Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2021 08:30 | Správy | Domáce správy

Smutné štatistiky turizmu na Slovensku: Čísla ubytovaných hostí klesli na úroveň spred 20 rokov!

Cestovný ruch u nás dostáva pre koronavírus na frak. Potvrdzujú to aj posledné údaje Štatistického úradu SR, ktoré zverejnila vo štvrtok Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

Podľa zverejnených údajov počet prenocovaní v roku 2020 klesol o 44,7 %, čo spôsobilo pokles v tržbách o 46,4 % v porovnaní s rokom 2019. Pretrvávajúce opatrenia v súvislosti s lockdownom navyše nedávajú podnikateľom a zamestnávateľom v cestovnom ruchu nádej na skoré otvorenie. Ako vidia situáciu?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Počet hostí ubytovacích zariadení v SR v roku 2020 klesol v dôsledku pandémie COVID-19 podľa dát Štatistického úradu o polovicu na 3,2 milióna osôb, bolo to najmenej za posledných 20 rokov. Prepad prišiel po rekordnom turistickom roku 2019 so 6,4 milióna návštevníkov. Tržby za celý rok boli medziročne nižšie o 46,4 %.

Počet zahraničných návštevníkov klesol medziročne o dve tretiny, na 854-tisíc, čo bol najnižší počet cudzincov ubytovaných v SR od roku 1998. Počet domácich návštevníkov poklesol o 40,5 % na 2,4 milióna. Celkovo strávili hostia v ubytovacích zariadeniach u nás 9,8 milióna nocí, čo predstavovalo medziročný pokles o 44,7 %.

 

Z dát vyplýva, že aj keď celkový počet prenocovaní poklesol, priemerný počet sa zvýšil z 2,8 na 3,1 noci. „Možným vysvetlením môže byť absencia jednodňových cestujúcich na služobné cesty či konferencie a častejšie trávenie dovolenky na Slovensku,“ ozrejmil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták. AHRS očakáva pretrvávajúci pokles počtu turistov aj v roku 2021.

Ako sú na tom populárne miesta u nás

Otvoriť galériu

Mestská veža

„Návštevnosť v Mestskej veži, top atraktivite mesta Trnava, sa znížila o 51 % za rok 2020 v porovnaní s rokom 2019, tržby klesli rovnako o viac ako 50 %,“ vyjadril sa Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ regiónu Trnava.

Otvoriť galériu
Holíč
Zdroj: anc

Holíčsky zámok

Vedenie mesta Holíč má dôvod na radosť - tamojší zámok je navštevovanejší ako po iné roky. „Môžem povedať, že je o 80 % vyťaženejší. Je to preto, lebo ľudia už nevládzu byť stále doma, chcú chodiť von a náš zámok sa im zdá ako tá najkrajšia atrakcia,“ vyjadrili sa z radnice s tým, že najlepšie to bolo v lete. „Nepýtali sme v máji a v júni vstupné, tak aj preto ich tam bolo toľko,“ dodali.

Otvoriť galériu
Bratislava
Zdroj: iStock

Bratislava, Slovenské národné múzeum-Historické múzeum 

Ako vyplýva z čísel, ktoré poskytlo múzeum, sídliace v priestoroch Bratislavského hradu, v roku 2019 zaznamenali 201 625 návštevníkov. V roku 2020 to bolo 71 352. Ako povedal riaditeľ Peter Bárta, tento rok očakávajú nižšiu návštevnosť oproti psoledným 5 rokom.

Otvoriť galériu

Starosta obce Terchová Jozef Davidík prezrádza, že pre pandémiu prišli o zisky z podielových daní za ubytovanie. „Odhadujem, že obec utrpela asi 50-percentné straty,“ hovorí s tým, že presnejšie čísla budú mať koncom jari. „Začiatok minulého roka bol kritický, situácia sa zlepšila v letných mesiacoch. V zimných mesiacoch síce prišli hoteloví hostia, ale väčšinou len na jeden deň,“ vraví.

Otvoriť galériu

Thermal Šírava Spa Resort

Lucia Vojtáneková z oddelenia marketingu z Thermal Šírava Spa Resort informovala, že v rámci ubytovania zaznamenali v roku 2020 prepad oproti roku 2019 o 62 %. V rámci návštevnosti thermalparku a wellness je to prepad o viac ako 50 %. „Návštevnosť v lete 2020 zachránili domáci dovolenkári,“ zhodnotila.

Otvoriť galériu

Lyžiarske strediská TMR

„Lyžiarske strediská sme otvorili na začiatku decembra (Jasná 5. 12., Štrbské Pleso 12. 12., Tatranská Lomnica 17. 12.). Počas vianočných sviatkov dosahovala návštevnosť stredísk zhruba 1/3 návštevnosti počas rovnakého obdobia uplynulého roka. Investovali sme obrovské prostriedky do zasnežovania, príprav na zimu, preventívnych opatrení, spustili sme vlastné odberové miesta a následne sme museli zavrieť,“ vysvetlil Marián Galajda z TMR.

 

Štatistiky v skratke:

  • Medziročný  pokles tržieb:  46,4 %
  • Medziročný pokles prenocovaní: 44,7 %
  • Medziročný pokles zahr. návštevníkov:  vyše 60 %
  • Medziročný pokles  domácich návštevníkov: 40,5 %

zdroj: Štatistický úrad SR

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, SITA, sk, ver, roj, iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je