Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2021 12:39 | Správy | Zahraničné správy

Ťažký boj s vtáčou chrípkou: Ceny vajec idú hore, utratili už milióny zvierat

Európskych hydinárov opäť trápi vtáčia chrípka. Úroveň nákazy v Európe sa už pritom blíži k úrovniam naposledy zaznamenaným v roku 2016.

Jednou z najpostihnutejších krajín je Poľsko. Strata nosníc sa už premietla do poklesu dodávok vajec v tejto krajine. Ochorenie H5N8, bežne nazývané vtáčia chrípka, sa vyskytlo vo viacerých európskych krajinách. Strata nosníc tvrdo zasiahla farmárov, ktorí zároveň zápasia s ekonomickými dôsledkami pandémie nového koronavírusu. Ázia tiež eviduje početné ohniská vysoko patogénneho kmeňa vtáčej chrípky H5N8.

Rusko cez víkend oznámilo, že zaregistrovalo prvý prípad prenosu vtáčej chrípky A (H5N8) na ľudí u siedmich pracovníkov hydinárne. Táto nákaza sa zvyčajne začína šíriť na jeseň a je prenášaná migrujúcimi divými vtákmi na ceste z Ázie do Európy. Monique Eloitová, šéfka Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE), uviedla, že v súčasnosti sa počet ohnísk zvyšuje viac ako v predchádzajúcich ťažkých rokoch.

Podľa údajov poľského hlavného veterinárneho inšpektorátu v tejto krajine, ktorá je najväčším producentom hydiny v Európskej únii, bolo už utratených približne 5 miliónov kusov hydiny. Toto číslo však stále predstavuje len zlomok z celkového "kŕdľa" hydiny v EÚ a zatiaľ nie sú zaznamenané žiadne známky nedostatku hydiny na trhu. Štatistiky Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) napríklad ukázali, že v roku 2019 bolo v 27-člennej EÚ zabitých 6,4 miliardy kurčiat.

 

Ale aj súčasná strata nosníc už zredukovala ponuku vajec a vyvíja určitý tlak na zvyšovanie ich cien. Ceny vajec na veľkoobchodnom trhu v Poľsku vyskočili na konci januára približne o 18 až 20 %, uviedla riaditeľka tamojšej komory producentov hydiny a krmív Katarzyna Gawronska. A údaje Európskej komisie ukazujú, že ceny vajec stúpajú tiež v niekoľkých ďalších krajinách EÚ vrátane Francúzska a Nemecka. "Ak vezmeme do úvahy straty hydiny v Poľsku a v celej Európe, na trhu s vajcami došlo v ostatnom čase k prudkému cenovému výkyvu," poznamenala Gawronska.

Podľa údajov EÚ v Poľsku sa v roku 2019 vyprodukovalo 648.000 ton vajec. Krajina sa tak stala ich šiestym najväčším producentom v celej Únii. V Nemecku sa farmári obávajú zákazu exportu vajec. Hovorca nemeckých hydinárov a priemyselného združenia ZDG Florian Anthes uviedol tiež, že existujú obavy z vyhliadok na slabší export, pretože ak sliepky budú musieť zostať dlho v interiéroch, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia, zasiahne to predaj vajec z voľného chovu.

Podľa údajov nemeckej poľnohospodárskej agentúry BLE v roku 2019 vyviezlo Nemecko zhruba 1,7 miliardy vajec v hodnote približne 300 miliónov eur predovšetkým do Holandska, Belgicka, Poľska a Rakúska. Vo Francúzsku vtáčia chrípka zasiahla hlavne kačacie farmy na juhozápade krajiny, ktoré zásobujú priemysel známou pochúťkou foie gras. Šírenie vtáčej chrípky vo Francúzsku sa však v uplynulých týždňoch spomalilo po utratení 3 miliónov kusov hydiny, informovalo ministerstvo hospodárstva. Napriek tomu problémy s nákazou už prinútili najväčšiu francúzsku skupinu hydinární LDC, aby stiahla späť vývoz, ktorý bol na ceste do Číny.

Aj ďalšie krajiny vrátane Švédska a Nemecka museli zničiť veľké kŕdle, aby zabránili šíreniu vírusu. Choroby zvierat často spôsobujú reštrikcie v obchode.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť