Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2021 16:10 | Správy | Domáce správy

Seniori, pozor na podvodníkov! Dôležité informácie o sčítaní obyvateľov

Seniori by mali byť opatrní aj pri sčítaní obyvateľov a dávať si pozor na podvodníkov.

Asistované sčítanie sa začne až od 1. apríla, dovtedy by seniori nemali púšťať žiadne osoby vydávajúce sa za mobilných asistentov k sebe domov. Aj od apríla budú chodiť mobilní asistenti k občanom len ak o asistované sčítanie sami dopredu telefonicky požiadajú. Preukážu sa aj príslušnými preukazmi. Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

"V súvislosti so vzniknutou situáciou pandémie COVID-19 sa vyskytli prípady, kedy podvodníci kontaktovali seniorov telefonicky. Upozorňujeme seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin najmä vo vzťahu k Sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 a akúkoľvek osobu vydávajúcu sa za sčítacieho komisára alebo za asistenta sčítania v čase od 15. 2. do 31. 3. 2021 nevpustili do svojich príbytkov," zdôraznil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Doplnil, že asistované sčítanie sa začne až od apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021. Aj v tomto čase môže podľa jeho slov ľudí navštíviť mobilný asistent iba na základe toho, že o asistované sčítanie sami požiadali telefonicky. "Zároveň sa každý mobilný asistent sčítania musí preukázať preukazom asistenta sčítania. Presný dátum, kedy bude vo vašom meste, obci asistované sčítanie a kedy vás môže mobilný asistent navštíviť, bude včas oznámený," uviedol.

 

Informácie o sčítaní obyvateľov môžu občania podľa jeho slov získať každý deň od 8.00 h do 20.00 h na telefónnom čísle +421 2 20 92 49 19. Kaliňák poznamenal, že upozornením chcú predísť zneužitiu dôvery a vyhnúť sa rizikám. Upozornia na to podľa jeho slov aj mestá a obce.

S upozornením ZMOS-u sa stotožňuje aj Štatistický úrad (ŠÚ) SR, obyvateľov vyzýva na opatrnosť. "Stotožňujeme sa s upozornením, aby si dávali pozor na rôznych podvodníkov," uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, a poukázala na aktuálny prípad dvoch podvodníkov v obci Zálesie.

Zdôraznila, že v súčasnosti sa uskutočňuje elektronické samosčítanie v rámci rodiny a príbuzenských vzťahov, a preto až do konca marca nie je žiadny dôvod na to, aby ktokoľvek cudzí prišiel k občanovi priamo domov. Pomoc sčítacích asistentov bude aktuálna až počas asistovaného sčítania, jeho začiatok bude závisieť od vývoja pandemickej situácie. K dispozícii budú stacionárni a mobilní asistenti, v oboch prípadoch bude však procesy koordinovať obec.

V rámci obce budú zverejnené kontaktné miesta a časy, keď budú môcť občania tieto kontaktné miesta navštíviť a kde im so sčítaním pomôže sčítací stacionárny asistent. Obyvatelia, ktorí sú imobilní, si budú môcť domov objednať tzv. mobilného asistenta. "Ale toto sa udeje len na základe telefonátu na obec alebo na call centrum, kde si tohto asistenta môžu objednať od 1. apríla. Nebude sa to diať živelne, ale po predchádzajúcom dohovore obyvateľa s call centrom alebo obecným či miestnym úradom," podotkla Stauder.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!