Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 04:00 | Správy | Domáce správy

Pripravovaná úprava vysokoškolského zákona zomkla naše univerzity: Rektori protestujú proti novele

Nesúhlasia s návrhom! Rektori viacerých slovenských univerzít odmietajú pripravovanú novelizáciu zákona o vysokých školách.

Sporných je viacero bodov a nepáči sa im najmä zníženie prísunu financií či rušenie akademických senátov. Namiesto nich by nového rektora volila správna rada, v ktorej by bola polovica členov nominovaná ministrom školstva. Študentská rada navyše kritizuje rezort aj kvôli tomu, že návrh vypracovali bez konzultácie so zástupcami univerzít. Rektori univerzít ostro protestujú!

 

Unijverzita Komenského - Dokument je nedomyslený

Proti pripravovanej novelizácii sa postavila aj najstaršia a najväčšia slovenská univerzita. Do protestu proti politizácii vysokých škôl vstúpila Univerzita Komenského v Bratislave oficiálne včera. Podľa nového návrhu by rektorov nevolil akademický senát, ako je to teraz, ale správna rada. Mala by 8 členov a polovicu z nich by nominoval minister školstva. „Je možné, že niektorý budúci minister by tak mohol svoje postavenie zneužiť.Považujeme to za narušenie princípu akademickej samosprávy,“ prezradila hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller s tým, že považujú za nevyhnutné upozorniť na túto problematiku verejnosť.

 

Dekan Filozofickej fakulty Marián Zouhar tiež kritizuje fakt, že návrh nebol prekonzultovaný so zainteresovanými osobami. „Ide o dokument, ktorý je nedomyslený, nekonzistentný, diskriminačný, je zjavne pripravený bez hlbšieho zamyslenia sa nad tým, čo by reálne pomohlo skvalitneniu vysokých škôl, a bez reflexie dôsledkov,“ uzavrel.

 

Otvoriť galériu

„Vedenie Prešovskej univerzity v Prešove a Akademický senát Prešovskej univerzity v Prešove nesúhlasia s návrhom novely zákona o vysokých školách a odmietajú ho. Zároveň sa odo dňa 1. marca 2021 pripájajú k vysokým školám, ktoré vstúpili do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl,“ konštatovala hovorkyňa Prešovskej univerzity Anka Polačková.

 

Otvoriť galériu

Novelizácia sa nepáči ani vedeniu univerzity v Trnave. „Akademická obec zastúpená senátom TU ohlásila, že je v protestnej pohotovosti koncom minulého týždňa, oznámili mi to ako rektorovi a ja rešpektujem tento názor,“ hovorí René Bílik, rektor Trnavskej univerzity. „Jadrom novely je oklieštenie samosprávnych orgánov a ich kompetencií, a predovšetkým akademických senátov. Zúčastnil som sa rokovania s rektormi univerzít, s ktorými tvoríme spoločné konzorcium, a vyzvali sme prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie, ktorý pôjde na rokovanie s pánom ministrom, aby tlmočil názor, že určite treba v jestvujúcom vysokoškolskom zákone nejaké zmeny urobiť.

 

Znenie novely je rozpracované

Ministerstvo školstva uviedlo, že znenie novely ešte nie je definitívne a pracuje na ňom. Objasnilo, že od začiatku sú k spolupráci prizývaní aj zástupcovia vysokých škôl, odborníci z externého prostredia a zahraniční konzultanti. „Tento predbežný návrh zavádza opatrenia na vysokých školách, ktoré doteraz v systéme chýbali. Podobné systémy riadenia fungujú aj vo viacerých krajinách Európskej únie,“ priblížilo. Ministerstvo predstavilo dôvody novelizácie vysokoškolského zákona vysokoškolskej obci 23. februára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, mf, nov, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka