Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2021 17:23 | Šport | Šport mix

Dve pohromy, zlyhanie Talianov a Slovensko medzi najlepšími: Takto vyzerá bilancia MS v lyžovaní

Dve utorkové pohromy napokon nezabránili fajnovej bilancii MS v alpskom lyžovaní. V Cortine d'Ampezzo zostala napokon ovca celá a aj "vlci" sa nasýtili.

A nielen oni, na Dolomity 2021 môže hrdo spomínať zjazdárske Slovensko, ktoré sa vďaka Petre Vlhovej a iste aj vďaka Adamovi Žampovi nestratilo medzi veľkými lyžiarskymi krajinami. Aj keď prvé problémy v dejisku šampionátu nastali hneď na začiatku v prvý súťažný pondelok, zrušenie ženskej kombinácie nepredstavovalo žiadnu tragédiu. Rošády a presuny k odvetviu patria ako lyže a palice. Lenže v utorok 9. februára to bolo už kritické. Počasie neumožnilo uskutočniť ani oba super-G a vzhľadom na meteo-prognózy sa odložila aj stredajšia mužská kombinácia.

Napokon všetko dobre dopadlo, pravda až na škvrnu z nasledujúceho utorka, ktorá bude mať iste ešte dohru. Špekulovaniu ohľadom vývoja paralelných pretekov zdvihla varovný prst majstrovská súťaž, ktorá bola podľa väčšiny pozorovateľov vyslovene neregulárna. V celom svojom priebehu a s vyvrcholením finálovej frašky. Pretekárka, ktorá by pri štandardných pravidlách do finále ani nepostúpila, sa tešila takmer hodinu ako jediná majsterka sveta, hoci v sumáre oboch jázd bola výrazne pomalšia. Škandál zažehnalo šalamúnske rozhodnutie od stola a aj reálie pretekov, v ktorých domáce lyžovanie konečne získalo (a hneď zlatú) medailu, nasýtilo sa aj Rakúsko a viacero popredných osobností túto vratkú akciu vynechalo.  

Otázniky však zostávajú po správnom, ale stále trochu aj absurdnom dodatočnom pridelení titulu. Do minulosti pre chaos s pravidlami rovnakého času, do budúcnosti ohľadom maximality 5-desatinovej straty slabšej súťažiacej v prvej jazde. Lebo výrazne rýchlejšiu pretekárku ukrátili o bezprostredný pocit z triumfu a odmenili ju len v šťastnej zhode okolností rovnakého výsledného času. Lenže to je klamlivá a neférová výslednica, Rakúšanka Katharina Liensbergerová bola v prvej jazde a aj v súčte oboch oveľa rýchlejšia ako Talianka Marta Bassinová, čo by platilo aj keby bola v cieli druhej o stotinku pomalšia. V takom prípade by jej však dodatočné zlato nepriznali, keďže merače súťaže sú nastavené tak, že každá väčšia ako polsekundová strata sa do druhej jazdy škrtá a Liensbergerová tak prišla o niekoľkonásobok náskoku.

 

Okrem diváckej absencie a niekoľkých defektov v karanténnych bublinách (ako referuje APA) už nebolo výrazných všeobecných negatív MS, teda okrem stopercentne negatívneho testovania účastníkov. Ale to už je kategória pozitív. A okrem zdravia úplne na vrchole čnie princíp šampionátu, teda dramatické športové zážitky a dekorovanie cennými kovmi. Medailové zrkadlo ukázalo najkrajšiu tvár rakúskemu lyžovaniu, ktoré si už dlho nepamätá MS s 5 individuálnymi zlatými. Konkrétne to naposledy bolo v roku 1999 a medzitým sa konalo rovných desať šampionátov. Na predchádzajúcich majstrovstvách malo ozrutné zjazdárske Rakúsko rovnaký počet titulov ako Petra Vlhová a predtým tri zlaté medaily a toto sú pritom bilancie z epochy fenomenálneho Marcela Hirschera. On sa v roku 2015 spolu s Hannesom Reicheltom a dvakrát ovenčenou superhviezdou Anna Fenningerovou (teraz už Veithovu) postaral o štyri zlaté plus tímový titul, ale iste je hodnotnejšia "päťka" z Cortiny. Súťaže družstiev nemajú lesk a ani nie sú obsadzované špičkou.  

Švajčiarsko ako veľký alpský rival malo excelentný rozbeh, napokon v tabuľke skončilo s 3 zlatými druhé, ale dokopy získalo najviac, až 9 cenných kovov. Spokojní nadmieru sú aj Francúzi ako tretí v poradí majú 5 medailí a v záverečnej tretine šampionátu získali aj dve zlaté. Nemci síce titul nedobyli, ale ani nemali tieto ambície a celkovo štyri kovy sú pre nich vzhľadom na súčasný stav reprezentácií nad očakávania. Takže z piatich alpských veľmocí je sklamaná len tá domáca. Taliansko krátko pred MS trochu privrelo veľké oči, lebo sa mu zranila Sofia Goggiová. Napriek tomu malo predovšetkým v ženskom super-G a v obrovskom slalome obrovské nádeje, tie prepadli a všetko zachránila kontroverzná ženská paralelka. Avšak jedinú medailu z klasickej disciplíny získal Talianom muž, nie príliš čakané striebro z obráku Luca De Aliprandini.

Slalomár Sebastian Foss-Solevaag dal v poslednej súťaži v Cortine jediné individuálne zlato Nórsku, ktoré vyhralo aj tímovú paralelku. Mikaela Shiffrinová získala pre USA jediný titul a aj všetky štyri medaily, z každej súťaže, v ktorej charizmatická zjazdárka štartovala. Petra Vlhová dvoma striebrami dostala svoju krajinu v medailovom zrkadle na 8. miesto, za Slovenskom sú jednokovové Chorvátsko a Švédsko. Žiadna medaila pre Slovinsko, Kanadu, ani Česko, aj to zvýrazňuje hodnotu Vlhovej počinov. V mužskej kategórii milo prekvapil Adam Žampa, ktorý vzhľadom na konkurenciu a svoj zdravotný hendikep vybojoval excelentné 8. miesto v obrovskom slalome. Zdolať jednu-dve silné individuality, to sa pritrafí, ale v priamom súboji prekonať v jednej súťaži Kristoffersena, Muffata-Jeandeta, Haugena a na trati, ktorú nezvládli viacerí poprední borci na čele s hlavnými favoritmi Pinturaultom a Odermattom, to je už husársky kúsok.

Najbližšie vrcholné podujatie je o rok v horách pri Pekingu a Adama Žampu spájajú s olympijskými pretekmi jeho najväčšie úspechy. V roku 2014 skončil v kombinácii piaty a v slalome šiesty, pričom dosiahol najlepší čas druhého kola. Petra Vlhová mala v Soči premiéru, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu už atakovala pódiá a na ZOH 2022 by v štandardných okolnostiach mala patriť k top-favoritkám na niekoľko medailí. Ak by sa jej teraz v marci podarilo dotiahnuť púť za historickým prvenstvom v celom seriáli Svetového pohára, v olympijskej sezóne by nemusela za každú cenu mať pred očami veľký glóbus. Mohla by ušetriť trochu energie a načasovať formu na Peking. To, čo zvláda v tejto, to je obdivuhodné športové enormum v kategórii zjazdárskych veličín.      

Medailové zrkadlo MS v Cortine:

                             ZLATO          STRIEBRO       BRONZ      CELKOVO  

1. Rakúsko                 5                    1                  2                8  

2. Švajčiarsko            3                    1                  5                9  

3. Francúzsko            2                    1                  2                 5  

4. Nórsko                   2                    0                  1                3  

5. USA                        1                   1                  2                4  

6. Taliansko                1                   1                  0                2  

7. Nemecko                 0                   3                 1                  4  

8. SLOVENSKO           0                    2                 0                 2  

9. Chorvátsko             0                    1                 0                 1
   . Švédsko                0                     1                 0                 1

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz