Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2021 11:59 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Začína hľadanie života na Marse, astrobiologička Michaela o misii: Kedy sa dostanú na červenú planétu ľudia?

Sme bližšie k objavu mimozemského života!

Na Marse vo štvrtok totiž úspešne pristál rover Perseverance, ktorého úlohou nie je nič menšie, ako pátrať po stopách možného života na červenej planéte. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si na pristátie vybral kráter Jezero v blízkosti marťanského rovníka. Práve tu bolo v minulosti obrovské jazero a tak je šanca, že tu dávny život zanechal stopy. Čo všetko predchádzalo pristátiu a aké ďaľšie úlohy má splniť táto misia?

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Presne 7 minút trval pristávací manéver, ktorým sa zariadenie vyslané zo Zeme dotklo povrchu našej susednej planéty a pracovníci pozemného strediska misie Perseverance v americkej Pasadene prepukli v obrovský jasot. Zariadenie, ktoré sme vyslali naprieč vesmírom, je vybavené dosiaľ najdokonalejšími prístrojmi na pátranie po prípadnom minulom živote na Marse.

Šesťkolesový rover pristál v kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Analýza po pristátí ukázala, že vozidlo je zhruba dva kilometre juhovýchodne od delty, ktorú plánuje preskúmať. „Sme na peknom plochom mieste. Vozidlo je naklonené len o zhruba 1,2 stupňa. Takže sme úspešne našli to parkovacie miesto a máme bezpečne rover na zemi,“ vyjadril sa vedúci pristávacieho tímu misie Allen Chen.

 

Jednou z kuriozít misie Perseverance je aj malý vrtuľník, ktorý dosadol na marťanský povrch spolu s roverom. Už onedlho vzlietne na prvé skúšobné lety. Ich účelom bude v prvom rade dokázať, že podobný stroj dokáže lietať aj v extrémne riedkej atmosfére Marsu. Okrem toho bude vrtuľník skúmať terén v okolí pristátia, aby tak uľahčil roveru ďalšiu navigáciu.

Pátranie po živote

Na Marse podľa všetkého panovali kedysi v mnohých ohľadoch veľmi podobné podmienky ako dnes na Zemi. Preto existencia života na tejto planéte nie je žiadne sci-fi, ale veľmi seriózna otázka, ktorou sa vedci zaoberajú už dlhé roky. Väčšina z nich, samozrejme, nemá na mysli súčasný život, a tiež nie jeho rozvinutú formu, akú poznáme na Zemi.

Hlavnou úlohou modulu je preto zbierať a rovno na mieste analyzovať vzorky pôdy a pátrať v nich po prípadných stopách dávneho života. Tie najzaujímavejšie vzorky si odloží a na marťanskom povrchu budú čakať na ďalšiu misiu, počas ktorej by ich mali dopraviť naspäť na Zem. Podrobnosti tejto druhej misie sú zatiaľ z veľkej časti vo hviezdach. Prevádzkyschopnosť Perseverance je plánovaná na jeden marťanský rok, teda 687 pozemských dní.

Otvoriť galériu

Ako pomohol rover ľuďom

Predpokladá sa, že ľudia sa dostanú na Mars až o 20 či 30 rokov. Virtuálne tam však už teraz letelo takmer 11 miliónov pozemšťanov. Ide o ľudí, ktorí prejavili záujem poslať svoje meno na červenú planétu na jednom z troch čipov. Práve výskum a vývoj rovera priniesli aj dôležité zlepšováky pre ľudstvo.

„Je tam ultrafialový systém na detekciu organických látok, ktorý sa už využíva v medicíne na detekciu infekcií v ranách. Vedeli sme to aj predtým, ale prístroje boli veľké a drahé. Vylepšiť sa to podarilo vďaka NASA. A druhá vychytávka je „bublinkovač piva“ pre malé pivárne.

Rover má nástroj premeny CO2 na kyslík a práve na základe tohto systému, ktorý je na Marse, sa vyvinuli systémy, ktoré sú dostupné aj pre menšie pivovary,“ povedala v Rannej šou Fun rádia vesmírna fyzička Michaela Brchelová. Celkové náklady na vývoj, výrobu, let a prevádzku na Marse dosahujú 2,2 miliardy eur.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...