Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Otvoríme kostoly v najhoršej situácii? Hlavná epidemiologička je zhrozená: Tvrdý odkaz!

V najhoršej epidemiologickej situácii prišiel s nápadom otvoriť kostoly.

Minister práce Milan Krajniak (48) hovorí, že modlitby pomáhajú pacientom ľahšie prekonať COVID-19, a preto chce s hlavným hygienikom aj s koaličnými partnermi predebatovať otváranie Božích chrámov. Jedným z „nepriestrelných“ argumentov má byť príhoda z roku 1710, keď mali modlitby pomôcť poraziť mor v Trnave. Jeho návrh sa bude riešiť na najbližšej koaličnej rade, a to v čase, keď leží v nemocniciach rekordný počet pacientov. Nový Čas zisťoval, čo si o tom myslia odborníci.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Na Slovensku je už vyše dvoch mesiacov tvrdý lock­down, no krivka úmrtí aj hospitalizovaných vytrvalo stúpa. „Hnusobu“ sme stále nedokázali poraziť a minister práce prišiel s receptom, čo by mohlo pomôcť. Podľa Krajniaka sa v našich životoch občas dejú veci, ktoré nedávajú vedeckú logiku, a predsa sú reálne. Jednou z takýchto vecí má byť to, že modlitby pomáhajú pacientom s koronavírusom. Túto informáciu má mať priamo z domovov sociálnych služieb, ktoré spadajú pod jeho rezort.

„Čoraz častejšie nás klienti a aj zamestnanci zariadení žiadajú o duchovnú službu. Pretože na vlastnej aj sprostredkovanej skúsenosti vidia, že modlitba ľuďom pomáha. Zjednodušene povedané, v zariadeniach s covidom, kde sa s klientmi chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc,“ hovorí minister, ktorý sa netají tým, že je silno veriaci. Svoje tvrdenia vraj nemá podložené vedeckou štúdiou, no viaceré nemocnice mu mali dôležitosť duchovných služieb potvrdiť.

 

Riešiť to budú na koaličnej rade

Krajniak predostrie otvorenie kostolov už na najbližšej koaličnej rade. Jedným z jeho argumentov je príhoda spred vyše tristo rokov, keď v Trnave niekoľko mesiacov vyčíňal mor a zúfalí ľudia sa rozhodli modliť. „A stal sa zázrak. Od toho momentu sa mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel,“ opisuje historickú udalosť minister. Na jeho stranu sa okamžite postavila aj poslankyňa OĽaNO Anna Záborská, ktorá dúfa, že sa čoskoro stretnú na spoločnej bohoslužbe.

„Pribúdajú dobré argumenty za otvorenie našich chrámov pre verejné bohoslužby za dodržania prísnych protipidemiologických opatrení. Hovorme o nich a diskutujme o ďalších krokoch,“ hovorí Záborská. Nový Čas oslovil Krajniaka s otázkou, kedy asi by chcel kostoly otvoriť.

„To vôbec nie je tak, že ja tlačím na pílu a chcem z toho urobiť otázku nejakého politického zápasu. To vôbec nie. Malo by ísť o pokojnú diskusiu, a až keď vznikne nejaká dohoda, tak potom o tom môžeme hovoriť,“ povedal s tým, že to musí najprv prekonzultovať s hlavným hygienikom Jánom Mikasom a s koaličnými partnermi.

Dodáva, že je to jeho osobný návrh a rešpektuje všetky súčasné obmedzenia. Pretláčať to vraj nemieni. „Ja toto nechcem riešiť ako politickú otázku, ale ako otázku celospoločenskej diskusie, či vieme nájsť o tomto dohodu a nebudem to vôbec po politickej línii pretláčať. Je to môj osobný názor,“ uzavrel minister.

Mikas: Musíme byť trpezliví

Mikasov názor Krajniaka zrejme nepoteší. Podľa hlavného hygienika je situácia veľmi vážna a nezlepšuje sa. „V súčasnosti preto neodporúčame a nevidíme priestor na uvoľňovanie opatrení. Zároveň si uvedomujeme, že opatrenia sú v platnosti už dlho. Ich aktuálnym uvoľňovaním, nedodržiavaním a obchádzaním si však zlepšenie situácie odďaľujeme,“ povedala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Martin Kramara z KBS hovorí, že je zrejmé, že sa nedá vrátiť k verejným sláveniam s väčším počtom ľudí.

„Čoraz viac veriacich si však naliehavo žiada sviatostnú pomoc, predovšetkým svätú spoveď a sväté prijímanie; hoci ich prosíme o trpezlivosť, ukazuje sa, že obdobie, počas ktorého je prakticky znemožnená akákoľvek duchovná služba, sa neustále predlžuje,“ povedal Kramara s tým, že desiatky kňazov sú v nemocniciach a veľmi jasne vnímajú vážnosť situácie.

Pomohlo by im, aby polícia nezatvárala kostoly, ktoré prijímajú ľudí aspoň na súkromnú modlitbu. Premiér Igor Matovič tvrdí, že je síce veriaci, ale nepovažuje to za dobrý nápad: „Myslím si, že by to bolo mimoriadne nezodpovedné otvárať kostoly.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!