Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Ingrid cíti následky korony aj mesiac po vyliečení: Učím sa znova dýchať

Zákerný vírus jej dal zabrať! Košičanka Ingrid (45) mala mimoriadne vážny priebeh COVID-19. Z domácej liečby ju museli hospitalizovať, no koronavírus a s ním spojený obojstranný zápal pľúc jej poškodil zdravie natoľko, že musela vyhľadať pomoc odborníkov, aj keď už bola negatívna.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) začala navštevovať špeciálne rehabilitácie. Ako mnoho iných, aj Ingrid trpí postcovidovým syndrómom. Ingrid (45) z Košíc sa dozvedela, že má COVID-19 začiatkom roka. S ochorením bojovala vyše týždňa doma, lenže jej stav sa zhoršoval a napokon skončila na pľúcnej klinike UNLP. Pri spomienkach na hospitalizáciu sa jej tlačia slzy do očí.

 

„Mala som rozsiahly obojstranný zápal pľúc, prognózy boli veľmi nepriaznivé. Uvedomujete si, že ste veľmi chorý a čo sa môže stať, a ešte vidíte, aká je situácia okolo s inými pacientmi,“ opísala Ingrid. Následky nákazy vníma aj vyše mesiaca po vyliečení.

„Pri chôdzi po rovinke je to v poriadku, ale len čo prídu schody, stačí aj menšia námaha, hneď mám spotené vlasy a čelo. Aj keď sa to nedá porovnať s tým, keď som začala pred tromi týždňami rehabilitovať, robím malé krôčiky zo dňa na deň. Ešte stále pociťujem vyčerpanosť,“ zhodnotila Košičanka, ktorá začala navštevovať špeciálne rehabilitácie.

„Pociťujem, že cvičenie je rovnako dôležité a kľúčové ako samotná liečba. Cvičím 2-krát denne. V nemocnici aj doma. Som rada, že som v rukách odborníkov, ktorí ma učia aj tú správnu dychovú metódu,“ povedala Ingrid s tým, že cviky kombinuje aj s jogou. „Pomáha mi to hlavne so psychikou a funkčnosťou pľúc. Lepšie sa mi dá potom nadýchnuť. Rozdiel medzi jogou a rehabilitáciou je, že cvičenie v nemocnici je dynamickejšie,“ opísala. Lekári jej však povedali, že zotavenie z covidu je zdĺhavé.

 

Dôležitá je dychová gymnastika

O postcovidových pacientov sa starajú na oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Primárka Miriam Dziaková zdôraznila, že dôležitá je rehabilitácia zameraná na dýchaciu gymnastiku. „Je potrebná po prekonaní ochorenia dýchacích ciest alebo zápalu pľúc. Tiež po intubovaní, keď bol pacient v kritickom stave pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu,uviedla. Využívajú polohovanie pacienta, ktoré uľahčuje predychávanie a pomáha drenáži dýchacích ciest, ale aj stacionárne bicykle, vibračné plošiny a ďalšie pomôcky.

Otvoriť galériu

„Pri cvičení sa aktivuje tvorba endogénnych hormónov šťastia - endorfínov, čo zlepšuje psychický stav. Pomáha to v boji proti depresii, ktorú pacienti po tak ťažkom ochorení a stave môžu mať,“ uzavrela s tým, že pomôcky na ošetrovanie, hygienu, vertikalizáciu a chôdzu predpisujú elektronicky a sú plne hradené zo zdravotného poistenia.

Pripravili online videá

Miriam Dziaková, primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie UNLP

- Pre pacientov s postcovidovým syndrómom sme pripravili sériu online videí, ktoré pomôžu po ťažkom ochorení zmierniť následky. Pacient je po ťažkom ochorení vyčerpaný, po dlhodobom ležaní nezvláda často ani základné úkony: posadiť sa, postaviť sa, prejsť pár krokov, ale často sa nevie ani sám najesť, obliecť, či urobiť si toaletu. Ponúkame preto jednoduché cviky, dýchaciu gymnastiku, nácvik chôdze aj s pomôckami. Na začiatku ako prvotná rehabilitácia to môže veľmi pomôcť.

Čo je postcovidový syndróm

Nazývame tak ochorenie, ktoré zahŕňa celú skupinu príznakov, nasledujúcich po prekonaní akútnej fázy ochorenia COVID-19. Symptómami sú neprekonateľná únava a malátnosť, dýchavičnosť už pri menšom pohybe, ako aj reči, kašeľ, bolesti kĺbov, strata čuchu, chuti a iné. Podľa austrálskej štúdie, ktorú cituje aj Ministerstvo zdravotníctva SR, až 56 % pacientov vykazovalo poškodenie pľúc ešte 3 mesiace po vyliečení ochorenia. Ako zistila štúdia LANCET, až 76 % ľudí po ťažkom priebehu, resp. hospitalizácii, má pretrvávajúce príznaky až po dobu 6 mesiacov po prepustení.

Aké orgány covid-19 postihuje?

Infekcia môže okrem pľúc postihnúť aj iné orgány. Nemecká štúdia hovorí o následkoch na srdci či mozgu. U niektorých pacientov sa objavujú štrukturálne zmeny na srdci, príznaky zápalu srdcového svalu či zápal mozgového tkaniva. Podľa odborníkov dokáže infikovať pečeň, obličky a črevá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!