Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Najväčšie otázniky okolo vakcíny Sputnik: Čo si o nej myslia slovenskí experti? Toto im nedá spávať

Nakúpime ju, či nenakúpime? To je otázka týchto dní v slovenskej vláde. Pandemická komisia, ktorá zasadala v utorok, diskutovala aj o tom, či si máme zaobstarať po troch už schválených vakcínach proti koronavírusu aj ruskú s názvom Sputnik V.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Premiér Igor Matovič (47) výsledok diskusie interpretuje tak, že idú rokovať o nákupe. S očkovaním touto látkou to však nebude jednoduché. Európska lieková agentúra, ktorá všetky vakcíny podrobne posudzuje, totiž ešte nezaregistrovala žiadosť ruského výrobcu a povoliť by ju tak núdzovo musel slovenský minister zdravotníctva na svoje triko.

Na Slovensku bolo v stredu zaočkovaných vyše 250 000 ľudí prvou dávkou. Vakcinácia postupuje pomalšie pre meškajúce dodávky od troch schválených výrobcov. Európska komisia, ktorá tlačí na rýchlejšie zásobovanie, napriek tomu hovorí, že do leta bude dostatok vakcín pre každého, kto bude mať o ňu záujem. Slovenská vláda však začala konať aj samostatne a Matovič chce rokovať s ruským výrobcom Sputnika.

„Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí je hlboko pod úroveň môjho vkusu,“ povedal premiér. Pravdou je, že zatiaľ jedna štúdia v prestížnom magazíne Lancet ukázala 92 % účinnosť ochrany pred covidom. Vicepremiérka Veronika Remišová však podotýka, že vakcína pre milióny ľudí by sa nemala schvaľovať len na základe jedného článku v odbornom časopise a mala by byť riadne preskúmaná Európskou agentúrou pre lieky.

 

Infektológ Pavol Jarčuška pripomína, že v EÚ už sú schválené tri vakcíny - Pfizer/BionTech, AstraZeneca a Moderna. „V situácii, keď máme menej dávok ako potrebujeme, sa musíte pokúsiť zháňať tú vakcínu niekde inde. Mala by to byť vakcína, ktorá má určité kvalitatívne parametre - dobrá účinnosť, ktorá bola publikovaná v nejakom odbornom časopise, relatívne priaznivý bezpečnostný profil a vakcína by mala byť už niekde používaná, aby sme o nej mali údaje,“ vysvetľuje expert. Podľa neho je predpoklad, že by Sputnik mohli zaregistrovať v EÚ. V tom prípade sa treba predzásobiť a skúsiť nakúpiť túto očkovaciu látku.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí zatiaľ len v náznakoch. Na vláde vo štvrtok budú preberať, či nakúpia vakcíny z Ruska ešte pred schválením v EÚ. Sám sa odvoláva na to, že by chcel, aby na ňu dohliadol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Je dôležité mať ju k dispozícii a začneme očkovať vtedy, keď bude dostatočne bezpečná, získame ďalšie údaje o jej registrácii aj v ďalších krajinách,“ zakončil s tým, že ak by sme ju nevyužili, tak ju predáme inde.

Kontrolóri zo ŠÚKL však Krajčího upozorňujú, že vakcínu síce posúdia, ale radšej by to nechali na Európsku liekovú agentúru. „Takýto postup je prirodzený, keďže posúdenie vakcín a iných inovatívnych liekov je nesmierne náročný proces na vedecké zhodnotenie. Pri centralizovanej registrácii sa členské štáty môžu spoľahnúť na medzinárodnú spoluprácu najlepších odborníkov z celej Európskej únie. Práve z tohto dôvodu odporúča riaditeľka ŠÚKL-u Zuzana Baťová očkovať iba registrovanými vakcínami,“ uviedla hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková s tým, že sieť expertov je vybudovaná na úrovni EÚ.

Kde (ne)očkujú Sputnikom v Európe

Rusko

- začali ako prví ešte pred ukončením testov

Srbsko

- dodávku vakcín dostali od Rusov

Maďarsko

- ako prví začali bez schválenia európskou agentúrou na vlastné riziko

Česko

- zvažovali nákup, no premiér povedal, že nemajú dosť dát na ich kvalitné vyhodnotenieň

Chorvátsko

- oznámili, že tiež chcú kúpiť vakcíny a nechať ich posúdiť odborníkmi

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, tan, NaJa, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!