Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2021 04:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Vynašli sa aj v čase pandémie: Vleky sú zakázané, lyžiarov ťahá na kopec ratrak!

V lyžiarskom stredisku Jahodná pri Košiciach si rekreanti veselo užívajú jarné prázdniny.

Aj keď hygienici zakázali spustiť vleky, majiteľ strediska sa vynašiel a zvolil alternatívnu metódu. Lyžiarov vyváža hore svahom na ratrakoch. Nápor ľudí je počas dňa taký veľký, že musia zapriahnuť aj dva mechanizmy. Podľa slov prevádzkovateľa vleku takýmto spôsobom neporušuje pandemické nariadenia. Hygienici to však považujú za neprípustné.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Prevádzkovateľ strediska Jahodná Ján Petróci uviedol, že lyžiarske stredisko a vleky chceli pre lyžiarov otvoriť za dodržania všetkých protipandemických opatrení už skôr, no hygienici im to zatrhli. V stredisku tak aktuálne fungujú tzv. systémom rolba skijöring, čo je jazda na špeciálne upravenom lane za rolbou. „Je to odkukaný systém zo severských krajín, kde to prevádzkujú už dlhšiu dobu. V rámci platných covidových opatrení je to aj na Mýte pod Ďumbierom,” vraví Petróci s tým, že v závislosti od podmienok na vrch zjazdovky ťahajú 8 až 10, prípadne aj viac lyžiarov naraz. Zároveň však zdôraznil, že všetci návštevníci strediska musia mať maximálne 7-dňový negatívny antigénový alebo PCR test na vírusové ochorenie COVID-19, resp. potvrdenie o prekonaní ochorenia či očkovaní. „Samozrejmosťou je aj rúško, chodia to kontrolovať aj policajné zložky,“ dodal prevádzkovateľ.

Stredisko je teraz v prevádzke každý deň. „Dokedy budeme fungovať, ukáže počasie, no pre obedňajšie teploty je už ťahanie lyžiarov problematické,“ uviedol Petróci a dodal: „Vôbec sa nedá hovoriť o rentabilnosti, je to vyslovene o nákladoch. Je to služba navyše pre tých, ktorí sem pravidelne chodia aj na ako-také udržanie klientely.“ No kým si veľkí a malí lyžiari počas jarných prázdnin na východnom Slovensku užívajú svah, hygienici hromžia. „Vyvážanie lyžiarov ratrakom do kopca za účelom ich lyžovania je nutné považovať za neprípustné. Vzhľadom na skutočnosť, že v SR je vyhlásený núdzový stav, mimoriadna situácia, ľudia sa nesmú grupovať do skupín a majú sa správať tak, aby sa v čo najväčšej miere zamedzilo prenosu vzdušnej nákazy COVID-19,” uviedla košická regionálna hygienička Zuzana Dietzová. Zároveň informovala, že v spolupráci s políciou stav v lyžiarskom stredisku Jahodná monitorujú a správanie sa prevádzkovateľa snežného ratraku považujú za priestupok, ktorý bude riešený v priestupkovom konaní. Jej slová potvrdila aj košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. „V lyžiarskom stredisku sú vykonávané opakované kontroly dodržiavania opatrení a nariadení s cieľom zlepšenia epidemickej situácie, počas ktorých neboli doposiaľ zistené porušenia. Kontroly budú pokračovať aj naďalej. Vyvážanie sa lyžiarov na svah mechanizmami, tzv. ratrakom bolo zadokumentované a oznámené príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,“ reagovala hovorkyňa.

 

Otvoriť galériu
Petra
Zdroj: Patrik Struk

Petra (19):

- Ľudia robia, čo môžu. Všetci tu musia mať negatívny test a rúško, takže podľa mňa je to v poriadku. Potrebujú sa aj prevádzkovatelia nejako uživiť a ľudia aj tak chodia vonku. Ľuďom treba pohyb na vzduchu a chcú si užiť aj kus lyžovačky.

Katarína (39) s deťmi Miškom (7) a Magadalénkou (7)

Otvoriť galériu

- Je to super vec, konečne, keď nikto iný nemá rozum, aspoň niekto ho musí mať. Všetci máme negatívny test, osobne mám za sebou už aj druhú vakcínu, takže nevidím v tom žiadny problém. V porovnaní s vlekom, na ratraku sa ide hore kopcom ťažšie. Podľa mňa je smutné, že vleky stoja.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!