Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2021 16:22 | Správy | Domáce správy

Problémy pred víkendovým očkovaním v Prešovskom a Košickom kraji: Vakcínu napokon dostali tisíce ľudí

Vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre, ktoré zriadil Prešovský samosprávny kraj (PSK), v sobotu (27. 2.) zaočkovali 1500 ľudí.

Primárne malo ísť o učiteľov, nižší záujem z ich strany a nenaplnené kapacity umožnili očkovanie aj ďalším ohrozeným skupinám, ktorým túto možnosť ponúklo ministerstvo zdravotníctva.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, očkovacie centrum v Športovej hale Hotelovej akadémie v Prešove zriadil PSK na pokyn Ministerstva zdravotníctva SR. Od rezortu bolo zakontrahovaných 1500 vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ktoré boli prioritne určené pre učiteľov.

"Krátko pred samotnou vakcináciou, v piatok (26. 2.) bolo v zozname, respektíve oficiálnom systéme rezortu len 240 učiteľov, na čo upozornil VÚC a intervenoval na ministerstvo zdravotníctva. Rezort reagoval tým, že ešte v piatok (26. 2.) od 15.00 h otvoril prihlasovanie aj pre ľudí ďalších skupín kritickej infraštruktúry," povedala Jeleňová.

 

Išlo podľa jej slov o ľudí vo veku 18 až 55 rokov, ktorí sú zamestnancami maloobchodných prevádzok alebo prevádzok poskytujúcich služby a prichádzajú do styku s klientmi. Ďalej to boli vodiči hromadnej dopravy, vozidla taxislužby, kontrolóri mestskej hromadnej dopravy, členovia posádky lietadla prepravujúceho osoby, sprievodcovia a vlakvedúci v osobnej železničnej doprave.

"Počty očkovaných sa tak podarilo naplniť na 100 percent. Samotná vakcinácia bola zrealizovaná bez problémov, plynulo a podľa harmonogramu. V čase od 8.00 h do 17.00 h bolo k dispozícii desať tímov v zložení ambulantný lekár a sestra, a to v samostatných kójach na to určených," doplnila Jeleňová.

S očkovaním proti ochoreniu COVID-19 by mal PSK podľa jej slov pokračovať aj v ďalších veľkokapacitných očkovacích centrách zriadených v niekoľkých okresných mestách. Už v najbližších dňoch by sa mali pripraviť očkovacie centrá v Poprade a Humennom, následne v apríli tiež v Bardejove a Starej Ľubovni.

Takmer 1800 ľudí zaočkovali počas uplynulého víkendu vo veľkokapacitnom očkovacom centre Košického samosprávneho kraja (KSK), jeho prevádzku spustili v sobotu (27. 2.). Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, očkovanie v priestoroch Strednej odbornej školy informačných technológií na Ostrovského ulici pokračuje aj v pondelok a utorok (2. 3.).

Kraj mal zaextrahovaných spolu 5200 vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Prvú dávku vakcíny dostali učitelia, vodiči aj predavači v maloobchode do 55 rokov. "Systém očkovania sa aj na základe našich požiadaviek v piatok (26. 2.) rozšíril aj pre iné skupiny, vďaka čomu sme mohli okrem učiteľov zaočkovať vodičov v prímestskej doprave, predavačov či ďalších ľudí z kritickej infraštruktúry. Ešte v piatok sme mali v systéme na očkovanie prihlásených zhruba 20 ľudí, napokon sa na štyri očkovacie dni zaregistrovalo viac ako 4000 ľudí," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Počas prvého dňa vakcinácie bolo k dispozícii šesť očkovacích kójí a očkovanie absolvovalo spolu 520 ľudí. V nedeľu (28. 2.) kraj pridal ďalší očkovací box, aby sa proces vakcinácie urýchlil, vďaka čomu sa podarilo 1271 obyvateľov zaočkovať. "V pondelok a utorok by sme mali zaočkovať ďalších 2600 obyvateľov," dodal.

KSK pri pilotnom očkovaní zabezpečila potrebné materiálno-technické vybavenie vrátane chladiacich boxov potrebných na uskladňovanie vakcín. Za dva dni sa v centre vystriedalo 26 zdravotníkov a 20 dobrovoľníkov.

"Očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí v najkritickejšej situácii je tá najlepšia stratégia, ktorú nám ukázal aj Izrael, ktorý sa ocitol v podobnej situácii ako my. Dobrým príkladom je aj Veľká Británia, ktorá má spolu so Slovenskom najväčší výskyt britskej varianty koronavírusu. Po zaočkovaní tam však došlo k zlomu v počte hospitalizovaných pacientov," doplnil infektológ Pavol Jarčuška. Podľa jeho slov je systém vakcinácie nastavený tak, ako je to už odskúšané inde vo svete.

Krajské očkovacie centrum bude otvorené do utorka, a to od 8.00 do 12.00 h, po prestávke od 13.00 do 17.00 h. KSK pripomína, že na očkovanie sa môžu ľudia z kritickej infraštruktúry prihlásiť cez webový portál korona.gov.sk. Ďalšie očkovanie sa bude realizovať aj počas nasledujúceho víkendu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene