácie o liečení ochorenia COVID-19,“ napísala na sociálnej sieti predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Rozhodnutie musí prijať Európska komisia.

Doteraz teda stále nie je jasné, či by sa ľudia očkovaní neregistrovanou vakcínou či už na Slovensku, alebo mimo EÚ, mohli voľne pohybovať v tomto priestore. „Každý občan musí byť informovaný o tom, či to bude mať vplyv na to, či sa dostane ku COVID-19 passu, ktorý bude jeho priepustkou zo Slovenska. To sa musí vyjasniť,“ povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok na margo ľudí, ktorí sa zaočkujú neregistrovaným Sputnikom V.

Sputnik V
(vyrába Gamalejov inštitút, Rusko)

  • Technológia: vektorová vakcína založená na adenovíruse
  • Počet dávok: dve dávky v rozmedzí 21 dní
  • Účinnosť: 92 percent (predbežné údaje z tretej fázy klinickej štúdie)
  • Registrácia: Nepožiadali o autorizáciu v Európskej liekovej agentúre
    (ostatné tri vakcíny ju už majú)
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú