Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2021 16:00 | Správy | Servis

Sankciám nie je koniec: Ako sa zmenia pokuty za diaľničné známky?

Zase je to späť. Ak ste si mysleli, že pokutám za cestu bez diaľničnej známky aj tri roky „po“ jazde je koniec, ste na omyle.

Prax ukázala, že minuloročné skrátenie možnosti udelenia pokuty len do 60 dní je pre výbercov pokút, obecné úrady, nezrealizovateľné. A tak sa vám zase môže stať, že šek za takúto jazdu môžete nájsť v pošte znova aj do troch rokov.

Kým sa na Slovensku používali nalepovacie diaľničné známky, platilo, že na diaľnicu ste mohli beztrestne vstúpiť, len ak bola nalepená na čelnom skle. Dnes platnosť diaľničnej známky kontroluje elektronický kamerový systém Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Niektorí neúmyselne, iní zámerne na známku zabudnú a zrazu im príde pokuta.

Väčšina motoristov si pamätá dlhoročnú prax, že pokuta prišla z ničoho nič aj tri roky po jazde. V lete sa to však v rámci opatrení, ktoré poznáme ako Sulíkovo kilečko, zmenilo a upravili sa lehoty na vybavovanie pokút na 60 dní. „Toto nastavenie legislatívy však spôsobilo, že prakticky pri všetkých pokutách by sa nenaplnili zákonne podmienky na ich udelenie,“ upozorňoval Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy.

 

Minulý týždeň sa rozhodnutím poslancov prijať zákon o diaľničnej známke všetko vrátilo späť. Výška pokuty sa nezmenila. Ministerstvo dopravy očakáva, že výsledok „zásadným spôsobom prispeje k náležitému a efektívnemu sankcionovaniu prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili povinnosť úhrady diaľničnej známky.“ Dokedy teda môžete dostať pokutu z obecného úradu?

 

Dokedy je možné uložiť pokutu?

Doteraz

Do 60 dní vrátane prípadných odvolaní

Po novom

Do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Pokuty však nebude možné uložiť, ak od spáchania priestupku už uplynuli tri roky - to platí pre prípady naťahovania konaní a odvolaní

 

Koľko zaplatíte

  • výška pokuty je 150 €
  • zasiela ju okresný úrad podľa bydliska majiteľa auta
  • ak ju zaplatíte do 14 dní, platíte 100 €
  • ak sa však proti konaniu odvoláte napríklad s tým, že bola nedeľa, zabudli ste a v pondelok ste si známku kúpili, úradník na obecnom úrade môže túto vec vziať do úvahy a pokutu odpustiť, ak však rozhodne, že odvolanie je neopodstatnené a pokuta vám prináleží, priráta k 150 € za známku aj správny poplatok 30 €

 

Vedeli ste?

V priebehu roka 2018 vykonala NDS s políciou priamo na diaľniciach viac ako 530 kontrol diaľničných známok a uložila 1 451 pokút. Z nich len 147 slovenským vodičom, zvyšok, čiže vyše 1 300, platili šoféri zo zahraničia.

Pomýlili ste sa?

Ak na chybu prídete, či už na predajnom mieste , napríklad benzínke, alebo po zaplatení doma cez internet, do 15 minút, systém ju napraví. Ak na chybu prídete neskôr, obráťte sa na NDS, alebo ju o pravte cez eznamka.sk.

 

Pozor na termín!

Môže sa vám stať situácia, že ak aj vojdete na diaľnicu s vozidlom s neplatnou diaľničnou známkou, môžete cestou na čerpacej stanici, cez mobilnú aplikáciu z auta alebo cez notebook na webstránke eznamka.sk zaplatiť za používanie diaľnic počas jazdy, prípadne tak spraviť pri návrate domov. Ale nezabudnite na to, systém akceptuje platbu zrealizovanú len do 23:59 h. Na druhý deň je to už pokuta. Ak za známku zaplatíte ešte v termíne a kamery vás zaznamenali, pokuta ani nepríde.

Čo ak príde pokuta pre chybu v známke?

Ak príde pokuta, s ktorou nesúhlasíte, lebo ste urobili pri kupovaní známky preklep, budete musieť dokázať, že sa na fotke s pokutou
nachádza vaše vozidlo a je evidentné, že ide o vašu EČV, aj keď s chybou v eznámke - zameneným písmenom alebo číslom. V takom prípade nebude pokuta uplatnená.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!