Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 01:27 | Správy | Zahraničné správy

USA vyzvali Saudskú Arábiu, aby rozpustila zásahové jednotky RIF: Vytiahli na nich ešte ďalšiu vec

Spojené štáty v pondelok vyzvali Saudskú Arábiu, aby rozpustila elitné rýchle zásahové jednotky RIF kontrolované korunným princom Muhammadom bin Salmánom, na ktoré Washington uvalil sankcie v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího.

Informovala o tom agentúra AFP. "Vyzvali sme Saudskú Arábiu, aby rozpustila túto skupinu (RIF) a potom prijala inštitucionálne, systémové reformy a kontrolné mechanizmy, ktoré zaistia, že aktivity a operácie zamerané proti disidentom budú kompletne ukončené," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Na Saudskú Arábiu tiež naliehal, aby podnikla ďalšie kroky po tom, čo vo februári po takmer troch rokoch podmienečne prepustila na slobodu väznenú aktivistku za práva žien Ludžajn Hazlúlovú. Tú zatkli spolu s približne desiatkou ďalších aktivistiek v máji 2018, iba niekoľko týždňov pred historickým zrušením desaťročia platného nariadenia, ktorý ženám zakazoval šoférovať. Hazlúlová nesmie počas nasledujúcich piatich rokov opustiť územie Saudskej Arábie.

"Vyzývame Saudskú Arábiu, aby podnikla dodatočné kroky a zrušila zákaz cestovania pre prepustené osoby, zmiernila ich tresty a vyriešila prípady týkajúce sa napríklad aktivistiek za práva žien či iných osôb," povedal Price.

 

Spojené štáty minulý piatok zverejnili správu tajných služieb, podľa ktorej vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018 schválil tamojší korunný princ Muhammad bin Salmán. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken následne oznámil, že USA rozhodli o zákaze udelenia víz pre 76 saudskoarabských občanov, ktorí sú údajne zapojení do zastrašovania disidentov v zahraničí.

V správe sa uvádza, že sedem z 15 členov zásahového komanda, ktoré odletelo do Istanbulu s cieľom zavraždiť Chášukdžího, patrilo k jednotkám RIF, ktorých úlohou je ochrana korunného princa a ktoré sa zodpovedajú výlučne jemu. Ministerstvo financií USA tiež oznámilo, že v súvislosti s úlohou pri zavraždení Chášukdžího zmrazí akékoľvek aktíva a zakáže transakcie, ktoré majú súvislosť s jednotkami RIF.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí