Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2021 00:00 | Správy | Zaujímavosti
Foto

Pokémoni slávia 25 rokov: Japonský fenomén pobláznil celý svet, jednu ženu až extrémne

Na našej planéte takmer neexistuje miesto, na ktorom by ste sa mohli skryť pred príšerkami známymi ako Pokémoni. Azda najznámejšou z nich je malý žltý Pikačú. Nemyslite si však, že zbieranie príšeriek opantalo iba deti. Opak je pravdou, sú to práve dospelí, ktorí míňajú na hry s Pokémonmi ročne milióny dolárov!

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

O Pokémonoch ste už iste počuli. Stačí mať vo svojom okolí deti, či občas zablúdiť do obchodu s hračkami. Zaručene ich tam uvidíte. A nielen tam. Nejde totiž o hru, ktorá by bola určená iba pre deti, aj keď to tak neraz vyzerá. Zbieranie Pokémonov – čo je úlohou celej hry – chytí za srdce pokojne aj tých skôr narodených!

Z krajiny vychádzajúceho Slnka

Pokémoni majú vo svojom rodnom liste zapísané Japonsko. Nečudo, ide o krajinu, kde vzniklo mnoho podobných hier, táto sa však stala druhou najúspešnejšou na svete. Pokémonov predbehla v predajnosti jediná postavička, a tou je úspešný inštalatér Super Mário. Nápady k obom sa zrodili ešte v 80. rokoch minulého storočia.

 

Za hrou Pokémon, čo je skratka od Pocket Monsters, slovensky vreckové príšerky, sa ukrýva úspešný japonský tvorca Satoshi Tajiri a ilustrátor Ken Sugimori. Svoje spoločné hobby ponúkli spoločnosti Nintendo, a tak v roku 1996 vy­šla prvá dvojica hier Pokémon Red a Green. Zberateľské a hráčske šialenstvo oficiálne odštartovalo a dodnes sa nezastavilo.

Otvoriť galériu

Postupne sa podarilo vytvoriť celý nový vesmír obývaný najrôznejšími postavičkami. Ľudia sú v tomto svete trénermi príšeriek, ktoré je potrebné nájsť, chytiť a vycvičiť. Jednotliví hráči sa spolu stretávajú, bojujú a vymieňajú si svojich zverencov. Cieľom je nazbierať úplne všetkých Pokémonov, čo nie je práve najľahšia úloha. Každý hráč totiž začína len s jediným.

Hru je možné hrať mnohými spôsobmi a v priebehu 25 rokov sa dočkala nespočetných pokračovaní a rozšírení. Z pôvodných 151 Pokémonov je dnes možné chytať rovných deväť stoviek, o zábavu má teda každý hráč na dlhú dobu postarané.

Pokémoni dominujú

Zbieranie Pokémonov si môžete skúsiť nielen na hernej konzole. Pre tých, ktorí si chcú dopriať staromódnejší spôsob hrania, sú k dispozícii hracie kartičky. Sú vynikajúcou alternatívou ku všetkým elektronickým hrám a mnohých zrejme prekvapí, že tento spôsob hrania najviac nadchýna deti. Ani dospelí však neváhajú do svojich obľúbených Pokémonov investovať. Jedna z pôvodných kartičiek z roku 1998 sa v novembri 2016 predala na aukcii za takmer 55-tisíc dolárov!

Veľkou inšpiráciou je pre mnohých známy kreslený seriál o Pokémoch, ktorý neobišiel ani televízne obrazovky na Slovensku. Tušili ste však, že si môžete pozrieť aj neuveriteľných 25 filmov, ktoré boli v priebehu rokov natočené? Prvý sa do kín dostal ešte v roku 1998 a zatiaľ posledný pod názvom Tajomstvá džungle minulý rok.

Na kávičku s Pokémonom

Okrem vlastného vesmíru „vreckové príšerky“ prenikli aj do ďalších kultových seriálov, a tak sa mihli v slávnych Simpsonovcoch či v Teórii veľkého tresku a v hrách ako Minecraft i Grand Theft Auto V.

Otvoriť galériu

To však pravému milovníkovi Pokémonov rozhodne nemôže stačiť. V Japonsku a na Taiwane preto vznikli celé zábavné parky známe ako Poképarky, v ktorých si môžete posedieť v Pokémonovej kaviarni či nakúpiť v obchodoch plných vecí s príšerkami. Aby toho nebolo málo, neďaleko japonského Tokia majú záujemcovia možnosť študovať Pokémonov vo výskumnom inštitúte. Program je zameraný na mladých ľudí a má im pomáhať pri skúmaní prírody.

Pokémonov nezastavila ani pandémia, a tak je možné, že s nami budú aj o ďalších 25 rokov. Ak sa teda potrebujete počas dlhých zimných dní odreagovať, skúste si odskočiť do sveta neuveriteľných príšeriek a odskúšajte svoje trénerské a zberateľské schopnosti pekne z bezpečia domova.

Otvoriť galériu
Treba ich chytiť všetkých!
Zdroj: getty images

  • Najznámejším Pokémonom je Pikačú, historicky prvým bol však nosorožcovi podobný Rhydon.
  • Britka Lisa Courtney má zbierku takmer 18 000 predmetov inšpirovaných Pokémonmi, vďaka čomu sa už niekoľko ráz dostala do Guinessovej knihy rekordov.
  • Poké­monom patrí aj prvenstvo v dĺžke vysielania kresleného seriálu. V japonskej televízii sa prvý seriál o príšerkách začal vysielať 1. apríla 1997. Počet pokračovaní sa blíži k tisícke.
  • Najťažší Pokémon Groudon má hmotnosť takmer 1 tonu a v hre dokáže pohybovať dokonca celými kontinentmi, alebo prinúti vybuchovať sopky. Najrýchlejším je Deoxys.
  • Najnepopulárnejším Pokémonom je podľa hlasovania pol milióna fanúšikov Luvdisc. Naopak, najpopulárnejším sa stal Greninja a hneď za ním nasledujú známe postavičky Arceus, Mew, Pikačú a Sylveon.
  • Pokémon prenikol aj do virtuálnej reality pomocou hry Pokémon Go, ktorú si možno nainštalovať do mobilu. Príšerky tak môžete naháňať cestou do práce po sídlisku alebo pri prechádzke lesom. Už v prvý rok zarobila hra Pokémon Go desiatky miliónov dolárov.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien