Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2021 01:00 | Správy | Servis | Trh práce

Práca cez víkend či sviatky, dávka v hmotnej núdzi či príspevok na bývanie: Ako ovplyvní minimálna mzda výšku príplatkov?

Zmena výšky minimálnej mzdy od začiatku roka priniesla aj zmenu vo výške rôznych príplatkov, ktoré sa na ňu viažu.

Sú to príplatky za prácu cez víkend, sviatok či v noci. Tie sa na rozdiel od poberateľov „minimálky“ týkajú ďalších tisícov zamestnancov. O koľko sa tieto príplatky či niektoré sociálne dávky, ktoré vyplácajú úrady práce, zvýšili? Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu 4 percentá Slovákov, čo predstavuje približne 220-tisíc ľudí. Všetkým s takýmto nízkym príjmom sa od začiatku roka zvýšila mzda v hrubom o 43 € na 623 €. V čistom si zamestnanci prilepšia oproti predchádzajúcemu roku o 31,70 €, čiže čistá mzda bude na hodnote 508,44 €.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po prvý raz tak presiahne hranicu 500 eur. Mimochodom až 70 % z týchto poberateľov „minimálky“ sú ženy... Hodinová minimálna mzda je teda na úrovni 3,58 €. Zmena minimálnej mzdy však ovplyvní príjem ďalším tisícom pracujúcich, a to z dôvodu jej naviazania na rôzne príplatky či štátne sociálne dávky: dávku v hmotnej núdzi a aktivačný príspevok, určený na podporu získania, udržania a prehĺbenia vedomostí, zručností, pracovných návykov na účely zvýšenia uplatnenia na pracovnom trhu.

 

Zamestnávatelia: Lepšie ako pôvodné návrhy

Tomáš Malatinský, prezident AZZZ SR

- V súčasnej situácii, v akej sa nachádzame v súvislosti s pandémiou COVID-19, je veľmi dôležité zodpovedne pristúpiť aj k určeniu výšky minimálnej mzdy tak, aby nedošlo ešte k väčšiemu negatívnemu dosahu na hospodárstvo, ako aj zamestnanosť. Naším spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere a udržanie životaschopnosti fi riem. S finálnou dohodou nie sme úplne stotožnení, avšak vzhľadom na okolnosti dosiahnutý výsledok, ktorý sa rodil dlho, verím, že bude v konečnom dôsledku akceptovateľný.

 

Vedeli ste?

Hodinová minimálna mzda vo výške 3,58 € patrí zamestnancovi, ak jeho týždenný pracovný čas je 40 hodín. V prípade, ak je týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín, suma minimálnej mzdy vyjadrená v eurách za hodinu sa úmerne zvýši. V prípade, ak zamestnanec bude pracovať vo sviatok a zároveň aj cez víkend v uvedené dni, bude mať nárok na príplatok za prácu vo sviatok, ale aj nárok na príplatok za prácu v sobotu či v nedeľu.

 

Ako sa "minimálka" vypočítava

Na Slovensku sa výška minimálnej mzdy vypočítava podľa automatického vzorca. Predstavuje 57 % z priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa určuje suma mesačnej minimálnej mzdy.

 

Nemocenské dávky sa nezvyšujú každému

Zuzana Dvoráková, hovorkyňa

Sociálnej poisťovne Výška nemocenskej dávky závisí od vymeriavacích základov, z ktorých poistenec platil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období. Znamená to, že ak sa zamestnancovi v rozhodujúcom období (spravidla rok, ktorý predchádza vzniku sociálnej udalosti, napr. vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti) nezvýšil hrubý príjem ani nemocenská dávka, nemôže byť priznaná v roku 2021 vo vyššej sume.

 

Kto má nárok na maximálne nemocenské dávky?

Maximálne výšky nemocenských dávok sa týkajú tých poistencov, ktorí v rozhodujúcom období platili poistné na nemocenské poistenie z mesačného príjmu 2 184 € a viac.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej