Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2021 13:30 | Tip od Vás | Slovensko

Skalickí záchranári majú vyše 3-tisíc výjazdov ročne: Zarážajúce, čo stále zneužívajú mnohí Slováci

O súrne prípady sa starajú každý deň! Vo Fakultnej nemocnici s Poliklinikou Skalica zabezpečujú prednemocničnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť dve posádky. Rýchla lekárska pomoc (RLP), ktorá má stanovisko v Skalici, a Rýchla záchranná pomoc (RZP) v Brodskom.

Máte tip, o ktorý sa s nami chcete podeliť? Napíšte nám na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) FNsP Skalica ročne poskytnú pomoc v tiesni vo viac ako 3-tisíc prípadoch! Výnimkou nebol ani rok 2020. Za výborné výsledky získal kolektív skalických záchranárov v roku 2019 aj Cenu mesta Skalica. Trojčlenná posádka RLP zasahuje vždy s lekárom. Okrem lekárov oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny dlhodobo tento tím dopĺňajú v čase pohotovosti atestovaní lekári ortopedického, neurologického a urologického oddelenia. Podiel zásahov lekárskeho záchranného tímu na celkových zásahoch je cca 40 %.

Záchranná zdravotná služba je riadená Krajským operačným strediskom ZZS Trnava. Operátor zhodnotí zdravotný stav osoby v tiesni, jeho zdravotný problém a zvolí posádku s lekárom alebo bez lekára. V roku 2020 vykonala skalická ZZS 3108 výjazdov k stavom v ohrození zdravia a života. Najčastejšie zasahujú posádky pri poruchách dýchania a obehu, pri akútnych koronárnych príhodách, náhlych zmenách neurologického statusu, ochoreniach srdcovo-cievneho systému, pri ochoreniach dýchacieho systému, šokových stavoch, stavoch krvácania, alergických reakciách, akútnych intoxikáciách, traumách rozličnej lokalizácie a spôsobu vzniku.

 

„Veľa ľudí si neuvedomuje, že liečba sa začína už v sanitke, dokonca už na mieste zásahu. Už tu dokážeme korigovať zdravotné problémy, avizovať prijatie náročného stavu kolegom v nemocnici alebo komunikovať s vyšším zdravotníckym zariadením o preklade alebo o vrtuľníkovom transporte,“ vysvetľuje v rozhovore pre AGEL SK vedúci lekár Vladimír Šteflík. Nie vždy je však volanie na linku prvej pomoci opodstatnené! O tom svedčí aj veľké percento výjazdov, ktoré končia ponechaním ošetrených osôb na mieste zásahu. „V minulom roku sme mali cca 60 % z celkového počtu ošetrených osôb transportovaných na príjem do nemocnice. Zvyšných 40 % sme ošetrili a stabilizovali na mieste,“ pokračuje Šteflík.

„Veľká časť volaní je od osôb, ktoré nahlásia svoj stav ako závažnejší, než v skutočnosti je. Často ide o stavy, pri ktorých sa zdravotný stav osoby zhoršuje už niekoľko dní, ale neriešia ho. Iní sa spoliehajú na prednostné vyšetrenie v ambulancii špecialistu po privezení záchrankou," uvádza s tým, že veľa zdravotných problémov by vyriešila návšteva u všeobecného (obvodného) lekára. Takíto pacienti sa vlastným pričinením môžu aj nemusia dostať do stavu ohrozenia života. Čo je ale horšie, blokujú výjazd záchranárov na miesta, kde niekto reálne bojuje o svoj život a našu pomoc potrebuje. Vtedy musí prísť záchranka z väčšej vzdialenosti a časový faktor je v prípade život ohrozujúceho stavu veľmi dôležitý," uzatvára vedúci lekár.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!