Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 11:12 | Správy | Domáce správy

Smutné slová riaditeľa košickej nemocnice: Na umelej pľúcnej ventilácii máme aj dvadsiatnikov

Priemerný vek COVID pacientov hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice je 60 rokov.

Ľudia do 50 rokov veku tvoria štvrtinu pacientov a momentálne evidujú 30 hospitalizovaných vo veku do 40 rokov. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Košice Monika Krišková.

K dnešnému dňu je v univerzitnej nemocnici hospitalizovaných 307 pacientov s ochorením COVID-19, obsadených je teda 88 percent COVID lôžok. Takmer 50 pacientov je v kritickom stave, 22 potrebuje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ostatní sú napojení na neinvazívnu pľúcnu ventiláciu, tzv. high flow oxygen prístroj. Len počas víkendu prijali ďalších 75 pacientov a zaznamenali 14 úmrtí. „Žiaľ, čísla nám opäť mierne stúpili, minulý týždeň sme sa pohybovali pod hranicou 300 hospitalizovaných. Medzi pacientmi je už značná časť mladších vekových skupín, prevažujú predovšetkým päťdesiatnici. Nie je však zriedkavé, že sa na umelú pľúcnu ventiláciu dostanú pacienti vo veku 20 či 30 rokov,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Vladimír Grešš,

Za tri mesiace v nemocnici prijali 2 262 COVID pacientov, pričom počty stále stúpajú. Kým v decembri mali na lôžkach 467 pacientov, v januári to bolo 899 a vo februári 896, pričom ide o kratší mesiac. „Do domácej liečby sme za rovnaké obdobie prepustili 1 160 pacientov. Počas uplynulých dvoch mesiacov sme spolupracovali aj s nemocnicami z celého východného Slovenska. V rámci presunov pre stabilizáciu počtu lôžok sme presunuli 285 pacientov do iných zdravotníckych zariadení,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo. Od 1. septembra 2020, teda za pol roka, bolo v nemocnici na lôžkach 3 078 COVID pacientov.

 

Rastie taktiež úmrtnosť. Kým v mesiacoch december 2020 a január 2021 ju v UNLP mali na úrovni necelých 24 percent, vo februári stúpla na takmer 30 percent. Značná časť pacientov prichádza vo veľmi zlom stave. V decembri zomrelo v UNLP na COVID-19 79 pacientov, v januári 185, vo februári 259, čo je celkovo 523 úmrtí za tri mesiace. Zhruba rovnakú úmrtnosť zaznamenáva UNLP Košice počas obdobia mimo pandémie za celý rok.

Vo Vakcinačnom centre UNLP od konca minulého roka podali už takmer 24-tisíc dávok vakcín od spoločnosti Pfizer a BioNTech a tiež vakcín Moderna a AstraZeneca. Zhruba 10-tisíc ľudí z tohto počtu zaočkovali už aj druhou dávkou. „V samotnej nemocnici máme 75 % zdravotníkov zaočkovaných už druhou dávkou vakcíny. Stále sa na očkovanie hlásia ďalší, akonáhle im to zdravotný stav umožňuje. Vidíme, že očkovanie má zmysel, medzi zamestnancami nám poklesol počet COVID pozitívnych zdravotníkov. Kým pred očkovaním sme mávali počas týždňa 170 – 200 COVID pozitívnych zdravotníkov, teraz je to na úrovni 35 (15 lekárov a 20 sestier a iných zdravotníckych pracovníkov),“ dodal výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo