Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2021 05:00 | Správy | Politika

Krajčí bez diskusie sprísnil podmienky interrupcií, ozývajú sa kritické hlasy: Je to obrovský krok späť!

Uprostred pandémie prekvapil. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) v čase, keď sme sa dostali na čelo svetového rebríčka v počte mŕtvych na milión obyvateľov, sprísnil podmienky interrupcií.

 Po novom totiž žena nad 40 rokov nemôže ísť na umelé prerušenie tehotenstva tak, že jej to preplatí poisťovňa. Čo ho k tomu viedlo? Od soboty je v zbierke zákonov SR vyhlásené nové znenie vyhlášky ministerstva zdravotníctva, podľa ktorej sa vypúšťa vek nad 40 rokov ako zdravotná indikácia, pre ktorú vykonanie interrupcie hradila zdravotná poisťovňa. Tento krok sa týka ročne stoviek žien, len v roku 2019 sa vykonalo umelých prerušení tehotenstva v tejto vekovej kategórii viac ako 800. Vyhláška nadobudne účinnosť od marca 2021.

Simona Petrík zo strany SPOLU vysvetľuje, že mnohé medzinárodné ľudsko-právne dohovory požadujú, aby práve interrupcie boli pre všetky ženy bez rozdielu veku čo najviac dostupné a teda aj hradené z verejného zdravotného poistenia.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

„Vyhláška vznikla v 80. rokoch, odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku. Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po 40-ke zdravotnú indikáciu inú, akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia,“ napísala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

 

Pripomína, že aj ženy po 40-ke naďalej budú mať možnosť ukončiť tehotenstvo do 12. týždňa. Krajčí však po tomto kroku siahol bez diskusie, keďže preň nemusel nachádzať podporu v parlamente ani na vláde. Kritiku si vyslúžil už od saskárky Jany Bittó Cigánikovej, ktorá hovorí, že Krajčí by sa mal „konečne prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku“ a riešiť najmä ochorenie COVID-19.

 

Požadujeme potratovú tabletku

Martin Radecha, prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti

- Zdravotná indikácia na prerušenie tehotnosti do 12. týždňa u žien nad 40 rokov je jediná zmena v legislatíve súvisiacej s interrupciami, voči ktorej sme ako odborná spoločnosť nemali ani v nedávnej minulosti zásadné výhrady. Uvedomujeme si pritom všetky riziká, ktorými sú so stúpajúcim vekom ženy, tehotnosť a pôrod zaťažené.

Podstatou zmeny je však len to, že interrupcia nebude hradená z verejných zdrojov (zdravotné poistenie), ale si ju bude hradiť žena sama. Ostatné ustanovenia zákona a vyhlášky súvisiace s problematikou umelého prerušenia tehotnosti v SR považujeme dostatočné. Požadujeme však ich doplnenie o možnosť vykonania umelého prerušenia tehotnosti nechirurgickým spôsobom, ale formou potratovej tabletky, ktorá zatiaľ v našej legislatíve nie je uzákonená.

 

Za čo chceme potrestať ženy?

Otvoriť galériu

- Za mňa je to obrovský krok späť. Každá žena má na takéto rozhodnutie závažný dôvod: sociálny alebo aj ekonomický, ak sa bavíme o tom, že nie je indikovaná zdravotná príčina. Práve pre ženy nad 40 je neželané tehotenstvo naozaj veľkým prekvapením, nehovoriac o zdravotných komplikáciách, ktoré môže priniesť pre matku aj dieťa. Navyše si myslím, že v tomto veku je jej rozhodnutie určite zrelou voľbou. Za čo ich teda vlastne chceme „potrestať“? Na čom ušetriť?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia