Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Máte dosť vlákniny? Ide o vaše zdravie

Je nevyhnutná pre fungujúce trávenie, podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia viacerých závažných ochorení, vrátane rakoviny hrubého čreva. V ktorých potravinách ju nájdete?

Pozitívne zdravotné účinky pravidelnej konzumácie vlákniny boli prvýkrát zaznamenané už v 70. rokoch 20. storočia. Dnes sa táto zložka stravy opäť dostáva na popredné miesta v snahe o vyvážený jedálniček, podporujúci naše zdravie a štíhlu líniu. „Aj napriek tomu, že ľudské telo nie je schopné vlákninu úplne stráviť, v našej výžive zohráva mimoriadne dôležitú úlohu, čo potvrdzujú mnohé vedecké publikácie“, potvrdzuje Ing. Zuzana Chlebová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Dôležité zdroje vlákniny

Tvoria ju predovšetkým neškrobové polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, pektínové látky, beta-glukány, rastlinné gumy) a lignín. Optimálny príjem u dospelých mužov je v rozpätí od 22 g do 32 g a u dospelých žien od 20 g do 28 g vlákniny za deň. Z hľadiska rozpustnosti vo vode je možné hovoriť o vláknine nerozpustnej a rozpustnej.

Nerozpustná vláknina po skonzumovaní zväčšuje objem natrávenej potravy a stolice, čím podporuje pohyby čriev a črevnú peristaltiku. Rozpustná vláknina, ako vyplýva z jej názvu, sa vo vode naopak rozpustí. Baktérie v hrubom čreve ju následne skvasujú (fermentujú), vzniká plyn a ďalšie sekundárne produkty. „Takýto typ vlákniny má prebiotické vlastnosti, ktoré pozitívne vplývajú na ľudské zdravie“, vysvetľuje Ing. Zuzana Chlebová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Hlavnými zdrojmi nerozpustnej vlákniny sú predovšetkým:
• celozrnné obilné zrná
• pšeničné a kukuričné otruby
• fazuľa
• hrach
• orechy
• karfiol
• cuketa
• zelené fazuľové struky
• zemiaky
• ovocie
• plodová zelenina vrátane šupiek

Rozpustnú vlákninu nájdete v:
• obilninách typu jačmeň, raž, ovos
• v strukovinách
• v ovocí (jablká, hrušky, bobuľovité ovocie a slivky)
• v semienkach
• v orechoch
• v zelenine (batát, mrkva a cibuľa)

Hlavné benefity

Pokiaľ človek v strave neprijíma dostatočné množstvo vlákniny, či už rozpustnej alebo nerozpustnej, jeho trávenie býva spomalené, zhoršuje sa pravidelnosť a hustota stolice, objavujú sa problémy so zápchou či bolesťami hlavy. V neposlednom rade môže dôjsť k oslabeniu imunity, keďže správna funkcia čriev priamo súvisí s obranyschopnosťou organizmu.

Pri menovaní pozitívnych účinkov vlákniny na ľudské telo nemožno zabudnúť na jej vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi. Podieľa sa na regulovaní vstrebávania tukov a cholesterolu, čo následne znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Mimoriadne dôležitá je pri prevencii vzniku rakoviny, predovšetkým rakoviny hrubého čreva.

Vláknina sa často spomína v súvislosti s udržiavaním optimálnej hmotnosti. Preukázateľne totiž navodzuje pocit sýtosti, ktorý vám pomôže prijať menej kalórií a zároveň predchádzať návalom nekontrolovateľného hladu. Právom je považovaná za bojovníka proti obezite.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Pri nákupoch sledujte Nutri-Score

Pokiaľ sa snažíte preferovať potraviny s vysokým množstvom vlákniny, namiesto zdĺhavého čítania sa pri nakupovaní radšej spoľahnite na prehľadný farebný semafór. Pravidlá sú jednoduché - čím bližšie k písmenu A sa vami zvolený produkt nachádza, tým viac pozitívnych hodnôt, medzi ktoré patrí aj vláknina, spravidla obsahuje. Nutričné skóre danej potraviny sa vypočítava odrátaním celkového počtu bodov, získaných na základe zastúpenia prospešných zložiek potraviny, od celkového počtu bodov za neprospešné zložky produktu.

Nutri-Score radí vlákninu do kategórie pozitívnych hodnôt, tzv. P hodnôt. To znamená, že vysoký obsah vlákniny pozitívne ovplyvňuje výsledné hodnotenie daného produktu. Okrem vlákniny mení celkové hodnotenie aj obsah ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a niektorých druhov olejov, ako je repkový, vlašský a olivový olej, pokiaľ daný výrobok obsahuje minimálne 40 % týchto zložiek.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku prináša svojim zákazníkom dobrovoľné moderné označovanie potravín Nutri-Score. „Zavedením systému Nutri-Score do praxe podporujeme zdravý životný štýl našich zákazníkov,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland a dodáva: „Chceme byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami. Nutri-Score je správna voľba pre tých, ktorým záleží na vyváženom stravovaní.“

Nájdete ho na webstránke pri vybraných výrobkoch privátnych značiek K-take it veggie, K-bio, K-free a K-to-go a postupne aj na obaloch produktov priamo v predajniach.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!