Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Vzájomná pomoc nikdy nebola dôležitejšia

Dokazuje to aj súčasnosť, ktorú negatívne poznačila pandémia koronavírusu. Práve teraz je adresná pomoc v komunitách taká dôležitá ako nikdy predtým.

Uvedomujú si to aj v Tescu, a preto sa reťazec vytrvalo stará o miestne komunity, v ktorých pôsobí. Vďaka grantovému programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ podporil na celom Slovensku iba za minulý rok až 462 projektov, a to celkovou sumou viac ako 350-tisíc eur.

Viac ako milión eur

Od spustenia iniciatívy v roku 2016 Tesco investovalo do programu viac ako milión eur a vďaka tejto sume sa zrealizovalo už 1 400 úžasných komunitných projektov po celej krajine. Reťazec tak pomohol k revitalizácii desiatok ihrísk, parkov, verejných záhrad a k realizácii viac ako stovky kultúrnych a vzdelávacích aktivít. Vďaka grantu zorganizovala napríklad ekofarma pracovné terapie, mohlo sa postaviť bezbariérové ihrisko pre hendikepované deti, včelári zveľadili včelín a podporili ekologický chov včiel. Prostredníctvom besied s Červeným krížom sa žiaci naučili poskytovať prvú pomoc. V roku 2020 rozšíril reťazec potravín pomoc aj o inšpiratívne projekty, ktoré pomáhajú vyrovnať sa so súčasnou neľahkou situáciou po nástupe koronakrízy.

Otvoriť galériu

„V Tescu vyvíjame za každých okolností maximálne úsilie smerom k pomoci komunitám. Dlhodobo podporujeme iniciatívy, ktoré skrášľujú okolie a zlepšujú život vo všetkých regiónoch, kde pôsobíme. Veľmi nás teší, aký pozitívny ohlas vzbudili minuloročné edície nášho grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame. Chápeme, aká dôležitá je podpora komunít práve v tomto neľahkom čase. Sme veľmi radi, že sa nám vďaka programu Vy rozhodujete, my pomáhame podarilo v jeho uplynulých dvoch edíciách rozdať viac ako 350-tisíc eur a podporiť tak 462 projektov,“ uviedla Katarína Pšenáková, CSR manažérka Tesca na Slovensku.

Neziskové organizácie, školy, samosprávy či miestne organizácie budú mať už čoskoro možnosť prihlásiť svoje projekty do ďalšej edície programu. Tesco, ktoré na Slovensku pôsobí už 25 rokov, tak naďalej pokračuje v napĺňaní svojho záväzku dlhodobo podporovať komunity.

Otvoriť galériu
Zdroj: Tesco

Úspešné projekty

Jedným z projektov, ktorý sa rozvíja aj vďaka grantovému programu od Tesca, je HC Hipony. To sa zameriava na terapiu prostredníctvom a s pomocou koní. Vďaka podpore sa podarilo začať s prípravami na vybudovanie chránenej dielne so zameraním na hipoterapiu a starostlivosť o kone. Podarilo sa tiež usporiadať jazdecké hry, na ktorých mohli klienti preukázať svoje nadobudnuté zručnosti. HC Hipony získalo podporu aj na projekt, vďaka ktorému deťom na miestnych materských a základných školách predstavilo život na farme. „Získané finančné prostriedky boli použité na nákup a inštaláciu senzorických skriniek s rôznym obsahom, napr. jednoduché hudobné nástroj či rôzne senzorické motivačné prvky, ktoré slúžia na rozvoj motoriky a kognitívnych schopností klientov,“ vysvetlila Mgr. Božena Minková Borgulová z Hipoterapeutického centra Hipony a dodala: „Zakúpili sme tiež drevo na stavbu prekážok, ktoré sa používajú pri jazdeckom výcviku a balančné pomôcky, ktoré slúžia na celkovú senzoricko-motorickú stimuláciu klientov, s rôznymi druhmi a stupňami zdravotného znevýhodnenia. Vďaka týmto pomôckam sa tak zvýši celkový efekt hipoterapie, poskytovanej v našom hipoterapeutickom centre.“

Ďalšou organizáciou, ktorej Tesco pomohlo v jej činnosti je Združenie priateľov Hričovského hradu. V rámci tohto projektu sa realizovala revitalizácia interiérových priestorov, ktoré sa následne využívali na expozičné účely, ale aj stavebné úpravy, ktoré zvýšili bezpečnosť návštevníkov hradu. „Udelený grant bol použitý na financovanie materiálu na výrobu dočasného dreveného schodiska, ktoré predeľuje predný a stredný palác hradu Hričov. Prechod touto časťou hradu bol dosť náročný a bolo tu postavené provizórne schodisko z lešenia, po ktorom sa, žiaľ, ľudia báli chodiť. Projekt prispel tak na zvýšenie bezpečnosti a pohodlia pri pohybe v areáli hradu. Do projektu boli zapojení dobrovoľníci z radov nášho združenia, ktorí zabezpečili vynášanie materiálu, ako aj samotnú montáž schodiska,“

Otvoriť galériu
Drevené schodisko na Hričovskom hrade
Zdroj: Združenie priateľov Hričovského hradu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť