Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Simona sa v tehotenstve nakazila koronavírusom: Vystrašená mamička zažila po pôrode prekvapenie!

Pandémia poznačila aj príchod bábätiek. Svoje o tom vie aj Simona (25) zo Zemplínskej Teplice (okr. Trebišov), ktorá mala pozitívny test na COVID-19, no napriek tomu sa jej narodil zdravý synček.

Jakubko prišiel na svet v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, kde majú s takýmito rodičkami bohaté skúsenosti, keďže ich počet tu už prevýšil stovku. Hoci Simona bola zo svojho zdravotného stavu v šoku, lebo nemala žiadne príznaky, odhodlala sa zviditeľniť, aby podporila aj iné rodičky, ktorým vyšiel pozitívny test. Porozprávala aj to, ako prebiehal jej pôrod.

Otvoriť galériu
Ako sa rodí v čase poznačenom COVID-19? „Ničoho sa netreba báť. Ja som už bola týždeň po termíne a dva dni pred plánovaným pôrodom mi vyšiel pozitívny PCR test. Mala som rodiť v úplne inej pôrodnici a s dohodnutým pôrodníkom,“ vraví Simona s tým, že prvotný šok bol hrozný.

„Nečakala som to, lebo som nemala žiadne príznaky a doteraz ich nemám. Bola to veľká neznáma, nevedela som, do čoho idem, či uvidím svoje dieťa po pôrode,“ prezrádza mama Jakubka, ktorý vážil 4,6  kg a meral 53 cm. V košickej nemocnici však našla veľkú oporu a pochopenie.

 

„Veľké poďakovanie patrí personálu, ktorý bol pre mňa napriek prísnym opatreniam psychickou podporou. Osobitne to platí o doktorovi Krausovi s jeho profesionálnym a hlavne ľudským prístupom, ale tiež o pôrodných asistentkách Cilke a Jarke. Obe sa o mňa celý čas pri pôrode starali,“ chváli opateru na oddelení táto rodička a dodáva, že rodila prirodzenou cestou. „Jakubka mi hneď po pôrode priložili na telo. Synčeka následne vzali na všetky kontrolné vyšetrenia. O všetkom som bola vopred telefonicky informovaná a vedela som, že je v dobrých rukách. Sestrička Stanka mi už hodinku po pôrode poslala fotky a videá nášho pokladíka, ktorého som mala potom už pri sebe,“ opisuje Simona s tým, že problém nebol ani s dojčením.

„Vždy som používala respirátor a dodržiavala hygienu, ale to bolo to najmenej, čo som mohla urobiť pre ochranu svojho syna, aj keď som vedela, že jeho PCR test bol negatívny,“ povedala Simona, ktorá má doma s manželom Ľubošom (29) už aj syna Šimona (1,5). Podľa nej stačí dôverovať skúseným odborníkom, lebo teraz si už môže naplno užívať nenahraditeľné chvíle s Jakubkom. „Strach bol veľmi veľký, ale kvôli vytúženému malému stvoreniu treba vydržať aj nemožné!“ uzavrela spokojná mamička.

Postup po pôrode

Po pôrode zdravotníci odídu z pôrodnej sály cez čistiacu zónu, kde sa poriadne vydezinfikujú. Aj po covidovom pôrode prikladajú deti k prsníku. Každému novorodencovi robia 24 hodín po pôrode PCR test výterom z hrdla. „Doposiaľ žiadne bábätko, ktoré sa u nás narodilo matke s ochorením COVID-19, nebolo pozitívne,“ uviedla primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková, kde už odviedli vyše 100 pôrodov s covidom, prípadne s podozrením naň. Len v januári uskutočnili vyše 70 covid pôrodov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície