Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2021 11:10 | Správy | Domáce správy

Čo by zmenil koniec núdzového stavu: Stopka testom aj viacerým opatreniam

Situácia s koronavírusom je na Slovensku mimoriadne zlá a práve v tomto čase dostali na stôl poslanci parlamentu možnosť rozhodnúť, ako budeme ďalej postupovať.

Vláda totiž už na začiatku februára schválila predĺženie núdzového stavu, no odsúhlasiť to musí parlament. Podľa vyjadrení jeho šéfa Borisa Kollára (55) to s hlasovaním vyzerá natesno, keďže niektorí koaliční poslanci sú v karanténe a opozícia núdzový stav nepodporí. Čo by to všetko znamenalo? Ešte na konci decembra schvaľovali poslanci zákony ohľadom núdzového stavu zakrytí igelitom priamo v pléne Národnej rady.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Koalícia totiž nemala dostatok hlasov na to, aby si schválila legislatívu, ktorú považovavala za mimoriadne dôležitú. Teraz sa situáci, zdá sa, opakuje a hlasovanie o predĺžení núdzového stavu bude tesné. „Budeme mať asi problém dať 76 koaličných poslancov, takže budeme to naozaj počítať, a keď to vyjde, tak to bude naozaj veľmi tesné,“ povedal Kollár. Problém vysvetlil tým, že veľa poslancov je chorých a v karanténe. Ak by sa nepodarilo odsúhlasiť núdzový stav v pléne, budú podľa neho hľadať ďalšie riešenie.

„Ak sa to nepodarí, budeme musieť nájsť plán B, zatiaľ ho nemáme,“ skonštatoval Kollár. Problémy už niekoľko dní avizuje aj šéf SaS Richard Sulík, ktorý premiéra upozorňoval vopred, že nevie, koľko poslancov bude od nich za núdzový stav hlasovať. Igor Matovič odkázal, že by bol vrchol, ak by si koaliční partneri dávali podmienky v takejto citlivej veci. Bez núdzového stavu by podľa neho nastal na Slovensku armagedon. To, že vládny návrh nepodporia, už avizovali poslanci opozície z Hlasu či Smeru. „Zdôvodnenie, ktoré máme v parlamente, je veľmi slabé,“ povedal Peter Pellegrini.

 

Otázniky v koalícii

Proti predlžovaniu núdzového stavu sa už skôr ozývali aj viacerí koaliční poslanci. Patrick Linharth (44) zo Sme rodina avizoval, že potrebuje nejaké istoty. „Nebudem hlasovať za nezmyselné predĺženie núdzového stavu a som za otvorenie maloobchodov a za okamžité stopercentné finančné odškodnenie živnostníkov. Vláda si nebude robiť z poslancov tlačítka,“ skonštatoval.

Rovnaký názor má aj jeho stranícky kolega Ľuboš Krajčír (35), podľa ktorého sú súčasné opatrenia mierne. Ako riešenie vidí trojtýždňový tvrdý lockdown. Jednotní nie sú ani poslanci SaS. Poslankyňa Jana Cigániková povedala, že mali svoje požiadavky, ktorých väčšina mala byť splnená. Takmer všetci ich poslanci tak podporia návrh vlády. „Definitívny postoj k návrhu na vyslovenie súhlasu s predĺžením núdzového stavu zaujme poslanecký klub na svojom zasadnutí krátko pred začiatkom schôdze.“

Vysvetlenie vlády

Vláde pritom mimoriadne záleží na tom, aby sa núdzový stav predĺžil. „Najdôležitejším opatrením naviazaným na núdzový stav je zákaz vychádzania. Ide o najúčinnejšie opatrenie pri kontrole prenosu nákazy SARS-CoV-2 (COVID-19), keďže ide o infekčný vírus. Toto opatrenie nám pomohlo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo začiatkom decembra na hodnote 1,2 - 1,3, na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára,“ píšu predkladatelia v uznesení, ktoré poslali do parlamentu.

Ak by sa vraj nepredĺžil núdzový stav, tak by reprodukčné číslo narástlo na predošlé hodnoty a znamenalo by to zdvojnásobenie počtov infekcií každé dva-tri týždne. „Jediná cesta von, a teda aj mapa k tomu, keď sa konečne zbavíme predĺženia núdzových stavov, je level zaočkovanosti. Kolektívnu imunitu dosiahneme približne pri zaočkovaní 60 - 80 % populácie. Až po dosiahnutí kolektívnej imunity môžeme hovoriť o návrate do normálu, keď už núdzový stav nebude potrebný,“ dodávajú od Matoviča.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bre, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich