Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Aké zdravotné komplikácie môže spôsobiť vysoký cholesterol?

Slovensko patrí dlhodobo medzi krajiny s vysokým počtom pacientov s kardiovaskulárnym rizikom. Úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia je zároveň dvakrát vyššia ako úmrtnosť z onkologických príčin.

Jednou z hlavných príčin vzniku závažných ochorení, ako infarkt myokardu, periférne artériové ochorenia alebo aj cievna mozgová príhoda je ateroskleróza - ochorenie, ktoré má bezprostredný súvis s hladinou, tzv. zlého LDL cholesterolu v krvi. Ide pri tom o ľahko odhaliteľný parameter, ktorý vie lekár určiť z krvi pacienta. Hodnota zlého cholesterolu už nad 3,0 mmol/l predstavuje pre pacienta kardiovaskulárne riziko. Na otázky, ako sa vysoký LDL cholesterol lieči a aké zdravotné komplikácie môže vyvolať, odpovedá kardiológ, doc. MUDr. Ján Fedačko, PhD.

Aké hodnoty LDL cholesterolu sú optimálne a kedy by sme sa už mali mať na pozore?

Podľa najnovších poznatkov by hladina LDL cholesterolu mal byť pod 3,0 mmol/l, avšak kritéria pre hladinu LDL cholesterolu nám klesajú podľa kardiovaskulárneho rizika pacienta. Jednoducho povedané, u pacienta po infarkte sa budeme snažiť dosiahnuť hladinu LDL cholesterolu pod 1,8, resp. až 1,4 mmol/l.

Od akého veku lekári pravidelne sledujú hodnoty LDL cholesterolu v krvi a prečo?

Prvé hodnoty cholesterolu, najmä LDL cholesterolu, môžu byť stanovené už aj v detskom veku, ale najneskôr okolo 20. roku života a potom podľa kardiovaskulárneho rizika jedinca. Tie zhodnotí všeobecný lekár pre dospelých alebo špecialista.

Aké zdravotné komplikácie môže vyvolať vysoký LDL cholesterol?

Problémom je, že zvýšený cholesterol nebolí. Dlhodobo zvýšený cholesterol sa však usádza na stenách ciev, znižuje ich priechodnosť a vtedy vzniká ateroskleróza alebo aj kôrnatenie tepien. Výsledkom tohto ochorenia sú závažné zdravotné komplikácie: srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek alebo napríklad poruchy erekcie u mužov.

Aká by mala byť správna životospráva na zníženie LDL cholesterolu v krvi?

O správnej životospráve, respektíve diéte už bolo popísane veľa. Problémom však je, že veľa pacientov nedosiahne cieľové hodnoty LDL cholesterolu, takouto cestou.

Vieme teda hypercholesterolémiu liečiť?

Samozrejme, ak sa hladinu cholesterolu nepodarí znížiť zmenou životosprávy a pohybovou aktivitou, odborník predpíše liečbu liekmi. Do farmakologickej liečby patria statíny, ako lieky prvej voľby, fibráty, inhibítory vstrebávania cholesterolu (lieky brániace vstrebávaniu cholesterolu), biologická liečba PCSK9 inhibítormi a inovatívna terapia založená na RNA interferencii.

Sú pacienti na Slovensku disciplinovaní čo sa liečby týka?

Je to individuálne, vidím tam však paralelu ako pri prevencii ochorenia Covid19. Disciplínu pacientov však dokážeme zlepšiť len ich pravidelnou edukáciou a hlasitým pomenovaním problému, ktorý na Slovensku máme. Pacienti liečbu často opúšťajú. Významný vplyv na ich rozhodnutie má aj negatívna reklama na tieto lieky, ktorá často vychádza z pochybných zdrojov, publikované informácie sú nepresné, nesprávne a dokonca klamlivé a nie raz sa stretávame s tým, že pacienti pri kontrole sú uspokojení dosiahnutou hodnotou LDL cholesterolu, čo klamlivo vedie k prerušeniu liečby.

Napriek rozsiahlym edukatívnym kampaniam si len 13% pacientov spája aterosklerózu s vysokým LDL cholesterolom a rovnaké percento pacientov vidí paralelu medzi aterosklerózou a rizikom vzniku cievnej mozgovej príhody. Už zníženie hladiny LDL cholesterolu o 1 mmol/L znamená pre pacienta zníženie rizika vzniku mŕtvice či infarktu o 23 %. Každé ďalšie zníženie LDL cholesterolu v prepočte mmol/L znamená pre pacienta dlhší, kvalitnejší život a zníženie rizika odvrátiteľného úmrtia. Čím nižšie, tým lepšie-platí pre hodnoty zlého cholesterolu. Dôležité je poznať hladinu svojho cholesterolu, dodržiavať zásady správnej životosprávy aj liečebný režim pod dohľadom lekára.

Článok bol podporený spoločnosťou Novartis Slovakia s.r.o.

Referencie:
SHR, časopis Humanita Plus, 2/2016
Správa Eurostat 2016
Zdravotnícka ročenka, NCZI, 2018,
Telefonický dotazník, 1000 respondentov, spoločnosť Vantage, máj 2020, objednávateľ Novartis Slovakia s.r.o

SK2102264027

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!