Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2021 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Veľký projekt obnovy si užijú všetci Bratislavčania: Revitalizácia čaká každú štvrť hlavného mesta!

Obnova okolo jazera Rohlík, priestoru pred dúbravským domom služieb či revitalizácia parku na Mudrochovej ulici v Bratislave.

Aj na týchto projektoch revitalizácie verejných priestorov pracuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom. Pre väčšinu projektov sú spoločné obnova zelených plôch, rekonštrukcia chodníkov, zníženie bariérovosti a prispôsobenie funkcie lokálnym potrebám. TASR o tom informovala Marcela Glevická z MIB.

Inštitút spoločne s mestom a v spolupráci so starostami bratislavských mestských častí vybral verejné priestory, ktoré zrevitalizujú. "Ako prvé v tomto roku sa rozbiehajú projekty v mestských častiach Ružinov, Dúbravka, Staré Mesto, Vrakuňa a Rača. Postupne budú pribúdať ďalšie projekty. Zámer je zlepšiť verejné priestory vo všetkých mestských častiach," uviedla Glevická.

Aktuálne sa realizuje participatívny proces, počas ktorého sa zbierajú názory a informácie pre zadanie na obnovu okolia jazera Rohlík v Ružinove. "Okolie jazera využívajú ľudia rôznymi formami - celoročne na krátkodobú rekreáciu, aktivity s deťmi či relax, rybárčenie a prechádzky so psami. Revitalizácia bude všetky tieto funkcie zachovávať, budú pritom doplnené prvky mobiliára a komunikácie, ktoré dnes chýbajú a vedia pomôcť lepšiemu užívaniu územia, orientácii v ňom a zvýšia bezpečnosť. Úpravy budú zachovávať prírodný charakter s biodiverzitou," spresnila Glevická.

 

V mestskej časti Dúbravka sa začína projekt na obnovu plochy pred dúbravským domom služieb. Je naplánovaná celková revitalizácia. Priestor má slúžiť ako verejná plocha na krátkodobý pobyt návštevníkov domu služieb a tranzit z neďalekej zastávky MHD. V Starom Meste architekti navrhujú obnovu priestoru na Odborárskom námestí. Ide o plochu so zeleňou medzi dvoma frekventovanými ulicami Krížna a Záhradnícka. Cieľom revitalizácie sú vytvorenie vhodných podmienok na rast aktuálnej a navrhovanej vegetácie, výmena povrchu komunikácií, návrh vhodného mobiliára a otvorenie vnútornej plochy, aby priestor logicky súvisel s plánovanými zmenami na Krížnej ulici.

"Verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni, kadiaľ denne prechádzajú ľudia smerujúci k navštevovanému zdravotnému stredisku, bol vybratý s cieľom zjednotiť pevné a zelené plochy, ktoré sú v zanedbanom stave, s porušenými povrchmi a vyšľapanými neupravenými chodníkmi," priblížila Glevická. V rámci revitalizácie bude zrekonštruované a doplnené verejné osvetlenie. Návrh rieši aj možnosť spevnené plochy využiť príležitostne na občasný predaj a prezentáciu pre lokálnych predajcov.

Miestom s vysokou premávkou chodcov a cyklistov je v súčasnosti ako parkovisko slúžiaci verejný priestor pri Vozovni Krasňany. Jedným z cieľov projektu je zvýšenie bezpečnosti skvalitnením povrchov, rozšírením chodníkov a vytvorením možnosti bezbariérového pohybu v priestore. V mestskej časti Rača je medzi riešenými projektmi revitalizácia parku na Mudrochovej ulici a verejných priestorov v okolí obchodného domu Račan a pred miestnym úradom na Kubačovej ulici. V pláne sú revitalizácia zelene, oživenie Kozmickej fontány a posilnenie komunitnej funkcie parku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle