Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2021 05:30 | Správy | Domáce správy

Vláda schvaľovala nové opatrenia, čakajú nás ďalšie náročné týždne: Tvrdé sprísnenie zákazu vychádzania!

Celý týždeň trvalo vláde Igora Matoviča (47), aby prijala nové opatrenia v boji s koronavírusom. Ešte v pondelok premiér oznámil, že zvoláva okrúhly stôl vedcov, ktorí povedia, čo treba robiť.
  1. Zlepšenie kontrol
    Problémom v posledných dňoch je, že niektorí ľudia nedodržiavajú stanovenú karanténu po pozitívnom teste na covid aj z obavy o pokles príjmov domácnosti. Jedným z opatrení tak je zavedenie covidového príplatku, ktorý má motivovať dodržiavať karanténu pre všetkých členov domácnosti. Zvýšiť sa má aj počet kontrol zo strany polície a armády, na ktorý apelovali mnohí odborníci už dávnejšie a denne budú kompetentní informovať o tom, koľko pokút rozdali. Čaká sa tiež na zavedenie e-karantény, ktorá bude kontrolovať dodržiavanie karantény - reálna však je až od polovice apríla.

  2. Liečba pozitívnych pacientov
    Už dávnejšie sa objavila kritika, že pacientom s pozitívnym testom sa nevenuje pri liečbe v domácnosti žiadna pozornosť. Upozorňovali, že ambulantní lekári nemali stanovené, ako postupovať pri ich liečbe a zbytočne sa tak plnili nemocnice. Všeobecní lekári tak dostanú štandardný postup, aké odporúčania dávať a tiež, ako sa liečiť doma. Súčasťou je aj odporúčanie tzv. pulzných oxymetrov, ktoré merajú hladinu kyslíka. Tiež bude možné sťažovať sa na prípadnú nedostupnosť ambulantného lekára. Potvrdenie o prekonaní covidu dostanú ľudia na základe vyšetrenia prítomnosti protilátok.

  3. Respirátory v obchode
    Od pondelka 8. marca sa má zaviesť povinné nosenie respirátorov FFP2 v obchodoch a v mestskej hromadnej doprave a od 15. marca vo všetkých interiéroch.

  4. Obmedzenie mobility
    V súčasnosti vláda hovorí, že home office je povinný všade, kde to je možné. Po novom by sa pri ceste do práce mali ľudia preukázať potvrdením od zamestnávateľa s určením pracovného času a miesta výkonu práce. Návrh hovorí o zastavení prezenčnej práce všade, kde je to možné. Školská a predškolská dochádzka by bola možná len pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne.

  5. Samotesty pre zamestnancov
    Ľudia, ktorí musia pracovať prezenčne, či žiaci v školách dostanú možnosť samotestovať sa dvakrát do týždňa. Testy budú postupne distribuovať a pozitívnych aj overovať presnými testami.

  6. Úprava výnimiek
    Množstvo výnimiek, ktoré sú teraz v platnosti, sa zúži. Zásadnou zmenou je, že pozitívni ľudia budú smieť ísť len do lekárne a k lekárovi. Cestovanie medzi okresmi bude povolené len v prípade zamestnania, do prírody sa už bude dať ísť len v rámci okresu. Výnimky budú platiť len v čase od 5.00 hod. do 20.00 hod. Medzi 20.00 hod. a 1.00 hod. bude možné ísť už len do práce alebo k lekárovi.

  7. Prechod cez hranice
    Pendleri budú musieť mať test starý maximálne 72 hodín. V platnosti zostane registrácia v aplikácii e-karanténa. Do konca apríla chcú zaviesť aplikáciu, ktorá by kontrolovala dodržiavanie domácej karantény, inak by šiel človek do štátnej karantény.

  8. Zisťovať mutácie korony
    V 500 náhodne vybraných vzorkách pozitívnych testov týždenne sa budú zisťovať mutácie koronavírusu, a to najmä v prípade ľudí, ktorí prišli z rizikových oblastí zo zahraničia.

  9. Očkovanie
    Vláda by mala aktualizovať stratégiu očkovania a COVID automatu na základe dostupných dát z klinického skúšania a postupov overených v praxi v zahraničí.

  10. Komunikácia
    Odborníci navrhujú, aby štát zlepšil komunikáciu v súvislosti s opatreniami. Okrem toho chcú, aby sa pripravili v čo najkratšom čase návrhy ďalších krokov po ukončení obdobia platnosti týchto opatrení - podľa poklesu mobility, poklesu percenta pozitivity testov, počtu hospitalizácií či výskytu nových mutácií.
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
FotoVáš Tip
Hlodavce milujú Bratislavu! Po potkanoch v Petržalke a nutrii v Rači prišiel... Zasahovala polícia
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec