Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2021 15:14 | Správy | Zahraničné správy

Neodradila ich ani streľba a násilie: Ľudia v Mjanmarsku opäť vyšli do ulíc

Tisíce demonštrantov vyšli aj v nedeľu do ulíc mnohých mjanmarských miest. K protestom došlo deň po krvavo potlačenej demonštrácii v druhom najväčšom mjanmarskom meste Mandalaj, kde polícia zastrelila pri rozháňaní davu dvoch ľudí.

V nedeľu sa zároveň v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito konal pohreb mladej ženy, prvej potvrdenej obete demonštrácií, informuje agentúra AP.

Mladú ženu postrelili 9. februára - dva dni pred jej 20. narodeninami - policajti do hlavy na demonštrácii v Nepjite. V piatok utŕženým zraneniam podľahla. Na smútočnom obrade v Nepjite sa v nedeľu zhromaždilo asi 1 000 ľudí, vrátane starých rodičov obete, ktorí tam pricestovali z Rangúnu.

Prvú obeť protestov, ktoré vyvolal nedávny vojenský prevrat v krajine, si v nedeľu uctilo aj približne 1000 demonštrantov v Rangúne, najväčšom mjanmarskom meste.

 

Ďalší veľký pokojný protest za účasti desaťtisícov ľudí sa konal v meste Mandalaj, kde polícia v sobotu zastrelila na demonštrácii v tamojších lodeniciach dvoch ľudí.

Jednou z týchto obetí bol podľa miestnych záchranárov tínedžer, ktorého strela zasiahla do hlavy, pričom zraneniu okamžite podľahol. Ďalšia osoba bola postrelená do hrudníka a zomrela počas prevozu do nemocnice. Podľa vyjadrenia miestnych dobrovoľných záchranárov utrpelo zároveň v sobotu zranenia prinajmenšom 30 ďalších osôb, z toho asi polovica bola postrelená ostrými nábojmi. Sobotné násilnosti a použitie tzv. letálnych zbraní voči civilistom v Mjanmarsku odsúdili OSN, EÚ i USA.

Medzičasom mal - ešte v sobotu - v Rangúne podľahnúť streľbe aj ďalší demonštrant, okolnosti jeho úmrtia sú však zatiaľ nejasné, uvádza agentúra AP. Dodáva, že podľa informácií na sociálnych sieťach malo ísť o člena miestnej dobrovoľnej susedskej hliadky.

Na Facebooku sa tiež objavili správy, že v noci na nedeľu zatkli prominentného mjanmarského herca Lu Mina, ktorý sa v ostatnom čase taktiež zapojil do demonštrácií a bol obvinený aj z podnecovania štátnych zamestnancov k protestným štrajkom. O zadržaní informovala jeho manželka.

Sociálna sieť Facebook v nedeľu tiež oznámila, že zo svojej platformy odstránila stránku prevádzkovanú mjanmarskými ozbrojenými silami, a to pre opakované porušovanie štandardov tejto spoločnosti "zakazujúcich podnecovanie násilia".

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády a ďalších politických lídrov. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD), vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Armáda po prevrate dosadila "prechodnú" vládu, ktorá bude podľa jej vyhlásení pri moci len do nových volieb.

Proti prevratu v krajine už dva týždne prebiehajú masové demonštrácie. Protestujúci žiadajú návrat civilnej vlády a tiež prepustenie Aun Schan Su Ťij z väzby. Armáda medzičasom pozatýkala stovky ľudí, často štrajkujúcich štátnych zamestnancov, ktorí na protest pritom puču odmietali pracovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?