Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2021 03:00 | Správy | Domáce správy

Monika Jankovská po 11 mesiacoch mieri na slobodu: Prokurátorka vyslovila vážne obavy

Po jedenástich mesiacoch prichádza zlom.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prepustil Moniku Jankovskú (50) na slobodu. Verdikt ešte nie je právoplatný, bude o ňom rozhodovať Najvyšší súd, pretože prokurátorka Valéria Simonová nesúhlasí s tým, že pri vyšetrovaní má byť bývalá politička na slobode. O rozhodnutí informoval advokát Jankovskej Peter Erdős.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Sudca pre prípravné konanie zamietol návrh prokurátorky na predĺžnie lehoty trvania väzby týkajúci sa mojej klientky. Zároveň rozhodol tak, že ju prepustil z väzby na slobodu. Nahradil väzbu primeranými povinnosťami a obmedzeniami, dohľadom probačného úradníka, nariadil jej vrámci nahradenia väzby kontrolu technickými zariadeniami, ľudovo povedané náramkom,“ oznámil Erdős.

Rozhodnutie nechcel viac komentovať, no na otázku o tom, či zavážili aj zdravotné dôvody v prípade Jankovskej, odpovedal jasne: „Sudca nám to odôvodňoval ústne, ale takýto argument tam nebol uvedený.“ Bývalá štátna tajomníčka Smeru je totiž vo väzenskej nemocnici v Trenčíne, keď sa na prelome januára a februára pokúsila o samovraždu tým, že užila nadmerné množstvo liekov.

 

Až 21 obvinených

Prokurátorka Simonová povedala, že žiadosť o predĺženie väzby o ďalších 7 mesiacov podávala z toho dôvodu, že vyšetrovanie, ktoré prebieha, je náročné na čas. „Je tam 21 obvinených, 49 skutkov. Priebežne sa vykonávajú vyšetrovacie úkony a existujú kolúzne dôvody väzby aj preventívnej väzby. Nevidím to tak, že by boli všetky dôležité úkony už vykonané,“ ohradila sa Simonová po rozhodnutí s tým, že nie je pravda, že by neurobili nič viac, ako len vypočuli Jankovskú. Voči verdiktu podala sťažnosť, takže bude rozhodovať Najvyšší súd.

„Ak zamietne moju sťažnosť, ďalej bude prebiehať vyšetrovanie a v prípade, ak by sa zistili kolúzne konania, stále je možné navrhnúť väzbu,“ dodáva Simonová. Prvýkrát načrtáva aj to, prečo nestačia Jankovskej výpovede a priznanie, ku ktorému došlo pred pár mesiacmi. „Čiastočne sa priznala k spáchaniu trestnej činnosti, ale z môjho pohľadu to nie je priznanie k spáchaniu trestného činu. Z môjho pohľadu je to špekulatívne priznanie, priznáva určité skutočnosti, ktoré sa jej hodia,“ uzavrela.

Simonová sa tiež obáva, že po pokuse o samovraždu by sa tomu na slobode nedalo zabrániť, ak by sa tak Jankovská opäť rozhodla. „Ak je niekto umiestnený vo väzenskej nemocnici, tam sa opatrenia dajú zabezpečiť, ale v prípade prepustenia na slobodu takéto opatrenia nikto nedokáže zabezpečiť,“ povedala.

Na súd do Pezinka Jankovská neprišla. „Nie je schopná momentálne akéhokoľvek výsluchu, nielen pred sudcom, ale ani pre inými OČTK vzhľadom na jej zlý psychický stav, predovšetkým na incident, ktorý sa stal,“ povedal jej advokát Erdős.

 

Otvoriť galériu

V Banskej Bystrici sa rozhodovalo aj o väzbe bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten v nej zostáva za nezmenených podmienok. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v utorok nevyhovel jeho žiadosti o vypustenie kolúzneho dôvodu väzby, v ktorej je od vlaňajšieho novembra. Rozhodnutie nie je právoplatné. Ako informoval jeho obhajca Marek Para, obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Gašpar čelí obvineniu pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose