Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Pre Sputnik V sa otriasa politická scéna, zodpovednosť za očkovanie hodili na lekárov: Varovné slová profesora Krčméryho!

Uviedol Sputnik V do života! Minister zdravotníctva Marek Krajčí už povolil použitie ruskej vakcíny v prvom zdravotníckom zariadení.

Dokument z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach zverejnil rezort na svojej webovej stránke. Minister zároveň bremeno zodpovednosti za aplikáciu očkovacích látok preniesol na lekárov. Ako reagujú na túto skutočnosť doktori? A prečo tajné manévre okolo vakcíny vyvolali búrku na politickej scéne?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Tajná operácia a pompézne vítanie neregistrovanej vakcíny. Na letisko do Košíc doviezli v pondelok a utorok vojenské nákladné lietadlá 200-tisíc kusov očkovacej látky z Ruska. Minister zdravotníctva Marek Krajčí už povolil používanie Sputnika.

„Vakcína sa bude na Slovensku používať na základe výnimky, ktorú pre neregistrovaný liek udeľuje minister zdravotníctva. V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv sa preverí šarža a následne sa oznámi, kedy sa začne oficiálne očkovanie, oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že tak, ako aj v prípade iných neregistrovaných liekov umožňuje podanie tejto vakcíny výnimka.

 

„Aj v tomto prípade preberá plnú zodpovednosť lekár. Faktom zároveň je, že záujemcovia o očkovanie vakcínou budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre,“ uviedla Eliášová. Očkovať by sa mohlo začať najskôr o 2 týždne. Nateraz je jej používanie schválené do konca augusta.

Musí sa zmeniť legislatíva

Celkovo sú objednané 2 milióny dávok ruskej vakcíny, pričom prvý milión by sa na Slovensko mal dostať v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov. Cena za dve dávky, potrebné na aplikáciu, je zhruba 17 eur. Slovenská lekárska komora (SLK) víta, že Slovensko začalo konečne konať. „Vakcína je jediným možným riešením a jedinou cestou, ako sa z tohto pekla dostať,“ povedal prezident komory Marian Kollár.

Druhým dychom však dodáva, že tak ako je dnes legislatívne hodená zodpovednosť na lekárov, to zostať nemôže. „Ak máme situáciu, v akej sa dnes nachádza Slovensko a štát plní úlohu regulátora, ale aj organizátora celej zdravotnej starostlivosti a privezie liek, ktorý je neregistrovaný, musí pripraviť také legislatívne úpravy, ktoré určia jednoznačné postupy a pravidlá pri podávaní lieku, aby v prípade nežiaducich účinkov neniesol zodpovednosť lekár, ale štát,“ uviedol pre Nový Čas Marian Kollár.

Pochvala ruskej strany

Ruská strana za zrealizovaný obchod obrazne potľapkala nášho premiéra po pleci a Kirill Dmitrijev, ktorý vedie Ruský fond priamych investícií a jeho momentálnou misiou je práve dohodovanie predaja Sputnika V vo svete, pochválil Matoviča v priamom prenose. „Veľmi úzko sme spolupracovali s pánom premiérom a videli sme tlak, ktorému čelil, no on má úplne pravdu, že zachraňuje život slovenského ľudu,“ povedal v reportáži. Paradoxom je, že Sputnikom sa ešte nedal očkovať ani ruský prezident Vladimír Putin.

Rozpad koalície?

Takýchto ovácií sa však predseda vlády nedočkal na domácej politickej scéne. Po jeho tajnej ruskej misii odišiel z koalície a neskôr aj zo strany Za ľudí poslanec Tomáš Valášek a jeho stranícka šéfka Veronika Remišová začala zvažovať odchod z koalície.

„Som znechutená a sklamaná nielen ja, ale viacerí členovia našej strany. Musíme prijať zásadné rozhodnutie,“ skonštatovala Remišová v stanovisku strany. Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že dôveru v očkovanie nezvýši ponuka jednej neregistrovanej vakcíny." Stali sme sa len druhou krajinou EÚ, ktorá udelila použitiu vakcíny Sputnik V výnimku.

Tento krok nie je prejavom odvahy, či dôkazom diplomatického úspechu, je to skôr rezignácia na pravidlá. Budem rešpektovať rozhodnutie ľudí, ktorí sa vakcínou Sputnik V dajú dobrovoľne zaočkovať, ale k jej masívnemu použitiu vyzývať nemôžem, keďže vakcína neprešla riadnym a medzinárodne vyžadovaným procesom, ktorý by garantoval jej bezpečnosť," napísala hlava štátu s tým, že aj kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu, neponižuje názorových oponentov.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!