Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2009 14:31 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Pochod nacionalistov zrušili, Kotlebu zatkli!

Polícia dnes zasiahla proti bývalému vodcovi Slovenskej pospolitosti Mariánovi Kotlebovi.

Bratislavská samospráva asi hodinu po začiatku zhromaždenia pri príležitosti vzniku Slovenského štátu akciu rozpustila. Policajti zasiahli proti bývalému vodcovi Slovenskej pospolitosti Mariánovi Kotlebovi na zhromaždení na Hodžovom námestí v Bratislave, kde si stovky mladých ľudí v čiernom oblečení pripomínali 70. výročie vzniku vojnového slovenského štátu. Na záver svojho prejavu povedal Kotleba "vyskúšajme si demokraciu" a pozdravil prítomných: "Na stráž!" Následne ho policajti vyviedli spomedzi zúčastnených a zadržali, čo vyvolalo nevôľu účastníkov podujatia. Policajti posilnili svoje sily a na pomoc prišli ďalší ťažkoodenci.

Mariána Kotlebu zadržala polícia

302107

Pochod sa skončil na Martinskom cintoríne v Bratislave približne o 17:00. Na symbolickom hrobe prezidenta vtedajšieho štátu Jozefa Tisa rozprestreli transparent z nápisom "Za Boha život, za národ slobodu" a viacero slovenských zástav.

Spomienku otvoril výkonný predseda Slovenskej ľudovej strany Jozef Sásik, ktorý v prejave velebil Tisa i prvý slovenský štát. Avizoval, že pripravuje publikáciu prejavov Tisa a Andreja Hlinku, ktoré predniesli v Národnom zhromaždení v Prahe. Zároveň kritizoval súčasnú vládu za dnešný policajný zákrok. "Peter Colotka a Jozef Lenárt boli páni komunisti v porovnaní s dnešnými súdruhmi," vyhlásil. Prítomných vyzval, aby išli v prezidentských voľbách voliť a na hlasovacích lístkoch vyškrtli všetky mená, pretože kandidáti nespĺňajú národný, kresťanský a sociálny rozmer.

Pri symbolickom Tisovom hrobe vystúpil aj zástupca poľských nacionalistov Bartosz Bekier. Ten vyhlásil, že Poliaci a Slováci majú rovnakú vieru a krv a v Európe môžeme len ťažko nájsť bližšie národy. "Slováci, Poliaci a Česi sme si najbližšou rodinou," vyhlásil. Podľa neho by tieto tri národy mali vytvoriť stredoeurópsku konfederáciu, ktorá zastaví pochod bruselských boľševikov. Zároveň ospravedlňoval podiel Tisa na nemeckej agresii voči Poľsku. Podľa neho konal pod nátlakom.

Zhromaždenie extrémistov policajti rozpustili

302094

S prejavom vystúpil aj vodca Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Ten vyzval, aby nacionalisti neoslavovali "naše osobnosti" v krčmách a prestali s bitkami na futbale. "Správny nacionalista si uctí pamiatku tým, že sa konečne prestane báť," zdôraznil.

Podľa policajného viceprezidenta Stanislava Jankoviča na pochod nacionalistov dnes dozeralo 350 policajtov. Tí predviedli osem osôb. Poprel informácie, že Kotleba bol pri zásahu zranený. Podľa Jankoviča polícia vznesie voči Kotlebovi obvinenie za propagáciu hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd.

Pri cintoríne bol potrebný aj zásah záchranárov. Tí museli sanitkou odviezť zástupcu Miestneho úradu v Ružinove, ktorý mal dohliadať na priebeh akcie, pre problémy s chrbticou.


Okrem pochodu Slovenskej pospolitosti sa asi 50 ľudí stretlo aj na bratislavskom Námestí SNP, aby vyjadrili nesúhlas s organizáciou dnešného pochodu nacionalistov v hlavnom meste. Podujatie pripravila iniciatíva Bratislavčania povedzme nie neonacistom!

Podporil ho aj vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár. „Keď neonacisti pochodujú ulicami, nie je to história, sme v horúcej prítomnosti,“ povedal pred demonštrantami, ktorých monitorovali desiatky policajtov, vrátane policajného prezidenta Jána Packu. Chmelár pripomenul i predstaviteľov režimu slovenského štátu, ktorého 70. výročie si dnes pripomíname. „To nebola ich doba, ale ich vôľa páchať tieto zločiny,“ vyhlásil. Niekoľko aktivistov rozdávalo okoloidúcim samolepky, viacerí z nich mali ústa zahalené tmavými šatkami.

Protest proti pochodu nacionalistov

302146

Zhromaždení vyjadrili odpor k nacionalistom hlasným výkrikom Nie, neprejdete! „Cieľom bolo, aby sme ľuďom povedali, že tí, ktorí sa otvorene hlásia k fašizmu a neonacizmu, tu nie sú vítaní,“ vysvetlil novinárom zástupca iniciatívy Robert Mihály. Podľa neho je dôležité, aby ľudia voči nacionalistom neboli pasívny. „Ak budeme, hrá im to do kariet,“ poznamenal s tým, že ich iniciatívu podporilo aj tritisíc návštevníkov internetovej siete Facebook. Kompetentných (ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vládu SR – pozn. agentúry SITA) vyzval, aby zmenili legislatívu. Požaduje to najmä preto, lebo pochody nacionalistov umožňujú chyby a medzery v zákonoch.

Protestné zhromaždenie odporcov po vystúpení rečníkov takmer zrušili. Mihály totiž počas stretnutia vyzval protestujúcich, aby sa po jeho skončení prišli pozrieť na prírodný úkaz, ktorý mal byť viditeľný na oblohe. Zástupca staromestského miestneho úradu Karol Panca mu však oznámil, že tým zvolal ďalšie zhromaždenie, čo zákon nepovoľuje. Mihály preto vyzval demonštrantov, aby sa rozišli. Viacerí z nich odišli pred prezidentský palác, kde chceli vyjadriť nesúhlas s nacionalistami.

Po odchode z Námestia SNP si viacerí aktivisti pripomenuli odkaz holokaustu na Poštovej ulici, kde inštalovali vyše 40 kameňov od Ľuba Stacha. „Na kameňoch sú židovské nápisy a portréty tých, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch a nemajú nikde svoj cintorín,“ povedal agentúre SITA riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Zdôraznil, že kameň je v židovstve veľmi významná vec. „Kamienky sa nosia na cintorín, k hrobu mŕtvych. Je to symbolika, ktorá vznikla v židovskej púšti. Nemať svoj hrob u Žida znamená nemať kam zložiť svoj kamienok,“ dodal. Nad kameňmi visel plagát s menami ôsmich žien, ktoré deportovali do koncentračného tábora v Osvienčime a úryvok slov Ľuba Stacha.

Inštalácia kameňov je jedna z aktivít, ktoré dnes pripravili aktivisti zo štyroch mimovládnych organizácii v programe s názvom Dosť bolo ticha. Cieľom výstav, diskusií a koncertov je celodenný kultúrny protest proti propagácii totality a fašizmu. Na rôznych miestach môžu ľudia diskutovať s historikmi Slovenskej akadémie vied Ivanom Kamencom a Katarínou Zavackou, členmi odboja, partizánmi a väzňami koncentračných táborov. Večerný program patrí dvom koncertom. Reggae party bude v hudobnom klube Intergalaktická Obluda, pozvaní hostia navštívia v Zichyho paláci koncert vážnej hudby.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?