Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 15:59 | Správy | Politika

Nákup vakcíny Sputnik V: Premiér Matovič vracia úder! Kritika koaličnej strany a výzva Slovákom

Predseda vlády reaguje na výčitky svojich koaličných partnerov ohľadom nákupu ruskej vakcíny.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Igor Matovič zvolal narýchlo tlačovú konferenciu s názvom "Neklamme si o Sputniku V." "Prišli sme s návrhom, že je tu možnosť ruskej vakcíny, kvalitnej vakcíny, ktorá nemá registráciu Európskou liekovou agentúrou," uviedol premiér, pričom nešetril kritikou svojho koaličného partnera.

Dodal, že strana Za ľudí s nákupom vakcíny nesúhlasila, no reagovala, že minister Krajčí, ak chce, môže zo svojho rozhodnutia vakcínu prijať. Premiér uviedol, že poslanci zo strany Za ľudí len upozornili, že si svoje konanie Krajčí mal vziať na svoju zodpovednosť a neschovávať sa za kolektívny súhlas vlády.  Pripustil, že nákup spôsobil "vnútrokoaličné turbulencie" a Za ľudí je "vnútorne roztrasené".

Matovič vysvetlil aj to, prečo nákup prebehol tajne. Dodal, že krajiny nakupujú tajne, aby ich tie ostatné v nákupe vakcín nepredbehli. "Prestaňme už rozmýšľať nad tým, odkiaľ táto vakcína pochádza," vyzval premiér a dodal, že vakcínu nakúpil, pretože chráni životy.  

"Pre mňa osobne, ak by ju vyrábala Severná Kórea, nakúpime ju zo Severnej Kórey. Ak by ju vyrábala Austrália, nakúpime ju z Austrálie,“ povedal Matovič. Pri kúpe vakcíny bolo podľa neho rozhodujúce, že má takmer 92-percentnú úspešnosť a pozitívne ju hodnotili aj vedci a odborníci v uznávanom lekárskom časopise Lancet.

 

Predseda vlády sa vyjadril, že zo zahraničia zatiaľ žiadnu negatívnu reakciu nezaznamenal, dokonca mu jeden zo zahraničných predstaviteľov pogratuloval a povedal, že jeho krajina pôjde rovnakou cestou. Kolegov z krajín EÚ vopred informoval, že Slovensko zvažuje takýto núdzový krok, a žiaden z nich voči tomu nenamietal.

Vítanie vakcíny na letisku neberie ako prehnaný akt, označil ho za bežnú tlačovú konferenciu. Matovič povedal, že podľa prieskumu je polovica zo Slovákov, ktorí sa chcú zaočkovať, ochotná dať sa zaočkovať vakcínou Sputnik V. Týmto argumentom obhájil fakt, že máme zazmluvnené dávky až pred milión občanov.

K odchodu poslanca Za ľudí Tomáša Valáška z koalície i strany Za ľudí povedal, že poslanec čakal na situáciu, v ktorej by mohol vyzerať dostatočne "sexy", aby mohol odísť. Na otázku, prečo nerokoval aj o dodaní ďalších dostupných vakcín povedal, že napríklad na rokovania o vakcíne AstraZeneca má výhradnú kompetenciu iba Európska komisia.

Matovič reagoval aj na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS). Uviedol, že na letisku nebol „vítať vakcínu“. "Bola to tlačová konferencia pred otvoreným zadným trupom lietadla, kde boli vidieť dve palety Sputnika V. Myslím si, že v dobe, kedy chcú ľudia okrem hovoreného slova vidieť aj obraz a mať možno to posolstvo vizualizované, to bolo správne rozhodnutie. Že to niekomu geopoliticky vadí a silou mocou tam tú politiku chce vnášať, ma len a len mrzí,“ uviedol Matovič. Dodal, že predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko nemal na dohodu o dodaní ruskej vakcíny vplyv.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete