Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Alena po 14 rokoch od výbuchu v Novákoch: Na mŕtvych kolegov nikdy nezabudnem

Mal to byť obyčajný pracovný deň. Ľudia, ktorí pred 14 rokmi nastúpili na popoludňajšiu zmenu do skladu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch (okr. Prievidza), kde sa nachádzala „delaboračná“ miestnosť na likvidovanie munície, netušili, že sa už nevrátia domov.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Séria výbuchov si vyžiadala 8 obetí a vyše 20 zranených. Polícia po 3 rokoch obvinila štyroch členov vedenia a bezpečnostného technika, no súd sa ešte neskončil. Na smutné výročie si pamiatku kolegov, ktorí vtedy zahynuli, prišla uctiť Alena Mokrá (59), ktorá v osudný deň len o vlások unikla zubatej.

Alena len so šťastím prežila výbuch a na tragédiu nezabudla ani po toľkých rokoch. „Pocity sú rovnaké, akoby to bolo včera. To sa nedá vymazať. Často spomíname na kruté chvíle a viem aj teraz zaradiť tých osem spolupracovníkov, ktorí zahynuli, no snažím sa ich vybaviť v tom úsmevnom slova zmysle, no snažím sa od toho odpútať,“ povedala so smútkom v hlase Alena a dodala, že nebola priamo v epicentre. „Bola som v druhej hale. Tretia tlaková vlna ma zachytila na ceste von,“ dodala so slzami v očiach žena, ktorá nad trestami pre vinníkov už nepremýšľa.

„Čo sa týka odsúdenia, nie som za tresty. Nevrátia zdravie tým, čo prežili, a ani nezmaže bôľ pozostalých. Je to to posledné, čo ma trápi, no spravodlivosť by mala byť,“ uzavrela zronená žena, ktorú budú do smrti strašiť spomienky na hrôzostrašné minúty po detonácii. S jej slovami sa stotožnil aj Dušan Šimka, primátor Novák, ktorý dodal, že aj dnes sú spomienky na obete stále živé. „Mám slzy na krajíčku, keď si spomeniem, ako sa z mierových podmienok stali v Novákoch vojnové podmienky. Videl som tú spúšť, s tým sa človek ťažko zmieruje,“ prezradil primátor na spomienkovej akcii, kam pre pandémiu prišlo minimum ľudí.

 

Súd pokračuje

Okresný súd v Prievidzi 20. septembra 2019 uznal dvojicu riadiacich pracovníkov Jozefa B. a Jána L. za vinných zo spáchania prečinu všeobecného ohrozenia. Obaja obžalovaní sa taktiež mali listom ospravedlniť poškodeným a dostali zákaz vykonávať akúkoľvek riadiacu či vedúcu funkciu v štátnom alebo civilnom sektore na úseku výskumu, výroby alebo spracovania výbušnín, munície alebo pyrotechnických prostriedkov. Zvyšných dvoch obžalovaných okresný súd spod obžaloby oslobodil, pretože nebolo dokázané, že skutok spáchali. Rozsudok však nie je právoplatný a prípad bude pojednávať Krajský súd v Trenčíne. „Termín, kedy príslušný senát odvolacieho súdu bude vo veci pojednávať, zatiaľ nie je určený. Ide o náročnú vec na rozhodnutie a rozsiahly spisový materiál má takmer 12 000 strán,“ uviedol hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo