Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2021 10:59 | Správy | Peniaze

Pekári a cukrári nemôžu uveriť tomu, čo navrhlo hnutie Sme rodina: Prekáračky kvôli zmene zákona

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sú vážne znepokojení pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý predložilo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR hnutie Sme rodina.

Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Novelu zákona začiatkom februára parlament posunul do 2. čítania. "Je šokujúce, že predseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta (Sme rodina), ktorý by mal chrániť potravinovú sebestačnosť krajiny, predloží pozmeňovací návrh s tak ničivým dosahom na pekárov, cukrárov a cestovinárov, ale aj ďalších výrobcov potravín, bez akejkoľvek diskusie s dotknutými," povedala predsedníčka predstavenstva SZPCC Tatiana Lopúchová.

Navrhuje sa v ňom podľa jej slov napríklad predĺženie splatnosti faktúr na 30 až 60 dní od doručenia faktúry. "Pre pekárov a cukrárov by to znamenalo, že obchodný reťazec zinkasuje za čerstvé pečivo či koláče peniaze v rovnaký deň, ale pekárovi zaplatí až o jeden, či dva mesiace. Majú slovenskí výrobcovia potravín financovať rekordne ziskové reťazce? Karahutov pozmeňujúci návrh znamená koniec slovenských pekárov a cukrárov. V období, keď sektor HoReCa nefunguje. Je to absolútne neakceptovateľné a sme doslova šokovaní," podčiarkla.

Pozmeňujúci návrh Sme rodina vracia podľa nej do života nekalé praktiky obchodných reťazcov súvisiacich s marketingom, logistikou či množstvovými zľavami. Ide pritom o často zneužívané praktiky hojne využívané reťazcami až do platnosti súčasného zákona o neprimeraných obchodných praktikách.

 

Poznamenala, že verejnosti sú známe prípady, keď si reťazce od slovenských výrobcov potravín pýtali poplatky na jubileá svojho pôsobenia na Slovensku či špeciálne debničkové systémy, ktoré nútili potravinárov prenajímať si predražené prepravky od konkrétneho partnera reťazca. Strana Sme rodina chce vypustiť aj generálnu klauzulu, ktorá umožňuje aktuálnemu zákonu flexibilne reagovať na nové, doteraz nepoužívané nekalé praktiky a postihovať ich.

"Pekári sú chrbtovou kosťou slovenského potravinárstva, zamestnávajú 12.000 pracovníkov, tretinu všetkých zamestnancov v potravinárstve. Štát nám počas pandémie vôbec nepomohol a, naopak, teraz Sme rodina navrhuje zmeny, ktoré nás majú doslova zničiť. Dôrazne vyzývame stranu Sme rodina a pána poslanca Karahutu, aby tento pozmeňujúci návrh zahodili do koša a svoje návrhy najprv konzultovala s tými, na ktorých majú obrovský dosah. Prijatie Karahutovho pozmeňovacieho návrhu bude krokom spať do obdobia dominancie reťazcov a poklesu slovenských potravín na pultoch," zdôraznila Lopúchová.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.

J. Karahuta: Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vykopávajú otvorené dvere

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vykopávajú otvorené dvere. Uviedol to predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) v reakcii na kritiku Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) k pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý predložilo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR hnutie Sme rodina.

"Predsedníčka predstavenstva SZPCC Tatiana Lopúchová v reakcii na môj pozmeňovací návrh, týkajúci sa novely zákona o nekalých obchodných praktikách, v podstate iba tlmočila postoj a nespokojnosť z nenaplnených politických ambícii výkonného riaditeľa zväzu pekárov pána (Milana) Lapšanského, pokračovať v ceste deštrukcie a destabilizácie slovenského vidieka, potravinovej sebestačnosti a potravinovej bezpečnosti štátu," priblížil Karahuta.

Lapšanský ako aktívny člen SNS a vysokopostavený funkcionár MPRV SR mal podľa Karahutu roky na to, aby zmenil postavenie slovenských potravinárov a zvýšil podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní. "Pokračovať v jeho rétorike znamená podporovať ďalší úpadok celého rezortu pôdohospodárstva," podotkol Karahuta.

"Je súčasne potrebné zdôrazniť, že aj napriek tomu, že máme najprísnejšie pravidlá, ktoré upravujú zásady nekalých praktík v obchode s potravinami, máme najnižší podiel domácich potravín na pultoch predajní v rámci EÚ. Čiže niečo nie je v poriadku," podčiarkol Karahuta.

Kvalitu platného zákona číslo 91 z roku 2019 preveril podľa Karahutu život a jej výsledkom je dnešný žalostný stav v oblasti podielu slovenských potravín na trhu, celkový nedostatok domácich potravín, nízka konkurencieschopnosť slovenských výrobcov potravín a stav potravinovej sebestačnosti na úrovni potravinového rizika. "Preto je potrebná nielen kozmetická, ale aj zásadná zmena tohto zákona, ktorá nielen zosúladí náš právny stav so stavom vyspelých štátov EÚ, ale zrovnoprávni postavenie všetkých účastníkov obchodných vzťahov na Slovensku," upozornil Karahuta.

"Pokiaľ by pani Lopúchová komunikovala s SPPK a PKS, ktorí zastupujú takmer všetkých dodávateľov potravín do slovenských obchodných systémov, tak by mala informáciu o výsledku štvrtkového (25. 2.) rokovania. Prerokovali sme celý môj pozmeňovací návrh a prakticky sme uzavreli dohodu. Zostal nám k prerokovaniu už iba jeden rozpor v oblasti marketingu a logistiky dodávok potravín. Vzhľadom k snahe potravinárov a obchodníkov o doriešenie aj tohto rozporu predpokladám, že o niekoľko dní aj tento problém odstránime a tak budeme mať konečne stanovené legislatívne správne a obsahovo vyvážené podmienky nekalých praktík, ktoré sú brzdou zdravých obchodných vzťahov medzi odberateľmi a dodávateľmi potravín," dodal Karahuta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník